Menő japán gyorsétel pár elérhető alapanyagból, olcsón

2023. április 26. – 17:22

Menő japán gyorsétel pár elérhető alapanyagból, olcsón
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Finom, egészséges, szezonális és olcsó ételeket bemutató sorozatunk mai szereplője egy magyar kamrára hangolt, menő japán gyorsétel. Az okonomijaki se nem tócsni, se nem palacsinta, de csodálatos, egyszerű, pár alapanyagos és nem is drága.

Ez a japán utcai gyorsétel remekül konvertálható át hazai előállításra, hiszen fő alapanyagai nálunk is honosak, sőt, minden boltban megtalálható alapélelmiszerek: káposzta, tojás, liszt, császárszalonna. Meg persze ketchup és majonéz. Ennyiből áll ez a megdöbbentően egyszerű, olcsó, laktató és remek étel.

Ezen a ponton szisszen fel és szívja a fogát mindenki, aki valaha járt Japánban, vagy akár csak ezt-azt tud korunk egyik legnépszerűbb konyhájáról. Azt gondolja: hát, ez így már bizony nem okonomijaki, csak egy káposztás palacsinta. Ugyanis az eredeti japán street food éppen azoktól az extráktól lesz más, amikhez itthon kissé nehézkesebb hozzájutni: a dasitól (amely szárított algával és szárított halakkal, áztatással készült alaplé) a katszuobusitól (szárított tonhalpehely), a noriportól (szárított algapehely), egy különleges gyökérzöldségtől (nagaimo), no meg még sok más adaléktól. Ahogy az lenni szokott a receptekkel általában, az okonomijakival is az a helyzet, hogy sokféle változatban készítik, van, amibe kerül tésztától a rákon át minden. Talán ezért mertem megfogni és elkészíteni egy szimpla budapesti kisbolt készletét alapul véve.

Ha valaki mégis autentikus módon szeretné elkészíteni, keressen fel egy ázsiai boltot, és szórja meg a végén szárított halpehellyel, illetve algalappal az egészet, vegyen japán majonézt és okonomijaki szószt – máris közelebb áll majd a valósághoz. Utóbbit házilag is lehet kotyvasztani cukorból, ketchupból, worcestershire szószból és osztrigaszószból.

A káposzta még mindig elég jól állja a sarat az inflációban, ráadásul most már van új is belőle, ami még ízesebb, frissebb állagú. Ezen túl néhány szelet császárhús, pár tojás kell hozzá, liszt, és a minden háztartásban alapkellék ketchup, majonéz.

Budapesti boltok, zöldségesek és hentesek árai alapján ebből egy adag 600 forintra jön ki.

Egyáltalán nem autentikus okonomijaki

Alapanyagok (két nagyobb darabhoz, ami kb. 3 bő adag)

a tésztához:

  • 4 tojás
  • 1,8 dl víz (vagy dasi)
  • fél teáskanál só
  • egy teáskanál cukor
  • 120 gramm liszt
  • egy teáskanál sütőpor

betétnek:

  • egy kis fej káposzta (kb. 700 gramm)
  • 150 gramm vékonyra szeletelt császárhús (lehetőleg nem füstölt, de ha csak az van, az is jó)

A tetejére:

  • ketchup, majonéz
  • újhagymazöld

Először a tésztát állítom össze: elkeverem a vizet a tojásokkal, sózom, cukrozom, hozzáadom a lisztet, sütőport, és csomómentesre keverem. Kicsit állni hagyom, míg nagyon vékony csíkokra szeletelem a káposztát. A káposztát három adagban a tésztához keverem. Egy nem túl széles teflonserpenyőt felforrósítok, belefektetek egymás mellé 4 db körülbelül 7 centis császárhúscsíkot. A massza felét kör alakban a húsra halmozom, alacsony hőn hagyom és lefedem. Kb. 5 percig sütöm így, majd egy méretben passzoló tányért fektetek rá, és megfordítom. Visszacsúsztatom a serpenyőbe úgy, hogy az a fele legyen lent, amelyik eddig felül volt. Megint lefedem, és további 5 percig sütöm alacsony lángon. Amikor a másik oldala is aranyszínű, tányérra borítom, újhagymával, ketchuppel és majonézzel tálalom. A maradék káposztás masszával ugyanígy járok el.

Olcsó és jó receptes sorozatunk előző epizódjai:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!