Állampapír-hozamuk harmadát elköltenék a Telex olvasói

2024. március 10. – 06:59

Állampapír-hozamuk harmadát elköltenék a Telex olvasói
Illusztráció: Lerch Julcsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Állampapír-befektetéses kérdőívünk eredményeinek első feléből kiderült, hogy

  • meglepően sok pénzt tartanak a Telex olvasói magyar államkötvényben;
  • jelentős részüktől egyáltalán nem idegen a befektetési tevékenység, más tőkepiaci termékeik is vannak;
  • a férfiak elsöprő többségben lehetnek a Telex-olvasó állampapír-tulajdonosok között;
  • a legtöbben 2020-21-től kezdődően indították el ebben a formában a tőkefelhalmozást;
  • és még néhány érdekes adat, a részletek itt nézhetők meg.

Mostani cikkünkben azt mutatjuk be, milyen hozamokat kapnak és milyen célokra szeretnék a pénzt fordítani a válaszadók.

A befektetett összegek nagysága (mint előző cikkünkből látszik, a válaszadók nagyjából fele 10 millió forintnál is többet tart magyar állampapírban) alapján már nem lesz nagyon meglepő, hogy

a kitöltők 42 százaléka azt jelölte meg, legalább kétmillió forintot utal nekik az államkincstár kamatként a mostani csúcsidőszakban.

A milliós hozamok már elég nagyok ahhoz, hogy érdemes legyen átgondolni, mit kezd vele az ember, ezért rákérdeztünk, kinek mik a tervei: vesznek belőle valami drágát, újból befektetik, esetleg világkörüli útra mennek. A válaszok alapján a legtöbb kitöltő (több mint 72 százalék) újbóli befektetést tervez. Kizárásos alapon a maradék ember viszont valamilyen formában inkább elköltené a pénzt, bár ennek bizonyos formái, pl. a tandíjfizetés felfoghatók befektetésként is.

Ugyanakkor az is kijött, hogy összefüggés van aközött, hogy ki mennyi pénzt kap, és hogy mit fog csinálni vele. Minél kisebb a hozam, annál valószínűbb, hogy az illető feléli, a legalacsonyabb kategóriában 8,4 százalék jelölte be ezt a választ, míg a legmagasabban csak 3 százalék. Ugyanígy csökken a pénzt szórakozásra fordítók aránya, ezzel párhuzamosan pedig egyre többen szeretnék befektetni a kamatot.

A visszaforgatás utáni második legnépszerűbb válaszlehetőség a nagyobb kiadás finanszírozása lett minden kategóriában. Ha nagyjából stimmel a teljes állampapír-birtokosi állományra az, ami a Telex-olvasókra kijött, akkor a mostani kifizetések egy kicsit meg fogják lökni a hazai fogyasztást és akár az infláció további csökkenése ellen is hathatnak. Ugyanis a felélés és a nagyobb kiadás finanszírozása opció (részben valószínűleg a titokzatos „egyéb” és a szórakozásra fordítás is, hacsak nem külföldi utazásra mennek az érintettek) azonnali, belföldi pénzköltéssel jár. Nem reprezentatív felmérésünk alapján pedig az ezermilliárdot közelítő kifizetési összértéknek nagyjából 10-20 százalék közötti részét érintheti ez a fajta felhasználás.

A magyar állam örülhet a válaszoknak, ugyanis a telexes kérdőívből az jött ki, hogy a legtöbben visszateszik a pénzt, vagy legalábbis annak jelentős részét állampapírba. Ez egyébként egybevág azzal, hogy az ÁKK heti statisztikái szerint továbbra is jól pörög az állampapír-vásárlás.

A második helyezett más tőkepiaci eszköz vásárlása volt, ezután jön a deviza- és kriptovaluta opció. A kitöltők befektetési szokásai alapján ez nem meglepő, a kérdőív egy másik kérdéséből ugyanis az jött ki, hogy akinek már most is van másmilyen befektetése, az nagy eséllyel tart részvény, külföldi fizetőeszközt és kriptót. Utóbbi opció 10 százalékos részaránya talán meglepő lehet az eszközre jellemző extrém árkilengések miatt, de talán úgy vannak vele az állampapír-tulajdonosok, hogy a portfóliójukban kiegyensúlyozza ezt a kockázatot a biztonságos államkötvény.

Abban, hogy ki milyen eséllyel pipálta be a két legnépszerűbb opciót (ennél a kérdésnél több válaszlehetőséget is meg lehetett adni), a jelek szerint szerepe volt a nemnek: a nők nagyobb arányban jelölték meg az állampapírt és kisebb arányban a más tőkepiaci eszközt (48 vs. 22 százalék), míg a férfiaknál közelebb van egymáshoz a két lehetőség (39 vs. 31 százalék). A nők eszerint tehát óvatosabb befektetők: ami már egyszer bejött, annál terveznek maradni még úgy is, hogy most már közel sem lehet majd olyan jól keresni az új államkötvény-sorozatokkal, mint a régiekkel.

A Telex állampapírokról szóló cikkei itt olvashatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!