Leállította az OTP Bank a Duna Terasz Grande lakóparkkal kapcsolatos hitelfolyósításokat

2024. március 11. – 19:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem folyósítja a hitelét az OTP Bank azoknak a vevőknek, akik a XIII. kerületi Duna Terasz Grande lakóparkban vásároltak lakást, de a beruházó Duna Terasz Grande Kft. (DTG) és a kivitelező KÉSZ Zrt. jogi vitája miatt nem tudnak beköltözni az elvileg készen álló ingatlanjukba

értesült hétfőn a 24.hu. A Duna Terasz Grande 790 lakásának értékesítése 2021 januárjában indult el, a fejlesztő akkor 2023 márciusára tervezte a beruházás átadását. A kilencszintes épületekből álló, több mint kéthektárnyi területet felölelő fejlesztés végül fél év csúszással készült el. Annak ellenére, hogy megtörtént a társasház-alapítás, és a DTG a használatbavételi engedélyt is megkapta, a lakások minőségével kapcsolatos problémák miatt nem hajlandó átvenni a lakóparkot a KÉSZ Építő Zrt.-től.

Ezeket a műszaki hibákat a kivitelező szerint azóta már nagyrészt kijavították, azonban ahogy azt az épület előtt március elején tüntető leendő tulajdonosok közül volt, aki azt mondta, jóval nagyobb hiányosságokat tapasztalt annál, mint amit a cég állít: van, ahol hiányos a festés, és olyan fürdőszoba is volt, ahol töröttek a csempék, emellett a vállalat még mindig nem készült el a kert megépítésével.

A beruházó mindenesetre felbontotta a szerződést az építtetővel, a harc pedig jogi úton indult újra a két vállalat között, a DTG által indított bírósági végrehajtási eljárás pedig a beköltözést is ellehetetleníti. Így jelenleg nagyjából 1500 tulajdonos várja, hogy végre beköltözhessen az ingatlanba, aminek gyakorlatilag már a teljes vételi árát kifizette.

A vevők nemrég egy nyilatkozatot kaptak a DTG-től, melyet ha aláírnak, akkor megkapják a társasház megalapításáról szóló értesítőt, és elindul a folyamat, amelynek végén a nevük tulajdonosként rákerül a tulajdoni lapra. Azonban emellett egy fizetési felszólítás is érkezett az utolsó vételárrészlet befizetéséről, aminek a teljesítésére 30 nap áll rendelkezésükre. Csakhogy sok vevőnek az utolsó részletet az OTP lakáshitele biztosítja, a bank viszont leállította a hitel folyósítását. Az OTP elismerte, hogy mivel a tisztázatlan jogi helyzet miatt a hitelező jelzálogjoga bizonytalan, „a bank jogos érdekét szem előtt tartva” nem folyósítják a hiteleket.

Ez nemcsak azzal a kockázattal jár, hogy több leendő lakó esetleg nem fogja tudni befizetni az utolsó részletet, hanem azzal is, hogy ha végül a vevők valamilyen másik megoldást lesznek kénytelenek választani, akkor az összes állami támogatást (csok, áfa-visszatérítés, illetékmentesség) elbuknák. További kockázat a vevőknek, hogy a 30 napos határidő be nem tartása esetén a DTG akár el is állhat az ingatlan eladásától.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!