Lezárult a Nemzetstratégiai Jelentőségű Üzlet: hivatalosan is a NER-közeli 4iG tulajdonába került a magyarországi Digi

2022. január 03. – 23:25

Másolás

Vágólapra másolva

A 4iG Nyrt. 100 százalékos tulajdonába került a Digi Távközlési Szolgáltató Kft. és három leányvállalata, miután hétfőn lezajlott a tavaly márciusban bejelentett tranzakció pénzügyi zárása, írja az MTI a cég közleménye alapján. A tranzakció értéke 625 millió euró, amely az elmúlt évek egyik legnagyobb magyarországi vállalatfelvásárlása.

Előzetes megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS konzorciummal, a tulajdonában lévő Digi-csoport magyar érdekeltségeinek megvásárlásáról – írtuk még tavaly március végén, és ez végül tavaly november végére meg is történt: ahogy a tőkepiaci társaság a Budapesti Értéktőzsdén közzétette akkor, lezárult a Digi márciusban indított átvilágítása és szerződéskötési folyamata, melynek eredményeként végleges megállapodást kötött a két cég a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. És ahogy a friss közleményben jelezte a cég: a tranzakció pénzügyi zárása is megtörtént.

Tavaly december végén pedig nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a kormány, hogy a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó 4iG megszerezhesse a Digi Távközlési Kft.-t, így különösebb bonyodalmak és részletes versenyhivatali vizsgálódás nélkül végbemehetett az üzlet. A Magyar Közlönyben megjelent határozat azt is jelentette, hogy a felvásárlást a versenytársak sem támadhatják meg a versenyhatóságnál.

A kormányrendelet indoklása szerint az ügylet nemzetstratégiai jelentőségűvé emelése arra tekintettel történt, hogy az „Magyarország telekommunikációs ellátásbiztonságának biztosítása, a távközlési infrastruktúra megerősítése és munkahelyek versenyképesebbé tétele érdekében szükséges”.

A korábban Mészáros Lőrinccel is üzletelő Jászai Gellért a rendszer fontos vállalkozójának tekinthető, a Partizán nyári videója alapján ő is szívesen hasít a NER-jachtok valamelyikével. A többségi tulajdonában lévő 4iG egyébként nemrég szerezte meg a montenegrói Telenort. És ha csak a Telexen megjelent cikkeket nézzük, a NER egyik kedvenc gigacége bő fél év leforgása alatt bámulatos eredményeket ért el: megvette a Hungaro DigiTel többségét, vásárolt tulajdont drónfejlesztő cégben, kezdeményezte a magyarországi Digi felvásárlását, sőt, Jászai Gellért egy interjúban azt is elmondta, hogy az űriparba is beszállna. Szintén a 4iG-hez kapcsolódó hír, hogy a cég 10,5 milliárdért fejlesztheti a Nébih informatikai rendszerét.

A 4iG az állammal kötött stratégiai megállapodása értelmében az Antenna Hungária Zrt.-be apportálja majd telekommunikációs érdekeltségeit, amellyel a 4iG többségi tulajdont szerez a vállalatban. A fúzió eredményeként új regionális távközlési holdingvállalat jön majd létre, amelynek hazai érdekeltségei (Antenna Hungária, Digi, Invitel, Invitech, AH Net) a nyugat-balkáni régióban folyamatban lévő akvizícióknak köszönhetően további távközlési vállalatokkal egészülhetnek ki.

Friss közleményükben jelezték, a Digi operatív irányításával és ügyvezetői feladataival Papp-Gerlei Gyöngyvért bízták meg, aki az Antenna Hungáriától érkezik a távközlési és médiacsoport élére.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!