Szia, Uram, önkormányzati lakás érdekel? – strómanédenkertet tártak fel a belvárosban

2022. április 21. – 11:03

Másolás

Vágólapra másolva

Budapest belvárosában – az előző ciklusban fideszes vezetésű V., VI., VII., VIII. és IX. kerületben – több mint 1200 önkormányzati tulajdonú lakás került magánkézbe jelentős kedvezménnyel 2014 és 2018 között, és ez több milliárdos vagyonvesztés az érintett önkormányzatoknak – derült ki az V. és a VII. kerület korrupciógyanús ingatlanértékesítési gyakorlatát vizsgáló fővárosi bizottság zárójelentéséből. A Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester vezette testület munkájában a fideszes képviselők nem vették részt.

A jelentést ismertető Népszava arról is írt, hogy a különösen kedvezményes bérlakásvásárlás a NER-kegyelteken túl a kerületekbe csábította a strómanokat is, akik a bérlők helyett, vagy mögéjük bújva vásárolták meg a lakásokat, majd jelentős nyereséggel piaci áron adták tovább azokat.

Jól szemlélteti a folyamatokat Erzsébetváros példája. Ott

  • 2014-ben még alig 2,5 százalék volt a gyorsan továbbértékesített önkormányzati lakások aránya,
  • 2015-ben már 46,2 százalék,
  • 2017-ben 62,5 százalék.
  • 2019-re ez visszaesett 33 százalékra,
  • míg 2020-ban nullára.

Nagyon sokat elárul az is, hogy a vásárlástól számítva milyen gyorsan adták tovább a megszerzett ingatlanokat.

  • 2015-ben a kedvezményesen megvásárolt lakások kevesebb mint 6 százaléka talált új vevőre alig 30 nap alatt,
  • 2017-ben már 27 százalék,
  • 2018-ban 30 százaléknál is több.

A 2015 és 2019 között eladott bérlakások csaknem felét egy éven belül értékesítették, ami a bizottság szerint megkérdőjelezi az értékesítési modell társadalmi hasznosságát és igazságosságát.

A jelentés szerint több kerületben nyoma sem volt átlátható ingatlangazdálkodási stratégiának, sok esetben nem derült ki, pontosan milyen szempontok alapján jelölték ki az eladandó ingatlanokat. A bizottság szerint ezért az ingatlaneladásokat nem a kerületek szükségletei, hanem a kormánypárthoz, annak holdudvarához közelálló vevők vételi szándékai határozták meg – írja a lap.

A pályázatokról leginkább bennfentes információk, kapcsolati rendszer révén lehetett információhoz jutni. A felhívások csak néhány napig jelentek meg a helyi lapban, illetve kormánypárti médiában, és kevés adatot tartalmaztak. A nem bérlők által megvett ingatlanok kikiáltási áron vagy picivel felette keltek el.

A korrupciós bűncselekményekkel vádolt Schadl György nyolc lakást vásárolt a VII. kerületben. A lakásokra egy kivételével csak Schadl adott be ajánlatot. Összesen 225 milliót fizetett értük. A nyolcból kettőn gyorsan túladott, a többit felújítják éppen. A jelentést várhatóan az április végi ülésen tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés. További részletek a Népszava cikkében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!