Milyen állampapírt vegyünk most? Kötvénymatek lakossági befektetőknek

2022. szeptember 22. – 04:58

Soós Péter
privát bankár, HOLD Alapkezelő

Másolás

Vágólapra másolva

A szuperállampapír (MÁP+) egyértelmű trónvesztése után a laikusabb befektetők jelentős része keresi a megoldást: mikor, mire, hogyan cserélje le, illetve egyáltalán cserélje-e meglévő állampapír-befektetését. Nekik segíthet az alábbi írás, amely betekintést ad egy profi kötvény-portfoliókezelő műhelybe.

Az idén az év eleji 3,5 százalékról közel 12 százalékra nőtt az éves diszkontkincstárjegy hozama. Hasonló változások mentek végbe a hosszabb magyar állampapíroknál és a bankközi kamatok is közel ilyen mértékben változtak. A 6 hónapos BUBOR évi 13,5 százalék fölött jár már, míg az éves bankközi kamat 14,25 százalék.

Ez nem egy szokványos kötvénypiaci év: ilyen 10-20 évente egyszer van stabilabb fejlődő országokban, egy fejlett kötvénypiacon pedig még ritkábban.

Érthető tehát, hogy nagy a tanácstalanság. Már azt is nehéz megérteni, hogy egyáltalán milyen hatása van egy ilyen hozamváltozásnak a már meglévő befektetéseinkre (kötvényportfóliónkra).

Ahhoz, hogy jó döntéseket tudjunk hozni először is arra kell figyelni, hogy az almát hasonlítsuk össze az almával. Az ugyanis az alma körtéhez hasonlítása, ha a már meglévő állampapírunk idei éves hozamát vetjük össze az éppen most megvehető kötvények hozamával.

Ha idén év elején vettünk például egyéves magyar állampapírt, mondjuk 3,5 százalékos hozammal (ez akkor reális hozam volt), és azt év végéig (a lejáratáig) megtartjuk, akkor az éves hozamunk nyilván 3,5 százalék lesz. Ez borzasztónak tűnik akkor, amikor aktuálisan már 11 százalékot fizet egy éves magyar állampapír.

Mégsem biztos azonban az, hogy megéri ezt a papírt lecserélni, sőt, még az is előfordulhat, hogy rosszabbul járunk, ha ma eladjuk ezt a papír, és az év hátralévő részére vásárolunk helyette egy 11 százalékos állampapírt.

  • Hogy lehet ez?
  • Hogyan számoltam?

A részleteket megismerheti, ha elolvassa a témában írt bejegyzésem a HOLDBLOG-on, amelyben konkrét példával is alátámasztom érvelésem.

Az írásban azt a kérdést is feszegettem, hogy megéri-e ma akár veszteséggel (vagy rossz hozammal) eladni egy 3 hónap múlva lejáró kötvényt úgy, hogy nem ugyanolyan lejáratúra cseréli a meglévő papírt annak tulajdonosa, hanem mondjuk kétéves papírra, ami mostantól két évig hoz évi 11 százalékot. Mikor lehet például jó üzlet ez?

A célom ezzel az írással az, hogy rámutassak, mi mindent érdemes mérlegelni, ha eredményesen szeretnénk kezelni kötvényportfóliónkat. Mivel a hozamkörnyezet napról napra változik – mostanában nem is kis lépésekben, ezért célszerű elfogadni, hogy – akár napról napra át kell gondolnunk a stratégiánkat a kötvénypiacon. Ezt teszi ma egy professzionális kötvényportfólió-kezelő és sajnos ezt kell(ene) tennie egy lakossági ex-MÁP+-befektetőnek is.

A szerző további cikkeit ezen a linken olvashatja.

HOLDBLOG

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!