Történelmi zöldkötvény-kibocsátást fogadott el az EU

2021. szeptember 7. – 17:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta az Európai Bizottság az EU történetének legnagyobb zöldkötvény-kibocsátásának kereteit, októberben már jönnek is az első kötvények. 2021 végéig 80 milliárd euró értékben terveznek hosszú lejáratú kötvényeket kibocsátani, amivel egyszerre terelnék a pénzügyi befektetőket a zöld gazdaság felé, és erősítenék a tagállamok közötti fiskális integrációt.

Az Európai Bizottság kedden elfogadta a NextGenerationEU helyreállítási alap részeként a zöldkötvény-kibocsátás keretrendszerét. Annak a durván 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő helyreállítási alapnak az önmagában is elég jelentős, kb. 250 milliárd eurós zöld lábáról van szó, amely az Európai Unió gazdasági válasza lenne a világjárványra, és amelynek Magyarország nem kérte a hitelrészét, illetve amiből egyelőre semmit nem hívhatunk le az EU-val folytatott politikai viták és a jogállamisági kifogások miatt. Az EU a helyreállítási alapon keresztül is a zöld átállást kívánja erősíteni, a kötvényeken keresztül pedig a befektetőket terelné a zöld gazdaság irányába.

Általában is ez lesz az Európai Unió történetének legnagyobb kötvénykibocsátása. Korábban egy 20 milliárd eurós 10 éves futamidejű kötvény volt a legnagyobb intézményi kötvénykibocsátás Európában, most azonban már év végéig 80 milliárd euró értékben fognak hosszú lejáratú kötvényeket, további tízmilliárd euró értékben pedig rövid lejáratú uniós kincstárjegyeket kibocsátani. Ez az uniós alapok finanszírozásában paradigmaváltást jelent az eddigi, szinte kizárólagosan tagállami befizetéseken alapuló modellhez képest. Mivel a tagállamok közösen biztosítják a kötvények visszafizetését, ez a pénzügyi integráció erősítése felé is jelent egy kis lépést.

Az Európai Bizottság a következő években összesen 250 milliárd euró értékű zöldkötvény-kibocsátásra készül. Az ezekből befolyó összegek a helyreállítási alap éghajlatváltozással kapcsolatos kiadásait finanszírozzák, a kötvényekből befolyó összegek környezetkímélő, illetve a zöld átállást segítő kezdeményezések céljait szolgálják. A zöld keretösszeg a koronavírus-járványt követő helyreállítást segítő Next Generation EU csomag teljes értékpapír-kibocsátásának 30 százalékát teszi ki.

A csomag finanszírozása érdekében az Európai Bizottság a tőkepiacokról fog 800 milliárd euró összegig terjedő forrást bevonni a 2026 végéig hátralévő időszakban. A keretből 385,2 milliárd euró kölcsönök, 421,5 milliárd euró pedig vissza nem térítendő támogatások formájában lesz elérhető a helyreállítási alap és az uniós költségvetés által finanszírozott más programok keretében.

Az első zöldkötvények kibocsátása októberben várható. A kincstárjegyeket a bizottság nagyjából kéthetente tartandó árveréseken fogja értékesíteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!