Feldolgozott helyett házit: instant leves zacskó nélkül
2025. február 18. – 10:43

Új sorozatot indítottunk, amelyben olyan ultrafeldolgozott élelmiszereket készítünk el házilag, finomabban és egészségesebben, amelyek máskülönben nagyon népszerűek, finomak és praktikusak. A cél annyi, hogy több valódi alapanyagot együnk, a rengeteg ipari folyamaton keresztülmenő és sok adalékanyaggal kiegészített helyett. A válogatás teljes mértékben személyes, ezért most a gyerekem kedvenc gabonapelyhe után a saját legfőbb nulla tápanyagos kedvencemet készítem el házilag, a tésztalevest, avagy ramyunt. Korábban már írtam róla, mennyire sokféleképpen lehet turbózni, most azt mutatom meg, mit szoktam csinálni, ha egyáltalán nincs otthon zacskós tészta, de sokféle ez-az igen, viszont nagyon kevés idő áll a rendelkezésemre. Meglepően teljes ízeket lehet kihozni puszta vízből, tésztából és pár umamiban gazdag szószból, pasztából, friss zöldségekből és savanyúságból.
A következő recept szokás szerint alapképlet, minden elem helyettesíthető saját rokonaival. Ha valaki különösen szorgalmas, elő is készítheti az egészet egy kis üvegben, pár perc alatt kifőzött tésztával, és magával viheti a munkahelyére. Ebben az esetben elég forró vizet önteni rá, főzni sem kell.
Az alábbi verzió körülbelül 5 perccel több időt vesz igénybe, mint egy klasszikus zacskós leves elkészítése, és nyilván akkor működik, ha az embernek amúgy is vannak otthon ilyen extra alapanyagai. Arról viszont, hogy ezek az üveges dolgok mennyire hasznos lakói a hűtőszekrénynek, már többször is írtam.
Instant leves zacskó nélkül

Alapanyagok egy személyre
- kb. 100 gramm gyorsan fövő tészta (bármilyen, rizs-, vagy tojásos)
- egy nagyobb sárgarépa fele, lereszelve (vagy: retek, karalábé, bármi)
- egy nagy marék friss spenót (vagy más zöld levél)
- póréhagyma/újhagyma
- 2-3 db gomba
- egy-két evőkanálnyi kimcshi vagy savanyú káposzta
- só, bors
Ízesítők:
- egy kiskanál friss gyömbér, reszelve
- egy evőkanál szójaszósz
- egy teáskanál miso paszta
- egy teáskanál tahini/mogyoróvaj
- fél-egy teáskanál csiliszósz
- só, bors
Az alapanyagokat egy kis lábosba teszem, és a tésztával együtt kb. 3-4 perc alatt, gyakori kevergetés mellett megfőzöm.
Variációk:
- ha még több répát, gombát, más reszelt gyökérzöldséget, brokkolit teszünk hozzá, akár a tészta is elhagyható;
- ha csak hosszabban fövő tésztánk van otthon, az is jó, de akkor azt külön ki kell főzni, majd az ízesítőkkel együtt leforrázni;
- akinek hiányzik belőle a protein, bátran adhat még hozzá tofut, főtt tojást, akár pácoltat, magokat.