Havi 350 ezer forintba kerül, hogy nem vagyunk birtokon belül, előbb veszek egy glettet, és csinálom meg magam

2024. augusztus 11. – 07:01

Havi 350 ezer forintba kerül, hogy nem vagyunk birtokon belül, előbb veszek egy glettet, és csinálom meg magam
A Duna Terasz Grande lakópark 2024. július 30-án – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Áprilisban közölte a Duna Terasz Grande beruházója, hogy elkezdték átadni a lakásokat a XIII. kerületi lakóparkban. Ez volt az elmúlt évek legnagyobb társasházprojektje Magyarországon, a milliós négyzetméterárakért cserébe gyönyörű panorámás lakásokat ígértek, így a 790 ingatlanból több mint 700-at hamar elkapkodtak a vásárlók.

Az eredetileg 2023 márciusára tervezett költözési időpont azonban csúszni kezdett, ezen pedig csak tovább rontott, hogy a projekt főberuházója, a Duna Terasz Grande Kft. és a kivitelezést végző Kész Építő Zrt. vitája odáig fajult, hogy a beruházó januárban szerződést bontott, amiért cserébe a Kész kizárta a Duna Teraszt az építés alatt álló lakóparkból. Március végén azonban kivonult a Kész Zrt. a lakóparkból, és végre úgy tűnt, hogy egyévnyi csúszás után áprilisban végre tényleg megkaphatják a kulcsokat a tulajdonosok.

Mégis, majdnem négy hónappal később még mindig akadnak olyanok, akik nem tudták átvenni a lakásukat.

A helyszínen járva látszik, hogy sokat javult a helyzet, és a beruházó szerint már minden sínen van. A Telexnek ugyanakkor többen panaszkodnak a bánásmódra, a lakásukba egyelőre be nem engedett családok attól tartanak, hogy elesnek az államilag támogatott hitelektől, mert ezeknek feltétele az életvitelszerű tartózkodás. Volt, akinek pedig már annyira elege lett az egészből, hogy egyszerűen bement a nyitva hagyott ajtón, és magának kezdte megoldani a javításokat.

Már csak néhány száz hibát kell javítani

A Duna Terasz azt írta a Telexnek, hogy április végén valóban megkezdődtek az átadások, így a 790 lakásból már 730-ban készültek el a hibajavítások, vagyis „ennek megfelelően történt meg a birtokba adás vagy került leegyeztetésre a birtokba adási időpont”. A cég állítása szerint miután márciusban átvették a területet a Késztől, több olyan hibával szembesültek egyes lakásoknál, közösségi tereknél és központi rendszereknél, amelyek javítása az anyagrendelések és a speciális munkák miatt több hónapot vett igénybe. A Duna Terasz szerint „szinte valamennyi lakás birtokba adásra történő felajánlása augusztus végéig” megtörténhet, míg a közösségi terek hibáinak kijavítását szeptember végére várja a vállalat.

A Duna Terasz által megbízott, a lakópark műszaki ellenőrzését végző Ádám Mérnökiroda szerint miután átvették a Késztől a területet, több tetőszigetelési, épületgépészeti és kertészeti hibával is szembesültek a felmérések során. A mérnökiroda állítása szerint ezen kívül azonban nem rögzítettek új hibákat a lakóparkban, így inkább a terület átvétele előtti, a Kész és a Duna Terasz közötti vitát is kirobbantó több tízezres hibalista javítása zajlott ez idáig. Arról írtak, hogy már csak néhány száz hibát kell kijavítani a lakóparkban.

Július végén mi is jártunk a helyszínen, ahol sokat javult a helyzet az elmúlt hetekben. Egy, már a helyszínen lakó tulajdonos szerint esténként egyelőre kevés lakásban égnek a lámpák, de folyamatosan zajlanak a beköltözések. Az egyik legnagyobb problémát korábban a belső terekben tapasztalt beázások jelentették, de a lakók szerint ezek egy részét azóta már javították. A kaputelefon továbbra sem működött az épületben, így biztonsági őröket ültettek a lakópark bejárataihoz. Ők korábban a birtokbaadási jegyzőkönyv bemutatása után engedték be a lakókat az épületbe, de egy forrásunk szerint a megnövekedett forgalom miatt már nemigen ellenőrzik az érkezőket. A kertek egy részének javítása és újrafüvesítése továbbra is zajlik a lakóparkban, de egy tulajdonos szerint ezek munkálatai már csak ősszel fejeződhetnek be.

