A tegnapi rizsmaradék nyers tojástól lesz mai szuperebéd

2023. szeptember 27. – 13:28

A tegnapi rizsmaradék nyers tojástól lesz mai szuperebéd
Rizs, tojás, egyebek – Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Rizsből képtelenség pont annyit főzni, amennyi el is fog fogyni, vagy alá, vagy fölélövöm mindig, ami egyáltalán nem baj, mert egymillió dologra jó lehet a maradék, hideg rizs. Ha van belőle a hűtőben, akkor pár tojás és némi zöldség hozzáadásával kész az egyik legjobb elképzelhető háromperces, olcsó ebéd.

A maradék rizs+tojás kombináció az egész ázsiai konyhában annyira alapvetés, mint nálunk mondjuk egy vajas kenyér. Majdnem ugyanolyan egyszerű és olcsó, és ha van maradék főtt rizs, ugyanolyan gyorsan el is készül.

Annyi a különbség, hogy a rizs tojással sokkal kényeztetőbb-laktatóbb étel, jól megy hozzá mindenféle friss, fermentált vagy párolt zöldség, és ezerféleképpen ízesíthető. A klasszikus pirított rizst, fried rice-t már mindenki ismeri, lassan a bibimbap nevű koreai rizses egytál sem új dolog, a japánok tojásos rizse viszont még nem robbantott forradalmat, pedig megtehetné.

Az egyetlen tényező, ami megakadályozza ebben, az a nyers tojás használata, amitől mi itthon hajlamosak vagyunk rettegni. Pedig ebben az esetben nincs is miért: a forró rizs hője félig megfőzi a tojást, nem teljesen, csak lágyra, épp annyira, hogy krémes mártásba vonja be a tegnapi rizst. Nem ismeretlen technika ez, éppígy történik a carbonara esetében, épp ezért nem kell bele, ugye, tejszín.

A tamago kake gohan egyszerűsége ellenére fontos étel Japánban, külön szójaszószt gyártanak az elkészítéséhez, rögtön 50 félét, és annak ellenére, hogy igazi maradékmentő otthoni étel, éttermek specializálódtak, rá és könyvet adtak ki kizárólag ennek az ételnek a receptvariációival.

Pedig épp az egyszerűsége a nagyszerű: krémes, tojásos rizs, szénhidrát, protein, vitaminok, minden benne van. Elkészíteni is csak pár lépés onnan, ha már rizst tudunk főzni, márpedig az már megvolt. A képen mondjuk pont barna rizs van, de bármilyennel jó.

A tetejére néha kerül furikake, ami egy fűszerkeverék algalapból, szezámmagból, sóból, cukorból és msg-ből. Most ezt pimpeltem kicsit tovább egy máskülönben csirkéhez szánt öntettel, a gyömbéres-újhagymás szósszal, mert érthetetlenül zseniális együtt ez a friss-csípős dresszing a neutrális tojásos rizzsel. A friss zöldség már csak stréberség, elhagyható, de jót tesz a krémes-ropogós kontraszt az összhangnak.

Tojásos rizs újhagymás-gyömbéres öntettel

Rizs, tojás, egyebek – Fotó: Ács Bori / Telex
Rizs, tojás, egyebek – Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok 1 nagy adaghoz:

  • 250 gramm maradék főtt rizs (lehet persze friss is)
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • fél teáskanál szójaszósz
  • egy teáskanál olaj

Az öntethez:

  • egy szál újhagyma
  • egy db kb kétcentis friss gyömbér
  • egy teáskanál rizsecet
  • egy teáskanál olaj
  • A tálaláshoz: friss zöldségek

Az öntettel kezdem: az újhagymát vékonyan felszeletelem, a gyömbérről kiskanállal lekaparom a héját, és hajszálvékony szeletekre, majd csíkokra, majd egészen finom darabokra vágom. Egy kis tálban elkeverem az ecettel, olajjal, picit sózom.

Ha a rizs friss, ez a lépés elhagyható, ha viszont tegnapi, akkor forró, olajos serpenyőbe borítom, és kevergetve felforrósítom. Az egész tojást egy mélyebb tálba ütöm, meglocsolom szójaszósszal, ebbe teszem a forró rizst, és pálcikával vagy villával nagyon erőteljesen és hosszan átkeverem, míg a tojás félig meg nem fő a forró rizsen, és be nem vonja kívülről. Ekkor ráteszem a tojás sárgáját, az újhagymás öntetet és a friss zöldségeket, és az egészet újra elkeverem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!