Így lesz finom az újramelegített ételmaradék

2023. november 28. – 14:13

Így lesz finom az újramelegített ételmaradék
A pizza lefedhető serpenyőben öt perc alatt újjászületik – Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Sosem teszem a pizzamaradékot a mikróba, az valóságos bűn! – mondják az ínyencek. Ez a kijelentés egyfelől teljesen igaz, másfelől azonban mi mást tennénk, ha éhesek vagyunk, ott a mikró és a maradék! Ételt nem dobunk ki, legalábbis igyekszünk hasznosítani mindent, amit ép ésszel lehetséges, ez fontosabb fenntarthatósági alapelv a retekzöld és a karfiolszár elfogyasztásánál is, és még csak nem is új. Csakhogy egy csomó étel egyszerűen elromlik, ha újramelegítjük, vagy az állaga lesz rettenetes, vagy az íze, esetleg mindkettő.

Valamiért úgy gondoljuk, hogyha egy gép azért van, hogy megkönnyítse az életünket, akkor annak feladata megoldani egyszerre mindent és minden esetben működnie kell. Sajnos a mikró sem annyira okos eszköz, hogy mindent megoldjon, segítenünk kell neki abban, hogy érvényesülni tudjon, és nem minden problémára nyújt megoldást. Jogosan dühöngünk gyakran azon, ha a mikró a tányér leves egyik felét tűzforróra hevíti, a másikat viszont jéghidegen hagyja, ha felrobban a máj vagy spriccel a vaj. Bosszantó, épp ezért azzal a talán meglepő kijelentéssel kell élnem, hogy maradékok újramelegítésére a sütő és a tűzhely a legalkalmasabb.

Mivel azonban egy irodában gyakran csak mikrók állnak rendelkezésre, olykor a legrosszabb megoldás az egyetlen, szóval azzal a banálisnak tűnő kérdéssel is muszáj foglalkoznunk, hogy miként a legjobb mikróban melegíteni. Hogy a mikró alkalmas-e komplett ételek elkészítésére, illetve segíthet-e a főzésben, arról korábban szó volt.

A művészi maradékevés a gondos maradéktárolással kezdődik. Alufólia, folpack, zacskó – ezek a legtöbb főtt étel esetében nem praktikus, viszont rengeteg hulladékkal járó megoldások. Csak jól záródó, különböző méretű tároló dobozokra van szükség. Az is alap, hogy a kész ételek ne legyenek szobahőmérsékleten két óránál tovább, mert romlásnak indulnak. A hűtőben pedig maximum három napig maradnak jók, talán négy, ha zöldséges, tejtermék-és húsmentes ételről van szó.

Gyakori dilemma, hogy lehet-e kétszer újramelegíteni egy ételt? Lehet, ha nem volt két óránál hosszabb ideig a veszélyes hőmérsékleti tartományban, tehát kb. 60 alatt. Az a legbiztosabb, ha csak azt melegítjük újra, amit megeszünk, a többi pedig visszamegy a hűtőbe, pulton nem érdemes maradékokat tárolni.

Bárhogy is: maradékot újramelegíteni, mármint helyesen, valódi művészet. Vannak-e működő trükkök, amik mégis segíthetnek benne?

Levesek, szószos ételek, főzelékek

Bizonyos ételeknél remekül működik a mikró is: leveseket és szószos ételeket, főzelékeket tökéletesen átmelegít, de csak abban az esetben, ha félpercenként kivesszük, átkeverjük, majd visszatesszük addig, amíg meleg nem lesz mindenütt. Ez az, amire az ember nem szán időt a félórás ebédszünetében, pedig tényleg megéri. Ennél is jobb, ha lángon, fazékban melegednek újra, ebben az esetben jót tesz nekik egy kevés víz, mert gyakran sűrűsödnek be a hűtőben.

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Hús+köret

A másik klasszikus hiba, hogy szépen elrendezzük a rizst a hússal egymás mellett egy tányéron, betesszük a mikróba, így a hús belseje hideg marad, a rizs vagy krumplipüré pedig olyan forró lesz, hogy szétégeti a szánkat. A megoldás: külön kell őket melegíteni, majd összerakni, hiszen sokkal rövidebb időre van szüksége az egyiknek, mint a másiknak.

Sült húsok

Mikróban: Mindenféle sült húsnak jót tesz egy apró spriccelésnyi víz melegítés előtt, de még csodásabb trükk a hőmérséklet fokozatos növelése: a legalacsonyabb fokozaton kezdem, majd félpercenként növelem a hőmérsékletet, így talán nem szárad ki olyan reménytelenül, mire átmelegszik. Ez persze csak az egészben vagy szeletben sült húsokra, pörköltekre, kevésbé szószos ragukra, tokányokra vonatkozik.

