„A mi pénzünk csak addig volt érdekes, amíg be nem szedték tőlünk” – a Duna Terasz Grande előtt tüntettek a házból kizárt tulajdonosok

2024. március 1. – 15:12

„A mi pénzünk csak addig volt érdekes, amíg be nem szedték tőlünk” – a Duna Terasz Grande előtt tüntettek a házból kizárt tulajdonosok
Tüntető tulajdonosok a Duna Terasz Grande lakópark előtt – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint száz mérges lakástulajdonos gyűlt össze a 13. kerületi Duna Terasz Grande lakópark elé szervezett tüntetésen péntek reggel, miután hónapok óta nem tudnak beköltözni az ott található lakásaikba a beruházó Duna Terasz Kft. és az építtető Kész Építő Zrt. elszámolási vitája miatt. A helyzet annyira elfajult a két cég között, hogy a beruházó Duna Terasz Kft. felmondta a szerződését az építtetővel, miközben 1500 tulajdonos a lakások teljes vételi árát kifizetve várja, hogy beköltözhessen végre.

Ki nem mond igazat? Kitől követeljük a helyzet azonnali megoldását?

– kérdezték a szervezők, akik szerint rendre ellentmond a két cég tájékoztatása. A Duna Terasz Grande már novemberben megkapta a használatbavételi engedélyt, és a társasház-alapítás is megtörtént, de a tulajdonosok továbbra sem tudják, mikor vehetik végre birtokba a lakásaikat.

A mi pénzünk csak addig volt érdekes, amíg be nem szedték tőlünk – mondta az egyik tulajdonos. A feszült hangulatú demonstráción a cégek képviselői is megjelentek, de továbbra sem tudtak konkrét időponttal szolgálni az átadásra, felszólalásaikat pedig rendszeresen a lakók kiáltásai szakították meg. Arról beszéltek a szervezők, hogy sokan az előző otthonukat is eladták annak érdekében, hogy ki tudják fizetni a lakásokat, és olyanok is vannak, akiknek gyerekei ősszel már a kerületi iskolában kezdték a tanévet. A Duna Terasz ügyvédei arról beszéltek, hogy most jogi úton próbálják meg visszaszerezni a projektterületet, de ezzel sem sikerült megnyugtatniuk a közel egy éve a lakásuk birtokba vételére váró tömeget.

Az elmúlt évek legnagyobb fővárosi lakóingatlan-beruházása volt a D&B Ingatlanfejlesztő Csoport által megvalósított 790 lakásos Duna Terasz Grande a XIII. kerületben. A lakások értékesítése 2021 januárjában indult el, a fejlesztő akkor 2023 márciusára tervezte a beruházás átadását. A kilencszintes épületekből álló, több mint kéthektárnyi területet felölelő fejlesztés végül fél év csúszással készült el.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Megtörtént a társasház-alapítás, és a Duna Terasz Grande a használatbavételi engedélyt is megkapta, viszont a Duna Terasz Kft. a lakások minőségével kapcsolatos problémák miatt nem hajlandó átvenni a Kész Építő Zrt.-től az épületet. A Portfolio korábbi értesülései szerint valóban voltak gondok, de ezeket a műszaki hibákat azóta már nagyrészt kijavították.

A Duna Terasz Kft. végül felbontotta a szerződést az építtetővel, a harc pedig jogi úton indult újra a két vállalat között. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mikor lesz vége a vitának, ez pedig a beköltözést is ellehetetleníti. Így jelenleg nagyjából 1500 tulajdonos várja, hogy végre beköltözhessen az ingatlanba, aminek gyakorlatilag már a teljes vételi árát kifizette.

A projekt beruházójának számító Duna Terasz Kft. tüntetésen megjelent ügyvédei szerint a vállalat is arra vár a szerződésük felbontása óta, hogy a Kész Építő Zrt. levonuljon a Duna Terasz Grande területéről. Állításuk alapján azután bontottak szerződést, hogy a Kész több hónapot csúszott a munkák befejezésével, és a minőség csökkentésére tett javaslatot. A Duna Terasz Kft. szerint a Kész Építő Zrt.-nek az eredeti megbízási áron felül több milliárd forintos követelései voltak, amelyek rendezéséig az építtető biztosítékként magánál tartja az ingatlanokat, és a beruházót is kizárta a projektterületről.

A Kész Építő Zrt. és a Duna Terasz Kft. képviselője – Fotó: Huszti István / Telex
A Kész Építő Zrt. és a Duna Terasz Kft. képviselője – Fotó: Huszti István / Telex

A Kész Építő Zrt. tüntetésen megjelent képviselői szerint a munkákat már 2023 őszén befejezték, így az ingatlanok kulcsra készen várják a lakókat. Arról beszéltek, hogy a projekt indulása óta lényegesen megugrotta a munkaerő- és alapanyagárak, ezeknek a költségeit pedig jelenleg csak a Kész Építő Zrt. viseli. A vállalatok közötti feszültség fő forrása azonban az építési hibák miatt alakult ki.

Csütörtökön érkezett egy közlemény a Telexhez a lakásokat fejlesztő Késztől, amely szerint vállalatuk az átadás előtti utolsó lépésként elkezdte kijavítani a vevői listán található hibákat, így az épület már hónapok óta kulcsra készen várja a beköltözőket. Állításuk szerint erről a lakók is megbizonyosodhattak, miután a vevők a Kész által szervezett személyes bejáráson körbenézhettek saját lakásaikban.

A levél szerint azonban a lakópark építtetője, a Duna Terasz Grande Kft. a javított hibákon felül több tízezres darabszámban vett fel új, kijavításra váró hiányosságokat az átadás-átvételi hibalistára. A Kész Építő Zrt. szerint ezek az építtető által feljegyzett panaszok műszakilag nem értelmezhetőek, a lakások használhatóságát nem befolyásolják, és csak akadályozzák a Duna Terasz Grande Kft.-vel az átadás-átvétel lezárását.

Egy lakástulajdonos forrásunk szerint azonban a Kész továbbra sem készült el az ingatlannal, és jóval nagyobb hiányosságokról van szó annál, mint amit a cég állít. Elmondása alapján van, ahol hiányos a festés, és olyan fürdőszoba is volt, ahol töröttek a csempék, emellett a vállalat még mindig nem készült el a kert megépítésével.

Fotó: Huszti István Telex
Fotó: Huszti István Telex

A Kész szerint nem voltak hajlandó tárgyalni velük a Duna Terasz Kft.,

így addig nem tudják átadni a birtokot, amíg nincs egy elszámolás a két vállalat között.

A két cég huzavonája közben pedig több százan várják, hogy végre birtokba vehessék a lakásaikat. A tüntető tömeg többször is felszólította a két céget, hogy üljenek végre tárgyalóasztalhoz. A Duna Terasz Kft. a bíróságon szeretné megoldani a helyzet, így végrehajtást indított a Kész Építő Zrt.-vel szemben, ügyvédjeik szerint ez egy-két hét alatt lezárulhat, ha a javukra dönt a bíróság. Akkor átvehetnék a területet, amelynek újra felmérnék az állapotát – de a demonstráló tömeg reakciói alapján a lakók továbbra is szkeptikusak a megoldással.

A demonstráción a Duna Terasz Grande megtervezéséért felelős iroda munkatársai is megjelentek, elmondásuk alapján 13 műszaki ellenőrzés történt a területen, ahol összesen 50 ezer hibát találtak. Ebből szerintük 40 ezret a Kész Építő Zrt. ki is javított, az utolsó 10 ezer hibáról nincs információjuk, mivel a kizárás miatt másfél hónapja nem tudták felmérni a területet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!