Két hét alatt majdnem 300 milliárdért vettek a magyarok állampapírt, megint nem a prémium lett a kedvenc

2024. március 4. – 16:42

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 120 milliárd forintért vettek a lakossági állampapírokból a magyarok a február 26. és március 3. közötti kilencedik héten – derül ki az AKK tájékoztatásából. Az előző héthez hasonlóan most is a FixMÁP-ból vettek a legtöbbet, ami arra utal, hogy hosszabb távon is ez lehet majd az emberek kedvence.

Az ábrán látszik, hogy a korábbi hetekhez képest az előző két héten megint nagyon sok állampapírt vettek az emberek. Ez valószínűleg azért van így, mert több prémium állampapír-sorozatnak február végén volt a kamatfizetése, ekkor több százmilliárd forintot kaptak kézhez a tulajdonosok. Ennek a nagy részét az emberek a jelek szerint megint állampapírra költik, így most két hét alatt majdnem 300 milliárdért vásároltak.

Újdonság viszont, hogy míg tavaly egész évben a prémium állampapírokat vették a magyarok, most már megoszlik a kereslet. A legtöbben az elmúlt két hétben a hároméves lejáratú FixMÁP-ot vették, ami fixen 7 százalék kamatot fizet évente. A kilencedik héten második a 6,5 százalékos kamatot fizető egyéves állampapír lett, de több mint tízmilliárdért vettek prémium és bónusz állampapírt, valamint kincstári takarékjegyet is.

Az állampapírokról szóló cikkeinket itt olvasgathatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!