Elronthatatlan receptek, kezdőknek: a tökéletes rizs titkai

2022. december 7. – 13:09

Elronthatatlan receptek, kezdőknek: a tökéletes rizs titkai

Másolás

Vágólapra másolva

Aki tud jó rizst főzni, annak már van mindenhez körete és rengeteg egytálételhez alapja. Mi az oka annak, hogy bár egyszerűnek tűnik, és nem is időigényes, mégis sokan elrontják – és hogyan lehet a kudarcot kiküszöbölni?

„Töredelmesen bevallom, rizst még én sem tudok főzni” – naponta hallani ilyen titkos vallomásokat olyanoktól, akik máskülönben Michelin-csillagos húsokat és menüket tesznek az asztalra. Ennek nem az az oka, hogy rizst főzni csak speciális egyetemi diplomával lehet, és nem is jelenti azt, hogy mi, akik gyakran szomorkodunk kásává főtt rizses fazekak felett, olyan ügyetlenek lennénk.

A rejtély oka, hogy minden egyes rizsfajtát és márkát másképp kell főzni. Vannak vékonyabb és vastagabb, kerekebb és hosszabb, szárazabb és puhább fajták, és bár lehet hallani olyan menő séfekről, akik tapintásra megmondják, mennyi folyadékra lesz szüksége egy fazék rizsnek, ez egy átlagember számára nem egyszerű feladat.

A legtutibb módszer az, ha mindig ugyanazt a fajtát vesszük, és megjegyezzük, mennyi időre és mennyi vízre van szüksége. Minden más esetben csak a nagyon gondos odafigyelés működik. Vannak azért univerzális trükkök, különféle módszerek, van például, aki úgy készíti, mint a tésztát, bő vízben, de csak félig főzi puhára, és gőzölve fejezi be.

A legnépszerűbb technika egy szimpla képleten alapszik, ami általában egész jól működik.

Nem gyors és nem előgőzölt rizsre van szükség hozzá, hanem egyszerű, hosszú szemű rizsre. A lenti módszert egy olcsóbb, A típusú jázmin rizzsel teszteltem. Sok más technikával összehasonlítva még mindig ez bizonyult a legtöbb esetben hatékonynak.

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex
Rizs

Alapanyagok:

  • 1 bögre rizs
  • fél teáskanál só
  • 1,5-2 bögre víz

1. Egy bögrét teletöltök rizzsel, majd egy fémszűrőbe szórom, és a csap alatt pár perc alatt átmosom.

2. A rizst fazékba öntöm, majd ugyanazzal a bögrével másfélszeres mennyiségű vizet öntök rá, azaz egybögrényi rizshez másfél bögrényi vizet keverek. Adok hozzá fél teáskanál sót, majd felforralom a vizet.

3. Amint felforrt, átkeverem, a legkisebb lángra mérséklem alatta a hőt, és lefedem a fazekat. Így hagyom nagyon lassan párolódni, míg fel nem veszi az összes vizet. Ez az átlagos rizsek esetében 10-15 perc alatt megtörténik, ezért az első 10 perc után érdemes csekkolni.

4. Ha nincs már alatta víz, elzárom a lángot, lefedem, és további 10 percig állni hagyom.

5. Most jön a csavar, mert egyes rizsfajták felszívják a vizet, majd kemények maradnak. Ekkor sem kell pánikba esni: nagyjából kétujjnyi külön felforralt vizet kell önteni a rizs alá, átkeverni, majd lefedve, elzárt lánggal állni hagyni. Így a saját gőzében tovább fog puhulni.

Sorozatot indítottunk, amelyben olyanokat tanítunk meg főzni, akik eddig semmit nem csináltak a konyhában. Az első részben a rántottával kezdtünk, majd megtanultunk krémlevest főzni és csirkét sütni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!