Sberbank-csőd: körülbelül ezer ügyfélnek volt több mint 38 milliója a bankban, a többiek minden pénzüket automatikusan megkapják

2022. március 4. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

A Sberbank ügyfeleinek jelenleg nincs teendőjük, kártalanításuk a betétbiztosítási alapon keresztül 100 ezer euróig, körülbelül 38 millió forintig automatikus – közölte a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Kandrács Csaba. A bank korábbi ügyfelei közül 61 ezren teljes egészében kártalanítva lesznek, további ezer (nagyrészt vállalati) ügyfélnek pedig hitelezői igényt kell majd bejelentenie a felszámoló cég felé.

A bankban tárolt összegtől függően három kifizetési csatorna lesz. A Sberbank ügyfelei vagy a Magyar Postán, vagy egy kifizető ügynök bankon keresztül kapják vissza a pénzüket, a harmadik esetben pedig egy formanyomtatványt kell majd az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) beküldeni, írja az MTI.

Jelenleg azt mérik fel, hogy pontosan hány ügyfélről van szó, és azoknak mennyi pénze volt a bankban. Az OBA szakemberei ezt követően közlik majd az ügyfelekkel, hogy kinek mit kell tennie. Kandrács elmondta, a banki ügyfelek közül körülbelül 61 ezren vannak azok, akik teljes egészében kártalanítva lesznek.

Legkésőbb március 18-ig mindenki hozzájuthat majd a pénzéhez.

Körülbelül 1000 lehet azoknak az ügyfeleknek a száma, akik 38 millió forintnál többet tartottak a bankban. Az érintettek főleg vállalatok, nekik hitelezői igényt kell bejelenteniük a felszámoló cég felé. A végelszámolás körében felmérik, hogy mekkora Sberbank vagyona, és megnézik, hogy a vagyonhoz képest mekkora hitelezői igény érkezett be. Amennyiben a vagyon elegendő, mindenki minden pénzét megkapja. Ha azonban a bank vagyona erre nem elég, akkor a felszámolási eljárás során a vagyonelemek értékesítésével, a kielégítési sorrend alapján juthatnak az érintettek a pénzükhöz.

A működési engedély visszavonása az ügyfeleket már korábban blokkolta, a sberbankos számlákról már nem lehet utalni, és a csoportos beszedéseket, a közüzemi díjakat, telefonos előfizetéseket sem tudják az előfizetők levonni. Korábban részletesen összefoglaltuk, mi a teendője annak, aki a Sberbank ügyfele volt, erről szóló cikkünk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!