Óvatosan a sárgacsekk-befizetéssel, nehogy a Sberbankba küldjük a pénzünket

2022. március 5. – 09:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán háború kiváltotta szankciók egyik következményeként csődbe ment a magyarországi Sberbank, és bár a betétesek nagy része az OBA-nak köszönhetően hozzájut az ott tárolt pénzéhez – igaz, nagyjából ezer ügyfél viszont igencsak aggódhat –, vannak a bankcsődnek kellemetlen mellékhatásai.

Az egyik ilyen a sárgacsekk-befizetésben rejlő csapda. Mint arra a Bank360.hu közleménye felhívta a figyelmet, olyanok is befizethetnek most gyanútlanul a Sberbanknál befagyott számlaszámra sárga csekkel, akiknek erről fogalmuk sincs. Azok a cégek, intézmények ugyanis, amelyek ott vezették a számlájukat, a sárga csekkes befizetéshez még a most már nem működő sberbankos bankszámlaszámukat adták meg. Viszont a csekken a bank neve nem is szerepel, a gyanútlan ügyfél tehát könnyen egy olyan számlára indíthatja el a pénzét a postán, amelyre már nem írnak jóvá semmilyen befizetést.

A problémát pofonegyszerű megelőzni, arra kell figyelni, hogy a csekken feltüntetett számlaszám ne 141-gyel kezdődjön (a kétszer vagy háromszor nyolc számjegyű átutalási számlaszám első három számjegye ugyanis a bankonként eltérő bankkód vagy másképpen Giro azonosító, ez az OTP-nél például 117, a K&H-nál 104, az Ersténél 116). A Sberbank azonosítója volt ugyanis a 141-es, tehát az ilyen kezdetű számlákra már biztosan nem érkezik be a pénzünk.

Elveszni persze nem fog, a közlemény szerint a pénzügyi portált arról tájékoztatta a Magyar Posta, hogy – bár kérik mindenkit, figyeljen erre oda – ha mégis megtörténik a befizetés, akkor az összeget visszaküldik a befizető nevére és címére, illetve erről őt levélben is tájékoztatják.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!