Hűtőmaradékok csinos rendben: így készül a bibimbap

2023. május 12. – 13:03

Hűtőmaradékok csinos rendben: így készül a bibimbap
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Inflációs receptjeink között olyan ételeket mutatunk be, amelyek olcsó, jól variálható, szezonális alapanyagokból állnak, viszonylag egyszerűen összedobhatók, mégsem unalmasak. Ennek a koreai ételnek a hazai verziója zöldségmaradékokat vegyít rizzsel úgy, hogy végül egy látványos, egészséges és finom fogás az eredmény.

A magyar étkezési kultúrában valamilyen oknál fogva nincs helye a sok összetevős ételeknek. Legtöbb fogásunk két-három alapanyagos, azok is leginkább a hús-tészta, hús-krumpli vonalon mozognak, miközben a modern táplálkozási trendek szerint minél több színnek, minél többféle alapanyagnak – különösen növényinek – kell lennie a tányéron egyszerre. Muszáj hát az ázsiai konyha felé nézni, ha ilyen elveket szeretnénk követni, ahol rengeteg olyan szerkezet van, amibe akár tízféle zöldség is beilleszthető anélkül, hogy követhetetlen kavalkád lenne a végeredmény.

Egyik kedvenc ilyen ételem a bibimbap (magyar átírással helyesen pibimbap lenne, de az étel az angolos verzióban lett világhírű, itthon is így ismert, ezért ezzel az alakkal folytatjuk), amit már kimondani is kellemes, dallamos, olyan, mint egy dobszóló, jóllehet koreaiul semmi vicc nincs benne, csupán annyit jelent: kevert rizs. Erről is van szó, főtt rizsre pakolgatnak mindenféle nyers és sült zöldséget, húst vagy éppen tofut, valamint egy tükörtojást, a lényeg pedig az a rettentően csípős-édes szósz, amit a végén rálocsolnak. Emellett elképesztően fontos előnye, hogy nagyon szép, színes, öröm ránézni, ráadásul ha jó pillanatban jut eszembe elkészíteni, akkor még praktikus és olcsó is, mert csupa maradékból áll össze. Ilyennek képzelem el a jövő ételeit: külföldről adaptált módszer, de helyi alapanyagok, és főleg növényi összetevők, minden egyben.

Most például a húslevesben főtt gomba és a tegnapi vacsora rizsmaradéka indította el az ötletet, került rá még hirtelen pirított répa, nyers kígyóuborka és savanyú káposzta és retek is. Ez egy háziasított, improvizált változat, valójában nyilván sokféle verzióban és összetételben, ezer variációs lehetőséggel készülő ételről van szó. Az eredetikre néha fokhagymás, szezámolajos pirított darált hús (vagy éppen nyers, pácolt steak) és babcsíra, pirított répa, cukkini, tengeri alga vagy más, itthon nem is ismert alapanyag is kerül. A lényeg, hogy többféle állagú és hőmérsékletű zöldség, húsféle legyen együtt, ettől lesz igazán izgalmas az egész.

Bár az étel fontos alapanyaga a gochujang, ami egy erjesztett csilipaszta, és kell érte kitérőt tenni, nagyon megéri, mert egyetlen doboz évekig elegendő lehet belőle, és minden magyaros ételbe passzol. Ha mégsem jutottunk hozzá, mézzel kevert csiliszósszal lehet helyettesíteni.

Bár az olcsón, jót sorozatban árasítva szoktuk a recepteket megírni, ebben az esetben ez rengeteg körülménytől függhet, milyen maradékot, milyen zöldséget használunk, kerül-e bele hús, megvesszük-e a koreai csilipasztát, vagy használjuk, ami otthon van, de ha minden jól megy, az egész kihozható a szokásos 600 forintos adagáron.

Házi bibimbap

Alapanyagok 1 adaghoz:

  • 300 gramm főtt rizs
  • 300 gramm vékonyra szelt zöldség (sárgarépa, káposzta, gomba a képen)
  • 100 gramm vékonyra szelt nyers zöldség (uborka, retek)
  • 1 tojás
  • szezámmag
  • 2-3 evőkanál szezámolaj
  • 1 kiskanál csípős csilipaszta (eredetileg gochujang)

A káposztát, a gombát és a répát is csíkokra vágom. Egy serpenyőt felhevítek, kevés szezámolajat teszek bele, és pár perc alatt külön-külön megpirítok a zöldségeket, mindet külön éppen csak addig, míg kissé összeesik. Az uborkát és a retket is felvágom, megsózom, félreteszem. A rizst felmelegítem, tányérba teszem, rásorakoztatom a külön megpirított zöldségeket, majd a nyerseket is. Végül egy tükörtojást is kisütök, és ezt helyezem középre. Megszórom szezámmaggal, majd meglocsolom gazdagon a csiliszósszal.

Olcsó és jó receptes sorozatunk előző epizódjai:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!