Elronthatatlan receptek: trükkök a könnyű, csúszós nokedlihez

2023. február 16. – 15:10

Elronthatatlan receptek: trükkök a könnyű, csúszós nokedlihez
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nokedli nélkül ez az egész világ sokkal szomorúbb hely lenne, nem láttam még olyat, aki ne szeretné, nincs olyan szaftos étel, amihez ne passzolna a tokányoktól a pörköltön át, csak pár alapanyag és egy megfelelő eszköz kell hozzá, meg némi karizom.

A nokedli egy lágy tésztaféle, amit minden más metélthez, kockatésztához vagy csuszához képest jóval gyorsabban, egyszerűbben és különösen drága vagy nagy méretű eszköz nélkül is simán elő tud állítani bárki pillanatok alatt.

Az a bizonyos se nem folyós, se nem ragacsos nokedlitészta – Fotó: Ács Bori/Telex
Az a bizonyos se nem folyós, se nem ragacsos nokedlitészta – Fotó: Ács Bori/Telex

Az eszköz filléres ugyan, de nagyon nem mindegy, milyen: a műanyag nokedliszaggatók nem működnek, ehhez a művelethez fém kell. Szerencsére sokfelé kapható, háztartási boltokban, vietnámi mindenesnél, barkácsáruházban. Ha sikerült beszerezni, akkor vigyázni is kell rá, mert igen kényes eszköz, használat után azonnal, langyos vízben kell elmosni, különben beszárad a tészta a kis lukak közé, és soha többet ki nem jön onnan. Aki aztán igazán rutinos lesz, az deszkára borítja a tésztát, és onnan egy kés segítségével szaggatja a forró, lobogó vízbe, de ez a következő szint.

Mint minden tojásos recept, a nokedlié sem hajszálpontos, inkább a tészta állagát kell hozzá megérteni, és akkor mindenképp jó lesz. A nokedlitészta egy palacsintatésztánál sűrűbb, de egy kalácstésztánál hígabb, nem gyúrható, de nem is folyik, épp csak annyira, hogy rá tudjuk csorgatni a szaggatóra. Mivel nem minden tojás ugyanakkora, ezért előbb elég a víz felét hozzáadni, majd őrületes tempójú kevergetés mellett adagolni még, hogy jól keverhető, lágy masszát kapjunk.

Nokedli

Alapanyagok (egy adaghoz):

  • egy tojás
  • 100 g finomliszt
  • kb. fél-egy dl víz
  • egy teáskanál puha vaj
  • egy csipet só

A tojást egy tálba ütöm, felverem, sózom, és hozzáadom a lisztet. Alaposan elkeverem, majd lassan hozzáadom a vizet. Csomómentesre keverem. Egy fazékban vizet forralok, sózom, majd ha már lobog, a tetejére fektetek egy nokedliszaggatót. Ráöntöm a tészta felét, és a kis kaparóeszköz segítségével átpasszírozom a tésztát a kis lyukakon, amelyek így belepottyannak a lobogó vízbe. Amikor a tészta első fele megvan, leveszem a lábosról a szaggatót, elkeverem a vízben a kiszaggatott nokedliket, majd visszateszem a tetejére. A tészta másik felével is ugyanígy járok el, majd újra átkeverem a vízben lobogó nokedliket, további két percig főzöm, majd leszűröm.

A nokedli nemcsak pörkölt mellé jó, de a vizet tejfölre cserélve bajor rokonává változik, és specli lesz belőle, ami lágyabb, krémesebb állagú. Ezt sok sajttal összesütve eszik arrafelé, nem köretnek. A magyar konyhában is van olyan szituáció, ahol főétellé válik a nokedli: ha kevés vajon serpenyőben átforgatjuk, és ráütünk pár tojást, akkor meg is van a tojásos nokedli receptje is.

És majdnem sikerül elkerülni, hogy idetegyük: reméljük, olyan jól sikerül, hogy nyelik majd, mint kacsa a nokedlit.

A tökéletes eszköz – Fotó: Ács Bori / Telex
A tökéletes eszköz – Fotó: Ács Bori / Telex

A Telex főzőiskola elronthatatlan receptjeinek korábbi epizódjai:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!