Elronthatatlan receptek, kezdőknek: a tökéletesen lágy zabkása

2023. január 26. – 04:59

Elronthatatlan receptek, kezdőknek: a tökéletesen lágy zabkása
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az angol reggeli, ami meghódította a világot, nem véletlenül, mert helyesen elkészítve szürke, téli reggeleken olyan, mint egy vigasztaló ölelés. Csak két alapanyag kell hozzá, cifrázásnak meg bármi egyéb, ami a kamrában akad.

Minden alkalommal, amikor leülök egy tál gőzölgő zabkása fölé, van egy olyan érzésem, mintha csecsemőkorom óta ilyen ételeket ettem volna, holott fiatal felnőttként kóstoltam először. Ebben a legérdekesebb az, hogy a kásakultúra valójában a régi magyar konyhának fontos része volt, legrégebbi receptgyűjteményeinkben zab-, köles- és árpakása is szerepel. Valamiért kiégett a szokásainkból, maradt a tejbegríz és a tejberizs, no meg a főzelékek. Aztán az internet gasztronómiai robbanásával világszerte népszerű lett, egészségtudatosok és vegánok, instabloggerek kedvence, olyannyira, hogy Budapesten létezik zabkásázó is.

A zabkása tényleg egy jolly joker, a zabpehely bármeddig eláll, ráadásul lassan felszívódó szénhidrát- és növényifehérje-forrás, laktató, de könnyen emészthető, szereti gyerek és felnőtt. Sokféleképpen lehet ízesíteni, lehet rá tenni ropogós magokat, kakaót, fahéjat, reszelt csokoládét, gyümölcsöt frissen vagy párolva, mézet, lekvárt, mogyoróvajat, szóval mindent és bármit, minél színesebb, annál jobb.

A lényeg azonban nem is a cifrázás, hanem az állag. Ha túl gyorsan főzzük, ragacsos lesz, ha nem adunk hozzá elég folyadékot, akkor meg kemény. Lassan és sok folyadékkal kell készíteni, ami a víz mellett lehet tehén- vagy növényi tej is, sőt, ha igazán angolosan szeretnénk enni, akkor egy löttyintésnyi tejszín jár rá közvetlenül fogyasztás előtt. A kulcs tehát: türelem, kevergetés, sok folyadék!

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Zabkása

Alapanyagok egy adaghoz:

  • 50 gramm zabpehely (mindegy, hogy nagy- vagy kisszemű, mindkettő jó)
  • 1 dl víz
  • 1,5-2 dl tej vagy növényi tej (nem mindig kell az összes!)
  • egy nagy csipet só
  • egy evőkanál méz

A zabpelyhet a vízzel és a sóval kis lábosba teszem, elkeverem és nagyon alacsony lángon felforralom. Kevergetve főzöm, míg be nem szívja a vizet, ekkor adom hozzá a tej felét, folyamatos kevergetés mellett tovább főzöm. Mézzel édesítem, ebből nyilván mehet még rá a végén is, ha valakinek kevés. Ha még ragacsos-sűrű, érdemes hozzá további adag tejeket locsolni, és addig főzni, még éppen kellemes állagú nem lesz. Amikor már teljesen puhák a zabszemek, és krémes, se nem folyós, se nem túl sűrű a kása, akkor van kész.

A kihűlt, maradék zabkása is menthető, csak fel kell önteni annyi tejjel, hogy félig ellepje, és eszeveszettül kevergetve felmelegíteni.

A Telex főzőiskola elronthatatlan receptjeinek korábbi epizódjai:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!