Ötödével kevesebbet tankoltunk, élelmiszerre viszont közel ugyanannyit költöttünk novemberben, mint egy évvel korábban

2024. január 8. – 09:49

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 5,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom 2023 novemberében, Magyarországon az előző év novemberéhez képest, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, ami havi szinten 1602 milliárd forintos összforgalomnak felelt meg. Az MTI összefoglalója szerint a legnagyobb visszaesés a benzinkutakon volt tapasztalható, hiszen ott 21,4 százalékkal kevesebbet költöttek az autósok, mint 2022 novemberében.

Az élelmiszerüzletekben volt a legkisebb a visszaesés, hiszen ezekben, illetve a vegyesboltokban csak 0,6 százalékkal volt kisebb a forgalom a korábbi évhez képest, ugyanakkor a többi üzletben 3,9 százaléknyi visszaesést érzékeltek. A statisztikai hivatal szezonális és naptárhatással kiigazított adatai azt mutatják, hogy a kiskereskedelmi forgalom teljes volumene így is 0,8 százalékkal nőtt az októberihez viszonyítva, az élelmiszer jellegű vegyes kínálatú üzletek forgalma nem változott, míg az élelmiszert, italt, dohányárut is forgalmazó boltoké 2,6 százalékkal csökkent.

További változás, hogy a gyógyszert, gyógyászati terméket, illetve illatszert forgalmazó üzletekben 3,5 százalék volt a forgalomnövekedés, a használtcikk-üzletekben viszont 4,1, a könyv-, számítástechnika, valamint egyéb iparcikk-üzletekben 5,1, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 7,8, az iparcikk-jellegű vegyes üzletekben 9,2, a textil, ruházati és cipőüzletekben 9,9 százalékkal, míg a csomagküldő és internetes kereskedelemben 0,3 százalékkal csökkent a forgalom. Ugyanakkor a kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai lényegében nem változtak.

A kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.
Tavaly január elejétől november végéig a kiskereskedelmi forgalom, naptárhatástól megtisztítva 8,7 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,1 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!