Hiába a sok klímavédelmi program, eszelős mennyiségű földgáz fogy a világban

2021. március 2. – 11:19

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország az év eddigi részében kevesebb olajat és több földgázt termelt, mint tavaly.

Oroszország az idei első két hónapban 81,6 millió tonna kőolajat (a tavalyi adathoz képest 11,9 százalékkal kevesebbet) termelt, a FÁK-országokon kívüli orosz olajexport 21,6 százalékkal apadt – írja az MTI. Az orosz gáztermelés viszont 3,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit és 130,66 milliárd köbmétert tett ki.

Bár a koronavírus valamelyest segített a fosszilis energiahordozók fogyasztásának mérséklésében, a gázfogyasztás az elmúlt 30 évben töretlenül emelkedik.

Magyarország stagnáló mértékben, valamivel kevesebb, mint 10 milliárd köbméter gázt fogyaszt évente, ám 1990 és 2020 között a globális fogyasztás 2000 milliárd köbméterről, 4000 milliárd köbméterre nőtt. A földgázpiac változásai ezen az oldalon remekül nyomon követhetőek, de a téma a Magyar Energiakereskedők Szövetségének (MEKSZ) idei konferenciáján is előkerült, ahol Kirsten Westphal, a Stiftung Wissenschaft und Politik gázpiaci szakértője elmondta, hogy a termelők összetétele is változik.

A világpiacon ma már a groningeni nagy mezők kimerülése után egyre kevésbé van jelen a holland (illetve a norvég és az algériai) gáz, miközben az űrt az azeri és az orosz mellett már az LNG-terminálokba érkező amerikai gáz is szívesen betöltené. A termék különös helyzetben van, az európai közösség már nem nagyon finanszíroz szennyezőnek tartott, fosszilis technológiákat, így gázprojekteket sem, de a földgázra a még szennyezőbb szén és a kockázatos atom kivonása idején egyre nagyobb szükség van.

A világpiacon az elmúlt években meglepő módon éppen a fejlett államok növelték a legjobban a termelésüket, az Egyesült Államok, Oroszország, illetve Ausztrália, ugyanakkor a nagy exportőrök között még mindig tudta növelni a részarányát Katar és Irán, amelynek termelési és exportálási lehetőségeit azért a szankciók is befolyásolják, illetve berobbant Egyiptom is a piacra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!