Müller Cecília: Már 5510 egészségügyi dolgozó kapta meg az első védőoltást

2020. december 31. – 14:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2020 utolsó napján is megtartotta szokásos tájékoztatóját az operatív törzs. Itt elhangzott, hogy noha idén az egész életet felforgatta a pandémia, 2021-re már úgy lépünk át, hogy bár még tart a koronavírus-járvány, az új évben már rendelkezésre állnak hatékony védőoltások. Müller Cecília elmondta azt is, hogy a mostanáig érkezett összesen 80 ezer vakcinából 21 oltóponton zajlik az oltások beadása, az oltópontok számát azonban jövő hétfőn 25-re emelik.

5110 egészségügyi dolgozó már megkapta az első védőoltást.

Müller szerint jövőre a legnagyobb kihívás a védőoltások beadásának megszervezése lesz. Sokan jelentkeztek előzetesen oltásra, igyekeznek már 2021 első negyedévében minél többeket beoltani, „mert ez a következő megoldás a járványkezelésben”. Az országis tisztifőorvos ismertette a napi adatokat is, illetve hozzátette, hogy az elmúlt napok bizakodásra is okot adnak, mivel az aktív fertőzöttek száma csökkent, a gyógyultak száma pedig emelkedett. Már több mint 150 ezren meggyógyultak a fertőzésből.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az óvodai és iskolai dolgozók este 8 óráig foglalhatnak időpontot online a szombaton és vasárnap 7 és 19 óra között, az ország 99 helyszínén biztosított gyorstesztelésre. Az MTI beszámolója szerint Müller azt kértre mindenkitől, hogy „bízzanak a vakcinában.” Az oltási terv szerint az egészségügyi dolgozók után a szociális intézmények dolgozói és lakói következnek, majd a krónikus betegségben szenvedők, után pedig a kritikus infrastruktúra területe következik. A tisztifőorvos jelezte: a védőoltás változatlanul önkéntes.

Kérdésre válaszolva a tisztifőorvos elmondta, hogy először az egészségügyi dolgozó körülbelül 30 százaléka jelentkezett az oltásra, azóta ez a szám növekszik. Ha azt látják, hogy az egészségügyben már csökkent az igény, akkor tudják megkezdeni a szociális intézmények dolgozóinak és lakóinak oltását. Kiemelte: az oltási rend dinamikusan bővül. Müller Cecília egyúttal köszönetet mondott az egészségügyben, a szociális szférában, a közigazgatásban dolgozóknak is.

Magyarországon jelenleg a Pfizer-BioNTech-vakcina használata engedélyezett koronavírus elleni oltóanyagként, eddig körülbelül 600 ezren jelentkeztek oltásra.

A koronavírus magyarországi terjedéséről ide kattintva találja részletes grafikonjainkat >>>

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!