Itt a válság: sötét január a benzinkutakon és az élelmiszerboltokban

2023. március 06. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

Idén januárban 4,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma – közölte hétfőn a KSH. Ez már a második hónap, amikor kevesebbet vásárolunk, mint egy évvel korábban, ráadásul a visszaesés felgyorsult: decemberben még csak 3,9 százalékos volt a kereskedelmi forgalom csökkenése.

A KSH adatai szerint a kiskereskedelem forgalma a nyers adat szerint 3,9 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,5 százalékkal csökkent 2022 januárjához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7 százalékos volt a visszaesés.

A boltok forgalma folyó áron 1333 milliárd forint volt, ami látszólag magasabb a 2022. januári 1094 milliárdnál, de az infláció azt indokolta volna, hogy 1360 milliárd forint fölött legyen a mostani érték. A visszaesés egyébként havi összevetésben is nagyon látványos – de ezt magyarázza, hogy a december mindig a legerősebb hónap a kiskereskedelemben –, hiszen 2022 decemberében még 1765 milliárd forintot hagytunk a boltokban.

A KSH adatai szerint a kiskereskedelmi szektor egyes szegmenseiben így alakult a forgalom:

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,8 százalékkal csökkent, ezen belül az élelmiszerboltok eladásai 6,7 százalékkal mérséklődtek, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,3 százalékkal nőtt.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,5 százalék volt a visszaesés. Ezen belül a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 13, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,6 százalékkal nőtt, a használtcikk-üzletekben lényegében nem változott, míg az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 1,9, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,7, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 6,5 százalékkal esett a forgalom.
  • A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,6 százalékkal csökkent.
  • A benzinkutak forgalmának volumene 9,7 százalékkal lett kisebb.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 3,9 százalékkal nőttek.

A kiskereskedelem forgalma egyébként a mostani 4,5 százalékos, illetve decemberi 3,9 százalékos visszaesés előtt már novemberben is lényegében stagnált (0,6 százalékkal nőtt). Legutóbb 2021 elején fordult elő, hogy legalább két hónapban visszaesést mutatott volna a kiskereskedelem: akkor a Covid-járvány hatására 2020 áprilisától 2021 márciusáig szinte minden hónapban alacsonyabb volt a bolti vásárlásunk értéke, mint egy évvel korábban.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!