Jövő februárról szeptemberre csúszhat az, hogy az azonnali fizetés jobb alternatívája legyen a bankkártyáknak

2023. december 14. – 15:22

Másolás

Vágólapra másolva

Bár egyelőre csak piaci „pletyka”, a Portfolio több forrásból is úgy értesült, hogy a Magyar Nemzeti Bank részlegesen elhalasztja a 2024. február 1-re ígért nagy fizetési megoldás reformját. A bankoknak eddig kellett volna elkészülni azokkal a fejlesztésekkel, amelyekkel képesek úgynevezett fizetési kérelmeket fogadni, valamint az azonnali fizetési rendszerben (AFR) QR-kódos, érintéses (NFC-s) és úgynevezett deep linkes fizetéseket fogadni. A Portfolio ezen szegmens egyik „legmenőbbb” cégének, a RowanHill Digitalnak a hírlevelére hivatkozik.

A lap úgy tudja, hogy az MNB már szövegezi a rendeletet a csúszásról, az új határidő szeptember 1-je lesz, de állítólag a fizetési kérelmek kötelező bevezetése nem csúszik, az változatlanul február 1-je marad.

Az azonnali fizetési rendszer – már akkor is némi csúszás után – 2020. március 2-án indult el Magyarországon. Akkor az utalások 10 millió forintig pár másodperc alatt teljesülhettek egy új rendszerben, ezt az összeget azóta 20 millió forintra emelték.

A most bevezetendő fizetési kérelem egy „fordított” átutalási helyzet, ahol az utalás adatait az átutalás címzettje állítja össze, majd elküldi az adatokat a fizető félnek, akinek csak jóvá kell hagynia azt és máris kifizette a kötelezettségét. Bár magánszemélyek között is működhet mindez, de igazából a csoportos beszedési alternatívájának lett kitalálva, ahol a szolgáltató cég így szedi be az ügyfeleitől a számlái ellenértékét.

A többi modern elem (amelyek most csúsznak) pedig arra szolgál, hogy az AFR valódi alternatívája legyen a bankkártya-használatnak. Itt elsősorban a QR-kódos átutalás lesz izgalmas újdonság, itt a fizetést a vásárló egy QR-kód beolvasásával kezdeményezi a kereskedő kasszájánál. A QR-kódos fizetés minden banknál elérhető lesz, de úgy tűnik, hogy akkor ez nem 2024. február 1-től, hanem csak 2024. szeptember 1-től lesz kötelező.

A potenciális halasztás okairól korábban már pletykáltak a piacon, mégpedig azt, hogy a vészesen elharapózott online banki csalások miatt lesz óvatosabb a szabályozó. Az azonnali fizetési rendszer rendkívül praktikus és hatékony rendszer, de egy hátulütője van, ha a pénzek azonnal átérnek és nincsen 4 óránkénti „kötegelés” és addig várakozás, akkor még kevesebb esélye van annak, aki realizálja, hogy átverték és próbálna még intézkedni, pénzt visszatartani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!