Olcsó és szuper alapanyagok: így lesz sült céklából sokféle finom étel

2023. április 14. – 12:21

Olcsó és szuper alapanyagok: így lesz sült céklából sokféle finom étel
A sült cékla ezerféleképpen jó – Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Finom, egészséges, szezonális és olcsó ételeket bemutató sorozatunk következő epizódjának fűszereplője a sült cékla, amiből rengeteg különböző étel készülhet a salátáktól a leveseken át a mártogatósokig.

Vannak olyan zöldségek, alapanyagok, amelyek még a brutális inflációval együtt is megfizethetőek maradtak, ilyen például a cékla a maga 400-450 forintos kilónkénti árával. Ez a vadítóan ciklámen gumós zöldség azok közé az alapanyagok közé tartozik, amiket a gasztroforradalom varázsolt menővé hosszú évszázadok unalmas savanyúsággá mellőzése után.

A történelmi fordulópont az volt, amikor a közel-keleti divathullám divatba hozta a zöldségek főzés és párolás helyetti sütését, és mindenki rájött, mennyivel komplexebb ízeket eredményez a sütés. Először az alufóliába csomagolós, egészben sütős verzió volt a menő, de engem rettentően nyomasztott a sok hulladék, ami ezután a módszer után maradt, ezért inkább kockázva, pucolva, tepsiben sütöm, és szinte ugyanolyan jó lesz. Ha ennél is továbbmennénk, akkor ki kell próbálni sóban sütve is, mert zseniális, de én nem vagyok ellenzője annak sem, ha valaki tart a kamrában főtt, vákuumcsomagolt céklákat végszükség esetére.

Ezen a ponton szoktak felmordulni az olvasók a céklapucolás rózsaszínre festő hatása miatt. Ez jogos, a cékla valóban megfog és befest mindent, amivel érintkezik (Igen, fogyasztás után a vizeletet is), de van ellene egy elképesztően hatékony szer: a szappan. Ha pucolás után gyorsan kezet mosunk, a cékla lejön. Aki ennél is érzékenyebb az ilyesmire, húzzon gumikesztyűt.

A sütés édes, földes, mély ízt ad a céklának, ami aztán aszerint változik, mivel párosítjuk, ez lehet elég sokféle alapanyag. Itt is az az értelmetlennek hangzó, de mégis nagyon is jelentős szabály érvényesül, ami szerint szinte bármivel csodás, na de azért mindennel mégsem.

  • Gyümölcsök: narancs, alma, málna, szilva, gránátalma (vagy abból készült szirup);
  • Tejtermékek: feta, ricotta, túró, joghurt, tejföl, lágy kecskesajtok;
  • Magok: dió mindenekfelett, de a mandula, tökmag is nagyon jó vele;
  • Zöldfűszerek: az első a kapor, de friss korianderrel és/vagy mentával is remek, ha épp hozzájutunk;
  • Hüvelyesek/gabonák: főtt lencse, csicseriborsó, bulgur, gersli, köles.

A lényeg, hogy ha megsült a cékla, és a fentiek valamely kombinációjával elvegyítjük, akkor már szinte lehetetlen rossz végeredményhez jutni.

De itt még nincs vége a sült cékla dicsőítésének, mert ha igazán mertünk nagyot álmodni és egyszerre rengeteget sütni, akkor egyik nap sült céklás saláta lehet belőle, másnap pedig valamelyik turmixolt verziója: leves vagy mártogatós. A céklakrémleves az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb, ha már van kéznél puhára sült cékla: csak húsleves vagy joghurt, végső esetben víz kell mellé, só, bors, fűszerek, és kész.

A mártogatós sem sokkal bonyolultabb, csak sűrűbb állag a cél, ami elérhető túróval, fetával vagy ezek keverékével is. A sült céklapüré felhasználási lehetőségeit ezen a ponton sem zárja le az, aki követte a céklaforradalmat, hiszen az igazán harcore rajongók rizottóhoz adják vagy gnocchi tésztájába keverik a főtt krumpli egy részének lecserélésével, bár ettől inkább csak mókásan rózsaszínű lesz a gombóc, céklás ízű nem. Ennél is továbblépve csokoládés desszertekbe, brownie-ba keverik vagy energiagolyókat gyúrnak belőle.

Egy kiló céklából, kiegészítőkkel simán kijön egy könnyű vacsora két emberre, a lenti receptben épp túróval, dióval egy adag kb. 600 forintba kerül.

Sült cékla túróval és dióval

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok (2 személyre):

  • egy kg cékla
  • egy evőkanál olíva olaj
  • két evőkanál lágy ecet
  • 250 gramm zsíros túró
  • két evőkanál tejföl
  • egy nagy csipet só
  • frissen őrölt bors
  • fél gerezd fokhagyma
  • két evőkanál citromlé
  • egy evőkanál olíva olaj
  • egy maréknyi friss kapor/koriander

A céklát meghámozom, felkockázom, sütőpapíros tepsibe teszem, meglocsolom az olajjal, sózom, borsozom és alaposan elkeverem. A sütőt előmelegítem 200 fokon, betolom a tepsit, és kb fél óra alatt puhára sütöm a céklát. Kiveszem, hagyom kihűlni. A túrót simára keverem a tejföllel, reszelt fokhagymával, citromlével, sóval, borssal. A céklát egy tálba szórom, elkeverem az ecettel, majd ráhalmozom a túrót és megszórom a dióval, majd a friss fűszerekkel.

Olcsó és jó receptes sorozatunk előző epizódjai:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!