Egy rozsdás szög miatt nem tudott beköltözni

Felvettük a kapcsolatot néhány, még a lakása átvételére váró tulajdonossal, ők egyelőre kevésbé voltak bizakodók a helyzet kapcsán. Egyikük szerint például az átadást akadályozó hibaként volt feltüntetve egy rozsdás szög a teraszokat elválasztó fémelemben, annak kicserélése helyett azonban az egész elemet elvitte a vállalat. „Az a legrosszabb, hogy a lakás az hibátlan, egy külső problémára hivatkoznak, és ezért nem tudunk beköltözni” – fogalmazott egy másik tulajdonos, akinél egy, a lakáson kívül található fali hibára hivatkozva csúszik hónapok óta az átadás. A hibákat persze javítani kell, így sokak szerint a legnagyobb gond a Duna Terasz kommunikációjával akadt.

„Bementem hatszor, hétszer, és azok az emberek, akik ott ülnek az irodában, nem tudják megmondani, hogy csinálják, vagy nem csinálják a lakásomat” – mondta egy lakó. Ezzel nem volt egyedül: többen említették, hogy a májusi átvétel óta nem kaptak pontos információt a cégtől a beköltözés időpontjáról, és van, aki arra panaszkodott, hogy nem lehetett elérni őket telefonon, miközben az emailekre csak hónapokkal később, gyakran sablonválaszokkal reagálnak. „Sokszor előbb értesültünk a sajtóban bármiről, mint tőlük” – fogalmazott egy tulajdonos, aki szerint a szerződés aláírása óta minden kapcsolata megszűnt a vállalattal.

A tulajdonosok közül többen aggódtak az ingatlanok jótállása miatt is. Az új építésű lakások esetében ugyanis különböző garanciális javításokra kötelezhető az átadás utáni első három-, öt- és tízéves időszakban a kivitelező, ha meghibásodik valami az épületben.

A két cég vitája közben azonban elhagyta a Kész Zrt. a területet, de a Duna Terasz szerint ekkor még rengeteg hiba akadt az épületben, így másik kivitelezővel folytatta azok kijavítását. Néhány, a Telexnek nyilatkozó lakó most attól tart, hogy az ingatlanokra vonatkozó jótállást is veszélybe sodorja, hogy a beruházó külső szakemberekkel nyúlt bele a korábbi kivitelező munkájába. A Duna Terasz szerint továbbra is jogszabályi kötelezettség terheli a Kész Zrt.-t a garanciális javítások tekintetében, ha azonban a márciusi átvétel után javított hibáknál merülnek fel később garanciális problémák, az új kivitelezőnek kell majd javítania őket.

Ha nem adják, elveszem

„Átvettük a hibátlan lakásunkat szeptemberben, időközben azonban kiderült, hogy a nyílászáró betört, és egy fali kár is keletkezett” – mondta a Telexnek egy tulajdonos, aki végül magának oldotta meg a beköltözést.

A hibák javítása miatt korábban nem tudta átvenni a lakását, de mivel el volt törve a nyílászáró, a javítást végző szakemberek nem tudták bezárni a bejárati ajtót. Miután egyik szomszédja jelezte, hogy a munka végeztével nyitva hagyták az ajtót, elmentek a lakáshoz, és elfoglalták az ingatlant. A hibás nyílászárót aztán lecserélték, és egy papírt függesztettek az ajtóra, amin leírták, hogy a lakás mostantól birtokba lett véve.

„Nyilván lesz valami megoldás, de egyelőre nincs” – fogalmazott. Mivel a tulajdonjogot már korábban megkapták, ügyvédjük szerint ezzel a lépéssel birtokjogot is szereztek. Az akció miatt azonban megromlott a kapcsolatuk a Duna Terasszal, így továbbra sem történt meg a hivatalos átadás.

Emiatt pedig nem működik a hűtés-fűtés, és a biztonsági rendszer kódjait sem kapták meg, de a tulajdonosok már nekiláttak a lakásfoglalás miatt be nem fejezett kisebb hibajavításoknak. „Havi 350 ezer forintba kerül, hogy nem vagyunk birtokon belül, előbb veszek egy glettet az Obiban, és csinálom meg magam” – mondta a tulajdonos.

Bukhatják az állami támogatást?

Miután a két cég vitája miatt márciusban patthelyzet alakult ki a lakóparkban, az OTP Bank bejelentette, hogy a tisztázatlan jogi helyzet miatt nem folyósítja a lakások tulajai számára az utolsó hitelezett vételárrészletet. A késlekedés miatt az is félő volt, hogy a vevők elbukják az összes állami támogatást – például a csokot, az áfa-visszatérítést és az illetékmentességet. Miután azonban levonult a Kész a projektterületről, az OTP közölte a hitelesekkel, hogy nincs további akadálya a hitelek folyósításának.

„Mi egy hét alatt eldöntöttük, hogy belevágunk, nem arról volt szó, hogy odamentünk és beleszerettünk. Ez volt az egyetlen zöldhitel-képes lakás, ahova gyerekkel is lehetett költözni” – mondta egy lapunknak nyilatkozó tulajdonos, aki arról beszélt, hogy az átadások körüli késlekedés továbbra is veszélyezteti a támogatásokat.

Miután az OTP május elején folyósította a Duna Terasznak a vevők hiteleit, egy 90 napos visszaszámlálás is ketyegni kezdett. Ennyi idejük van ugyanis a támogatást igénylőknek, hogy a folyósítás után életvitelszerűen beköltözzenek az ingatlanba, és bemutassák a kormányhivatalnak az oda szóló lakcímkártyájukat.

A vevők időközben tulajdonosok lettek, így lakcímkártyát tudtak igényelni, viszont elég nehéz lesz életvitelszerűen élni egy olyan lakásban, amihez még kulcsaik sincsenek.

A kilencvennapos határidő pedig augusztus elején lejárt, így akár vissza is igényelhetné a kormány a támogatást a még be nem költözött tulajdonosoktól.

„Ha bármilyen szempontból bukjuk a támogatást, négy és félszeresére emelkedik a törlesztő, ami így havi egymillió forint fölött lenne” – mondta egy továbbra is a beköltözésre váró lakó. Nem ez lenne az első eset, ahol egy elcsúszott átadásnál a be nem mutatott lakcímkártyák miatt kérte vissza a támogatást a kormányhivatal. Több lakó szerint emellett a hitelek folyósítása után harminc napon belül át kellett volna adnia a Duna Terasznak a lakásokat a szerződés szerint, amelyet a négy hónaposra nyúló javításokkal már megszegett a vállalat.

Ráadásul a várakozási időben is lakni kell valahol, így a Telexnek megszólaló tulajdonosok a hivatalos átadási időpont után még másfél évvel is kénytelenek fizetni a havi szinten több százezer forintos albérletet. Erre jön még rá sokaknál az OTP hitele, amelyet a májusi folyósítás óta már havonta kell törleszteniük. „Fizetjük a törlesztőrészletet, tök rossz körülmények között kell élnünk, miközben ott van a lakásunk, amibe be sem engednek” – mondta egy lakásvásárló.

Pertársaság alakul

Miután az eredetileg 2023 márciusára tervezett átadás elmaradt, a szerződés szerint a negyedik hónap csúszás után három hónapon át kötbért kaptak a lakástulajdonosok a már befizetett összeg nagyságától függően, ami általában havi 70-80 ezer forint körüli összeget jelentett. Három hónap után nyílt meg a lakók előtt egy jogi lehetőség, hogy elálljanak az üzlettől, de ezzel egy időben a lakások műszaki átadása is megtörtént, ezért aki megtartotta a lakást, kötbért sem kapott ezután.

„Egyhavi albérletet nem lehet a háromhavi csúszás után járó kötbérrel kifizetni” – mondta egy tulajdonos. Mivel a lakást vásárlóknak a kötbér összegénél jóval nagyobb káruk származott a csúszásokból, most egy pertársaságot hoztak létre, hogy a bíróságon próbálják meg kiharcolni maguknak a kártérítést.

Forrásaink szerint ehhez már közel 140-en csatlakoztak, de az továbbra is kérdéses, hogy egy esetleges bírósági győzelem esetén lenne-e elég pénz a vállalatban ahhoz, hogy kifizesse őket a Duna Terasz. A vállalat állítása szerint egyelőre nem érkezett hozzájuk vevők által indított kereseti kérelem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!