Fact-check: Deutsch Tamás tényleg a második legkevesebbet szavazó EP-képviselő egész Európában?

2024. június 3. – 12:37

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke csütörtökön a Várkert Bazár előtt tartott beszédet, amelyben többek között azt állította, hogy Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője és mostani EP-listavezetője a szavazások 30 százalékán nem vett részt, és a 705 EP-képviselőből az utolsó előtti azon a listán, ami a szavazások számát rögzíti. Magyar a Fidesz egy másik EP-képviselőjéről, Gyürk Andrásról pedig azt mondta, hogy Brüsszelben csak Mr. Nobodynak hívják, mert olyan kevés szavazáson vesz részt.

Magyar állításainak ellenőrzésére az Európai Parlament plenáris üléseinek jegyzőkönyveit használtuk fel, és mind a 22 magyar EP-képviselő adatait kinyertük belőlük. (Azért nem 21-ét, mert Szájer József nem töltötte ki a mandátumát emlékezetes ereszcsatornás akciója után, Gál Kinga váltotta.) Akik a teljes ötéves ciklusban képviselők voltak, azok 19 610 szavazáson vehettek részt. Egy-egy plenáris ülésen megesik, hogy száz-százötven módosítóról szavaznak, például a menekültügyi csomag egyik eleménél, így az ezekről való hiányzás erősebben le tudja húzni a százalékokat.

Az Európai Parlament a franciaországi Strasbourgban havonta egy (néha két alkalommal) négynapos plenáris üléseket tart, Brüsszelben jellemzően kétszer fél napig van ülés.

A magyar képviselők közül a legelkötelezettebbnek Deli Andort (Fidesz-KDNP) tekinthetjük, aki a szavazások 95,34 százalékán vett részt. Rajta kívül még hatan haladták meg a 90 százalékot, a Demokratikus Koalícióból Rónai Sándor (91,47) és Ara-Kovács Attila (91,85), a Momentumból Cseh Katalin (91,70), a Fideszből Tóth Edina (94,99) és Győri Enikő (92,89) valamint a Jobbikból Gyöngyösi Márton (91,50).

A magyarok listájának alján fideszeseket találunk. A leggyengébben Trócsányi László teljesített 76,98 százalékkal, őt sorrendben Gyürk András (78,86), Járóka Lívia (79,78) és Deutsch Tamás (80,10) előzi. Deutsch tehát csak a szavazások húsz százalékát hagyta ki, de még ennél is többször lehetett jelen. Többször volt arra példa, hogy fideszes képviselők ott voltak a plenáris ülésen, de egész egyszerűen nem szavaztak. Ezek többnyire olyan témák voltak, amikor emberi jogi kérdésekről vagy Oroszországról kellett volna dönteni. De ahogy Ujhelyi István (MSZP) is utalt rá, van, amikor valaki azért nem tud részt venni egy plenáris ülésen, mert éppen egy másik rendezvényen képviseli az Európai Parlamentet.

Deutschot egyébként Dobrev Klára (DK) is csak másfél százalékkal előzi, míg a momentumos Donáth Anna úgy ért el 83,46 százalékot, hogy szülési szabadsága is képviselősége idejére esett.

Annak, hogy ki hányszor szavaz, olykor anyagi vonzata is van. Az EP-képviselők napidíja 350 euró, ami csak akkor jár a plenáris ülések napján, ha a képviselő a név szerinti szavazások több mint felén vesz részt. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!