Megszűnik az utolsó jól fizető inflációkövető állampapír, és egy meglepő sorozat jön helyette

2023. november 23. – 13:31

Megszűnik az utolsó jól fizető inflációkövető állampapír, és egy meglepő sorozat jön helyette
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

November 28-a keddel kivezetik az utolsó szabályos inflációkövető állampapírt, a tízéves futamidejű 2033/I sorozatot – derül ki az Államadósság-kezelő Központ sajtóközleményéből. Ezzel a sorozattal a következő másfél évben elég magas, 15-20 százalékos kamatokat lehet elérni, a helyette jövővel viszont már csak fix 9,9 százalékot.

Az elmúlt időszakban azok a prémium állampapírok voltak a legnépszerűbbek, amelyek az előző évi infláció felett fizettek 0,25-1,5 százalékos kamatprémiumot. Mivel tavaly 14,5 százalék volt, idén pedig 17,8 százalék körüli lesz az infláció, ez után a két év után az inflációkövető sorozatokkal még nagyon magas, 15-20 százalékos kamatokat lehet elérni 2025 elejéig.

Ilyen a most még elérhető 2033/I sorozat is, ami január 20-ig 14,75 százalékos kamatot fizet, 2025. január 20-ig pedig körülbelül 18 százalékosat. A későbbi években aztán már majd rendre az előző éves infláció fölött 0,25 százalékkal, ami akkor várhatóan jóval kisebb lesz. Ezzel a sorozattal tehát kicsit több mint egy év alatt, 2025. január végéig még nagyjából 20 százalékos hasznot lehet húzni.

Mi jön helyette?

November 29-től az előző, tisztán inflációkövető prémium sorozat helyett egy hibrid, részben fix kamatozású, részben inflációkövető sorozat következik majd. A nyolcéves futamidejű 2032/I sorozat:

  • mostantól 2025 áprilisáig éves alapon fix, 9,9 százalékos kamatot fizet;
  • 2025 áprilisától inflációkövetővé változik, onnantól 2029-ig infláció felett 0,5 százalékot fizet,
  • majd 2029 és 2032 között infláció felett 1 százalék kamatprémiumot ad.

Az új sorozattal tehát megszűnik az a lehetőség, hogy a tavalyi és az idei nagyon magas infláció alapján a következő egy-másfél évben még nagyon jól keressünk az állampapíron. 2025. január végéig számolva a kamatozás így 20 százalék helyett durván 11 százalék lesz.

Az új sorozat előnye a régihez képest, hogy az első másfél évet leszámítva magasabb kamatprémiumot ad. A 2033/I sorozat 0,25 százalékos kamatprémiumához képest a 2032/I öt évig 0,5 százalékot, később egy százalékot fizet infláció felett. Ezzel az állam arra akarja ösztönözni a vásárlókat, hogy ne váltsák vissza idő előtt az állampapírjaikat, hanem tartsák meg azt a lejáratig, vagyis 2032-ig.

Megérheti bevásárolni

Azoknak, akik a prémium állampapírokra rövid távú befektetésként tekintenek, vagyis nem várnák meg a papírok lejáratát, hanem visszaváltanák még előtte, megérheti most gyorsan bevásárolni a 2033/I sorozatból. Ezt a mai szabályok alapján egy egyszázalékos díjért cserébe vissza lehet váltani 2025 elején, amikor várhatóan nagyon alacsony szintre esik vissza a kamatozás.

Érdemes viszont észben tartani, hogy az ÁKK bármikor megváltoztathatja a visszaváltási feltételeket, felemelheti például az egyszázalékos visszaváltási díjat egy jóval magasabb értékre. Ebben az esetben már nem érné meg annyira idő előtt visszaváltani a papírokat.

Más kérdés, hogy az államnak valószínűleg nem érné meg lerontani a visszaváltási feltételeket és ezzel a lakosság belé vetett bizalmát. Ráadásul az ÁKK vezérigazgatója is rendre azt hangoztatja, hogy nem fognak változtatni az egyszázalékos visszaváltási díjon. Erről a kérdésről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!