Sütőben: Lefedve, fedeles edényben vagy fóliában, kevés folyadékkal vagy olajjal lespriccelve még nagyobb esély van rá, hogy szaftosak maradnak. Aprított húsoknál, pörkölteknél a tűzhely a nyerő és az állandó kevergetés.

Rizs, krumplipüré, egyéb zöldségpürék és gabonák

Remekül melegednek a mikróban, de csak külön, és nekik sem árt egy kevés víz spricc, valamint hasznos, ha szép, egyenletesen, vékony rétegben oszlik el a tányéron. Sokan javasolják, hogy valamivel óvatosan fedjük le, hogy egy kis gőzt hozzunk létre, erre egy irodában is könnyen elérhető nedves papírtörlő a legalkalmasabb eszköz. Mivel ezt a módszert még korábban nem próbáltam, most teszteltem, és remekül működik, de csak ha kerül alá egy kevés folyadék. Nem sok, mert akkor meg elázik.

Ha tűzhelyen, lábosban melegszik a rizsféle, akkor kell alá egy kis zsiradék és víz, nehogy odasüljön az alja, és mint minden újramelegítésnél, itt is a kis láng a jelszó.

Rizsmaradék – Fotó: Ács Bori / Telex
Rizsmaradék – Fotó: Ács Bori / Telex

Tészta

Tabu. Tésztát nem melegítünk újra, csak frissen esszük, pasta pronto, nincs olyan, hogy tegnapi spagetti. Persze mivel a valóságban mégis van, és a mikrózás totál tönkreteszi, az egyetlen megoldás, ha egy teljesen új adag szószt, mártást készítünk hozzá, vagy legalábbis az eredetivel rokont, azzal nagyon alaposan átkeverjük, és így melegítjük újra, sokkal inkább serpenyőben vagy lábosban, mint mikróban. Az alapelv az itt leírt tésztafőző módszer, amelynek során forró főzővízzel fejezzük be a tésztakészítést, itt is működik. Senki nem hinné, de még a maradék zabkása és puliszka is simán újramelegíthető egy kis forró víz, egy alapos, habverős keverés segítségével.
Lasagnékkal és sült tésztákkal sokkal könnyebb bánni, de egy kevés extra folyadék segít. Ebben az esetben is a letakarás és a sütő a legjobb technika, fokozatosan emelkedő hőmérséklettel.

Meglepően jó megoldás a hideg tésztafogyasztás is, csak fejben át kell nevezni tésztasalátára, de extra szósz ilyenkor is szükséges, meg az alapos átkeverés.

Tésztát újramelegíteni? Na, még mit nem? – Fotó: Ács Bori / Telex
Tésztát újramelegíteni? Na, még mit nem? – Fotó: Ács Bori / Telex

Rántott, olajban sült dolgok

A rántott hús legősibb ellensége az újramelegítés, legőszintébb javaslatom szerint az ilyesmit egyszerűen hidegen kell enni, elég csak a rántott húsos szendvicsre gondolni, és máris helyére kerülnek a fogalmak.

Érthető, ha valaki mégis szeretné melegen fogyasztani ezeket, de légyszi, ne, ne tegye a mikróba. Kivéve, ha éppen a vajpuha panír és a száraz hús az esete. Nincs trükk, ami megmentené. A legjobb megoldás a sütő vagy annak is a grill funkciója, ami alá sütőpapírral bélelt sütőlapra terítem a rántott elemeket. Ugyanez a módszer a leghatékonyabb sült krumpli vagy más sült zöldség esetében. Észben tartva, hogy soha, de soha nem lesznek olyan jók, mint frissen voltak.

Pizza

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Úgy tűnik, a pizzamaradék újramelegítése legalább olyan fontos kérdés, mint az élet értelme, ugyanis kilométer hosszú cikkek foglalkoznak vele. Abban mindenki egyetért, hogy a mikrózás a pizza esetében bűn, bár a sajt elolvad rajta, a tészta mosogatószivaccsá válik. A sütő egy fokkal jobb, de a legtutibb módszer a fedővel ellátott serpenyő. A módszer: alacsony lángon felmelegítem a serpenyőt a pizzákkal együtt – egyszerre max három szelet fér el egymás mellé – és lefedem. Addig melegítem így, míg el nem olvad a sajt, ekkor leveszem a fedőt, és hagyom kissé újrapirulni az aljakat.

Ételek, amelyek még jobbak lesznek másnap

Nem mítosz, csomó olyan étel van, ami nemhogy rosszabb, még sokkal jobb is lesz újramelegítve, másnaposan, az ízek összeérnek, fokozódnak. Ilyenek a raguk, a bolognai, a marhapörkölt, minden rakott és káposztás étel, legyen töltött vagy székely. Csodás másnaposan mindenféle sólet és mindenféle babos, csicseris ragu, curry is.

Maradékokat újramelegíteni jó, de újrahasznosítani még jobb, ez igazi sporttá válhat, ha igazán elkötelezettek vagyunk, a rovatban is sok szó volt már róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!