Olcsó és jó ételek: a káposztás tészta

2023. március 9. – 12:45

Olcsó és jó ételek: a káposztás tészta
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Attól még, hogy egyre drágább minden, nem feltétlenül kell vajas kenyeren élni, vannak jó, szezonális, gyorsan elkészíthető és amúgy megfizethető ételek is. Ilyeneket mutatunk: az első a káposztás tészta. Vagy cvekedli. Vagy kocka. Mindegy, mert a lényeg ebben az ételben a káposzta.

A káposztás tészta önmagában nem lenne túl izgalmas étel, tulajdonképpen kicsit furcsa is, mit keres egymáson ez a két dolog. Míg a káposzta párolva nagyon jó, ha paradicsomos vagy húsos, a tészta esetében ez valamiért nem hoz jó eredményt: két ugyanolyan puha állag találkozik, és mivel itt nincs más, markáns alapanyag, amit átvenne a káposzta íze, önmagában nem elég ahhoz, hogy karaktert adjon. Ám ez csak abban az esetben igaz, ha lesózva, majd párolva kerül a tésztára, ahogyan a legtöbb recept javasolja. Ha viszont szépen, egyenletesen barnára párolva, puccos kifejezéssel karamellizálva készül, egészen más lesz. A káposzta saját íze megsokszorozódik, édes, tényleg kicsit karamellás lesz, az állaga pedig nem lesz teljesen puha, amitől izgalmasabb marad.

A hiperkáposztaízt viszont nem adják ingyen, ott kell állni mellette, és keverni, keverni legalább fél, de inkább háromnegyed órán át. Nagy tudás amúgy nem kell hozzá, csak kitartás, meg egy vastag aljú edény, nekem ehhez is a vasserpenyő vált be a legjobban. Egyszer megpróbáltam lespórolni a kevergetési időt, és nagy tepsire terítve sütöttem a káposztát a sütőben. Nem lett az igazi, kiszáradt, és nem egyenletesen pirult, így maradt a kevergetés.

Azzal is lehet játszani, ki mennyire szeli vékonyra a káposztát, én kicsit vastagabbra vágom, késsel, nem gyalulom, így roppanósabb marad. A zsiradék itt kivételesen tényleg lehet zsír, mert a vaj könnyen odaég – ha mégis azt használunk, résen kell lenni, hogy ne menjen magasra a hő. Az utolsó, mégis fontos változtatás is a káposztát hangsúlyozza: ebben a receptben körülbelül ugyanannyi lesz belőle a végén, mint a tésztából, jóval több, mint feltét.

A tészta még jobb, ha házi, itt írtuk le, hogyan lehet kézzel, tojásból és lisztből elkészíteni, de érthető, ha erre nem mindig van idő, abban az esetben minél több tojással készült tésztát érdemes választani. A formák közül a kocka (fodros vagy sima) a legjobb, de szerintem csuszához és metélthez is jól megy.

Bolti tésztával és fejes káposztával egy nagy adag kb. 300 forintból jön ki.

Káposztás tészta

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok négy adaghoz:

  • egy kiló fejes káposzta
  • egy nagy evőkanál vaj vagy zsír
  • 300 gramm tészta
  • egy teáskanál só
  • sok frissen őrölt fekete bors

A káposztát előbb félbe vágom, majd a vágott felével deszkára fektetve vékony csíkokra vágom. Egy széles és vastag aljú edényben alacsony lángon felolvasztom a zsírt, belekeverem a káposztát, és kevergetni kezdem. Közepes lángon, kevergetve pirítom egészen addig, míg barna és puha nem lesz. Közben bő, forró, sós vízben kifőzöm a tésztát, leszűröm és a káposztához keverem, vele együtt is, folyamatos keverés közben átpirítom, míg itt-ott oda nem kap. Sok frissen őrölt borssal tálalom. Van, aki kristálycukrot is szór rá, és nem ítélem el érte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!