A legkrémesebb tejberizs titka
2023. január 13. – 15:57
A tejberizs a tökéletes, kényeztető, univerzális fogás, lehet enni reggelire, ebédre, vacsorára, desszertnek, hidegen, melegen, valódi vagy növényi tejjel, és igazi komfortétele mindenkinek, aki szereti. A lényeg, hogy a rizs ne főjön pépesre, de ne is maradjon kemény, a tejet pedig pudingosra sűrítse maga körül, de közben az alja ne égjen le.
Ahhoz, hogy mindezt elérjük, kellenek megfelelő alapanyagok: rizs és teljes tej vagy zsíros kókusztej. A tejberizshez a rizottórizs a legjobb, de egyszerű, hosszú szemű rizsekkel is működik, csak ne legyen zacskós, gyors, barna, basmati vagy jázmin. Lábosnak egy vastagabb, nehezebb verzió a nyerő.
Eredetileg annyi lenne a lényeg, hogy a tejben megfőzzük a rizst, mivel azonban a cél nemcsak puha rizs, hanem az is, hogy egy pudingos, lágyan szaftos közeg vegye körül a végére, tulajdonképpen egy rizottót kell készítenünk. Édes rizottót.
Csakúgy, mint a sima rizs esetében, itt is el kell fogadni, hogy minden rizs máshogy működik, másképp szívja fel a folyadékot, és más keményítőtartalma van, tehát másképp sűríti a körülötte lévő tejet. A lenti recept tehát hozzávetőleges, aszerint kell állítgatni, hogyan látjuk az étel alakulását. Megijedni viszont nem érdemes, de messzire menni sem: a magára hagyott tejberizs alja könnyen odaég. A lényeg: éberség, kevergetés, locsolgatás!
Tejberizs
Alapanyagok:
- 250 gramm rizs (kerek vagy hosszú szemű, de semmiképp sem zacskós vagy barna)
- 2 dl víz
- egy csipet só
- 1 liter tej (a növényi tejek közül a zsíros kókusztej működik legjobban)
- két evőkanál cukor
- egy evőkanál vaj
- A rizst a vízzel és a sóval együtt egy lábosba teszem, a legalacsonyabb lángon főzni kezdem. Folyamatosan kevergetem, míg be nem szívja a vizet.
- Amíg a vízzel fő, egy másik lábosban felmelegítem a tejet. Nem kell forrnia, csak legyen meleg.
- Ha a vizet felszívta a rizs, rámerek két merőkanálnyi tejet és a cukrot, elkeverem, és nagyon alacsony lángon, gyakran kevergetve főzöm, míg be nem szívja.
- Hozzáadom a következő két merőkanál tejet, és kevergetve főzöm tovább, míg fel nem szívja.
- Ha már csak két merőkanál tej maradt, megkóstolom a rizst. Ha puha, örülök, készen vagyok, ha nem, akkor adok hozzá még tejet, és folytatom a kevergetve főzést.
- A legvégén még egy pici tejet adok hozzá, hogy éppen annyira szaftos legyen, amennyire a fogyasztói szeretik, és belekeverek egy kanál vajat.
Haladók figyelmébe ajánljuk ezt a cikkünket a rizskochról és az angol, sütőben készült rizspudingról.
A Telex főzőiskola elronthatatlan receptjeinek korábbi epizódjai: