Levonul a kivitelező a Duna Terasz Grande lakópark területéről

2024. március 26. – 11:00

Másolás

Vágólapra másolva

A KÉSZ Építő Zrt. 24 órán belül levonul a Budapest XIII. kerületében található Duna Terasz Grande lakópark területéről, és azt átadják a beruházó Duna Terasz Grande Kft. számára – áll a kivitelező KÉSZ Építő Zrt. keddi sajtónyilatkozatában.

A két társaság között polgári jogi jogvita állt fenn a Duna Terasz Grande lakópark területének birtokjogával kapcsolatban. Március 25-én a Duna Terasz javára hozott döntést a bíróság, ezért a kivitelező cégnek el kell hagyni a még át nem adott lakópark területét. „Ezt a határozatot természetesen tudomásul vesszük és elfogadjuk. Felelős és jogkövető vállalatként nem várjuk meg a 15 napos határidő lejártát, a KÉSZ Építő Zrt. a bírósági döntéshozatalnak eleget téve 24 órán belül megkezdi a terület átadását a Duna Terasz Grande Kft. számára” – írták.

Azt viszont hozzátették, hogy az elszámolási vita ezzel még nem rendeződött.

„A kivitelezési oldalon alvállalkozók százai, családok ezrei várnak a kifizetésre. A Duna Terasz Grande Kft. azonban továbbra sem nyitott a tárgyalásokra, megkereséseinkre nem reagál” – áll a közleményben.

Azt írták, hogy a beruházás kezdete óta az építőipari árak a KSH statisztikája alapján 56 százalékkal emelkedtek, és a XIII. kerület lakásáraiban is hasonló emelkedés történt. A lakópark megvalósítása érdekében a KÉSZ a saját pénzügyi forrásaiból megelőlegezte a megemelkedett költségeket, ám állításuk szerint a Duna Terasz ezt nem kompenzálta feléjük. „Az előre nem látható események – a koronavírus-járvány utáni állapotok, valamint a háborús helyzet az építőipari piacra gyakorolt hatásai által okozott áremelkedés körülbelül 5 milliárd forintos összeget tesz ki, amelyet kizárólag a KÉSZ Építő Zrt. és a kivitelezésben résztvevők viseltek. Ezzel szemben a Duna Terasz Grande Kft. beruházóként több tízmilliárd forint nyereséget realizálhatott az elmúlt években jelentősen emelkedő lakásárak miatt.”

A Duna Terasz Grande lakópark Budapest XIII. kerületében – Fotó: Bődey János / Telex
A Duna Terasz Grande lakópark Budapest XIII. kerületében – Fotó: Bődey János / Telex

Hozzátették: „Az egyoldalú, aránytalan teherviselés ilyen esetekben nem elfogadható és nem várható el sem a generálkivitelezőtől, sem egyetlen alvállalkozótól. A KÉSZ Építő Zrt. pedig nem csak a saját maga, hanem az általa foglalkoztatott több mint száz magyar alvállalkozót és ezáltal több ezer családot is képvisel ebben az ügyben. Jelenleg sem a KÉSZ Építő Zrt. végszámlája nem lett kifizetve – ezáltal pedig a több mint száz alvállalkozó sem – sem pedig a társaságunk által egyoldalúan fedezett nagymértékű többletköltségek.” Korábban arra kérték a Duna Teraszt, hogy a vita tárgyát képező összeget helyezzék letétbe egy független letétkezelőnél. Állításuk szerint erre azért van szükség, mert jelenleg nem biztosított, hogy a Duna Terasz megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkezik, bár a vevőktől már több tízmilliárd forint értékű összeget szedtek be.

A beruházó nevét viselő Duna Terasz Grande lakópark volt az elmúlt évek legnagyobb társasházprojektje Magyarországon, a milliós négyzetméterárakért cserébe sok esetben gyönyörű panorámás lakásokat ígértek, így a 790 ingatlanból több mint 700-at hamar elkapkodtak a vásárlók. Időközben azonban késni kezdett az eredetileg 2023 márciusára tervezett átadás.

Tavaly novemberben, a műszaki átadás után az épület a használatbavételi engedélyt is megkapta, így nem sokkal később a Duna Terasz felszólította a saját zsebükből vásárló vevőket, hogy fizessék be a vételár második, legnagyobb részletét. A Duna Terasz a nagyjából 75 százalékos részlet befizetésekor azt közölte velük, hogy az átadás legkésőbb januárban megtörténhet, így a legtöbb vevő már a teljes díj nagyjából 99 százalékát megfizetve várta a beköltözést.

Év elején aztán kiderült, hogy nemcsak a beköltözés késik, de január közepén a Duna Terasz a lakások minőségével kapcsolatos problémák miatt felbontotta a szerződést a KÉSZ Zrt.-vel, erre válaszul a KÉSZ is kizárta a Duna Teraszt a projektterületről. Az újépítésű lakópark történetéről és helyzetéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!