A kormány rendelettel teszi lehetővé, hogy a 4iG gond nélkül felvásárolhassa az Antenna Hungáriát

2022. február 22. – 20:45

Másolás

Vágólapra másolva

Kormányrendelettel teszik lehetővé, hogy a 4iG vállalat megvásárolhassa az Antenna Hungáriát – írja a Hvg.

A rendelet indoklása szerint a 4iG tulajdonszerzése a műsorszóró cégben „közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódás”.

A döntés értelmében a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhatja az ügyet, a folyamatot esetleges versenytárs nem támadhatja meg. Keddtől hatályos a rendelet.

A vállalat úgy döntött, hogy beszáll a távközlésbe is, 2021 novemberében megvette a magyarországi Digi Távközlési Szolgáltató Kft.-t, a Hungaro DigiTel többségét, vásárolt tulajdont drónfejlesztő cégben, megvette a magyarországi Digit, megvásárolja a Telenor d.o.o. Podgorica (Telenor Montenegro) százszázalékos részvénycsomagját, de még az űriparba is bevásárolná magát. A cég rohamtempójú terjeszkedéséről itt és itt írtunk korábban.

Miután a fenti üzletekkel a 4iG egyre jelentősebb szereplővé avanzsált, Hadházy Ákos és Donáth Anna EP-képviselővel közösen feljelentette a magyar államot az EU-nál a 4iG tiltott támogatása miatt.

„A cég működése nemzetbiztonsági kockázatot rejt, és nincs rendjén, hogy az állam hagyja, hogy ennyi kritikus infrastruktúra kerül egyetlen magántulajdonos kezébe”

írták januárban. Hadházy és Donáth szerint a cég további terjeszkedése azt jelentené, hogy „Orbán Viktor bizalmasának kezében lenne a műsorszórás, az állami gerinchálózat, a műholdas kommunikáció és az optikai hálózat jelentős része”.

Ennek a jogvitának próbál elébe menni a kormány a rendelettel, ami egyébként már bevett módszernek számít. Ezt csinálta ugyanis a kormány a Digi Távközlési Szolgáltató Kft. megvásárlásakor is, amikor szintén nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette a 4iG tulajdonszerzését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!