Elszámolási vita miatt a lakók nem tudnak beköltözni Budapest legnagyobb új építésű társasházába

2024. február 29. – 05:31

Másolás

Vágólapra másolva

A fejlesztő és a kivitelező elszámolási vitája miatt nem tudnak beköltözni a lakók Budapest legnagyobb új építésű társasházába – írta a Portfolio.

Az elmúlt évek legnagyobb fővárosi lakóingatlan-beruházása volt a D&B Ingatlanfejlesztő Csoport által megvalósított 790 lakásos Duna Terasz Grande a XIII. kerületben. A lakások értékesítése 2021 januárjában indult el, és a fejlesztő akkor 2023 márciusára tervezte a beruházás átadását. A kilencszintes épületekből álló, több mint kéthektárnyi területet felölelő fejlesztés végül fél év csúszással készült el.

Azóta megtörtént a társasház-alapítás, és a ház is megkapta a használatbavételi engedélyt. Ezután következett volna a birtokbaadás, de ekkor kiderült, hogy elszámolási vita van a lakások minőségével kapcsolatban. A Portfolio értesülései szerint valóban voltak gondok, de ezeket a műszaki hibákat azóta már nagyrészt kijavították. A fejlesztő viszont idén januárban felmondta a kivitelezési szerződést, emiatt a kivitelező addig nem hajlandó levonulni a területről, amíg ki nem fizetik.

Mindez ellehetetleníti a birtokbaadást, aminek a kárát az a mintegy 1500 lakó látja, akik mostanra lényegében a teljes vételárat kifizették.

A felek most jogi úton kezdtek harcolni egymással, aminek szintén a vásárlók látják a kárát, mert teljesen bizonytalanná vált a költözésük, miközben folyamatosan fizetniük kell az albérletük díját. A leendő lakók most összefogtak, és péntekre demonstrációt szerveztek a kivitelezés helyszínére, ahová meghívták a beruházó Duna Terasz Grande és a kivitelező KÉSZ Csoport képviselőjét, valamint a tervezőirodát, a főpolgármestert és a kerület polgármesterét is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!