Olaszország teljes zárlat alatt tölti a szilvesztert

2020. december 31. – 16:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A korábban bejelentett intézkedéseknek megfelelően Olaszországot zárlat alá helyezték a koronavírus-járvány miatt szilvesztertől január 4-ig. A legmagasabb fokozatú járványintézkedések azt jelentik, hogy egész napos kijárási tilalom van érvényben, a kereskedelem és vendéglátás is leáll, és tilos a tartományok közötti közlekedés is.

Engedménynek számít, hogy napi egy alkalommal lehetséges rokonok és barátok meglátogatása azzal a feltétellel, hogy az egy háztartásban élőkhöz legfeljebb további két, 14 évnél idősebb személy csatlakozik.

A felmérések szerint az olaszok 94 százaléka otthon tölti az év utolsó éjszakáját, és hogy ezt betartsák, a belügyminisztérium az utcai igazoltatás mellett interneten is ellenőrzést indított a szállások, ingatlanok bérlésének követésére. A belügyminiszter bejelentése szerint 70 ezer csendőr, rendőr, tűzoltó vesz részt az ellenőrzésekben, hogy ne legyenek tiltott házibulik, ünneplések. Ezen kívül a szomszédokat is arra kérték, jelentsék a hatóságoknak a gyanús vendégségeket.

Olaszországban február 20-án azonosították az első olasz koronavírusos beteget, azóta több mint kétmillióan betegedtek meg. A május és szeptember közötti időszakot kivéve Olaszország végig korlátozásokkal élt együtt. A jelenlegi szigorú óvintézkedéseket január 4-én egy napra részben feloldják, majd január 5-én, 6-án és 7-én újabb zárlatot rendelnek el. Január 7-től tervezik a 14 év feletti tanulók visszatérését a tantermekbe. A sípályák esetleges megnyitását január 18-ra tették át. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!