Nem akarják Orbánék, hogy a versenyhivatal vizsgálja a Digi felvásárlását, Jászai Gellértéknek egyszerűbb így a dolguk

2021. december 23. – 10:56

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a kormány, hogy a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó 4iG megszerezhesse a Digi Távközlési Kft.-t, így különösebb bonyodalmak és részletes versenyhivatali vizsgálódás nélkül végbemehet az üzlet.

A HWSW informatikai hírmagazin cikke szerint a Magyar Közlönyben már meg is jelent szerdán az erről szóló határozat, így lényegében minden akadály elhárult a november végén létrejött, több mint 200 milliárd forintra taksált ügylet előtt. Ebből az is következik, hogy a felvásárlást a versenytársak sem támadhatják meg a versenyhatóságnál.

A kormányrendelet indoklása szerint az ügylet nemzetstratégiai jelentőségűvé emelése arra tekintettel történt, hogy az „Magyarország telekommunikációs ellátásbiztonságának biztosítása, a távközlési infrastruktúra megerősítése és munkahelyek versenyképesebbé tétele érdekében szükséges”.

A korábban Mészáros Lőrinccel is üzletelő Jászai Gellért a rendszer fontos vállalkozójának tekinthető, a Partizán nyári videója alapján ő is szívesen hasít a NER-jachtok valamelyikével. A többségi tulajdonában lévő 4iG egyébként nemrég szerezte meg a montenegrói Telenort. És ha csak a Telexen megjelent cikkeket nézzük, a NER egyik kedvenc gigacége bő fél év leforgása alatt bámulatos eredményeket ért el: megvette a Hungaro DigiTel többségét, vásárolt tulajdont drónfejlesztő cégben, kezdeményezte a magyarországi Digi felvásárlását, sőt, Jászai Gellért egy interjúban azt is elmondta, hogy az űriparba is beszállna. Szintén a 4iG-hez kapcsolódó hír, hogy a cég 10,5 milliárdért fejlesztheti a Nébih informatikai rendszerét.

A 4iG az állammal kötött stratégiai megállapodása értelmében az Antenna Hungária Zrt.-be apportálja majd telekommunikációs érdekeltségeit, amellyel a 4iG többségi tulajdont szerez a vállalatban. A fúzió eredményeként új regionális távközlési holdingvállalat jön majd létre, amelynek hazai érdekeltségei (Antenna Hungária, Digi, Invitel, Invitech, AH Net) a nyugat-balkáni régióban folyamatban lévő akvizícióknak köszönhetően további távközlési vállalatokkal egészülhetnek ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!