Igaz, hogy az EP-képviselők napi 350 eurót kapnak pusztán azért, ha aláírják a jelenléti ívet

Legfontosabb

2024. május 29. – 05:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Telexnek adott hétfői interjújában Magyar Péter arról beszélt, hogy szerinte több magyar európai parlamenti képviselő is csak a 300 eurós napidíj miatt jár be a munkahelyére:

„... a fix, elég magas fizetésükön és a költségtérítésen kívül, ha bemegy egy európai parlamenti képviselő reggel nyolckor, és aláír egy ívet, akkor kap naponta 300 euró plusz pénzt még, de bemehet este 8-kor is, akkor is kap még plusz 300 eurót”.

A képviselők napidíját 2012-ben emelték 300 euróra, Magyar Péter még ezt az összeget mondta a hétfőn megjelent interjúban. Az Európai Parlament oldala szerint viszont ez az összeg ma már ennél több: 350 euró.

A jelenlegi árfolyamon számolva mintegy 130 ezer forint az EP-képviselők átalányösszegű napidíja azokon a napokon, amikor „hivatalos tevékenységet” végeznek az Európai Parlamentben. Ezt a 7853 eurós (jelenlegi árfolyamon több mint 2,9 millió forintos) alapilletményen és más juttatásokon felül utalják nekik.

A képviselők attól függetlenül megkaphatják ezt az összeget, hogy az Európai Parlament Strasbourgban vagy Brüsszelben ülésezik. A pénzt elvileg szállásra, étkezésre, vagy ezekhez kapcsolódó költségekre, gyakorlatilag a napi kiadásokra kellene fordítaniuk, ez azonban nem teljesen így valósul meg az általunk megkérdezett EP-képviselő szerint.

Ujhelyi István, a saját alapítású Esély Közösségben politizáló volt MSZP-s EP-képviselő elmondta, hogy semmiféle ellenőrzés vagy kötelezettség nincs a napidíj elköltésére, azt gyakorlatilag bárhogyan elkölthetik a képviselők.

„Aludhatsz a híd alatt vagy akár az ötcsillagos szállodában is”

– mondta Ujhelyi. Szerinte a napidíjak rendszere „szörnyű és igazságtalan”, mert azoknak a képviselőknek például nem jár 350 euró, akik az adott napon valamilyen hivatalos eseményen képviselik az Európai Parlamentet, és ezért nem tudnak ott lenni egy ülésen.

Eközben viszont vannak politikusok, akik Brüsszelben vagy Strasbourgban tartózkodva egyszerűen aláírják a jelenléti ívet, majd hazamennek, és felveszik a napi 350 eurót. Az EP-képviselő azért is kritizálta a napidíjak jelenlegi rendszerét, mert ez szerinte ilyen formában „nem a munkára ösztönöz”.

Ujhelyi hasonlóan fogalmazott a napidíjakról, mint Magyar Péter a hétfői Telex-interjúban:

„Nem kevés képviselő van, aki nem dolgozik meg a pénzéért”.

2013-ban egy holland szatirikus TV-csatorna riportere pontosan az ilyen képviselőket kergette egy mikrofonnal. Rajtakapta őket azon, hogy bemennek a munkahelyükre, aláírják a jelenléti ívet, aztán pár perc után máris dobbantanak:

Ujhelyi azt is felidézte, hogy egyszer bent volt egy plenáris ülésen, szavazott is, majd csupán azért nem kapta meg a 350 eurós napidíját, mert előtte nem írta alá a jelenléti ívet az erre kialakított regisztrációs helyiségben.

Ahhoz, hogy egy képviselő megkapja a jelenlegi árfolyamon számolt napi több mint 130 ezer forintot, jelenléti ívet kell aláírnia. Ez alól kizárólag a Európai Parlament elnöke és a képviselőcsoportok vezetői kapnak felmentést.

Van azonban olyan eset, amikor ez az összeg mégiscsak több munkára ösztönöz, a képviselők ugyanis bizonyos esetekben nem kapják meg a teljes, 350 eurós összeget. Az olyan napokon, amikor plenáris szavazás van, és az adott EP-képviselő a név szerinti szavazások kevesebb mint felén vesz részt, csak a napi 350 euró felét kapja meg. Még akkor is, ha a képviselő jelen van az ülésen, és aláírja az ívet.

Vagyis a napidíj szempontjából fontos az, hogy a képviselő ne csak jelen legyen, de a név szerinti szavazások több mint felén szavazzon is, már amikor olyan ülés van, amin szavazni kell. Ahogy azt az EP oldala is írja, az Európai Unión kívüli ülések esetében a 350 eurós juttatás automatikusan a felére csökken.

Az Európai Parlament a franciaországi Strasbourgban havonta egy (néha két alkalommal) négynapos plenáris üléseket tart, Brüsszelben jellemzően kétszer fél napig van ülés. A képviselőknek ezen kívül hétközben idejük nagy részében frakcióüléseken, bizottsági vagy delegációs üléseken kell részt venniük. Ritkán – 2024-ben kétszer – kapnak úgynevezett zöld hetet, amelyen hazájukba utazhatnak, hogy a választókerületükkel tartsák a kapcsolatot, választási megfigyelők lehetnek, vagy uniós delegációk tagjaként dolgoznak.

Sok képviselő emiatt eleve Brüsszelbe költözött az ötéves mandátuma idejére, de a 350 eurós napidíjat ettől függetlenül ők is megkapják. Mások ingáznak Brüsszel, Strasbourg és a saját országukban lévő otthonuk között. Brüsszelben 100 eurótól kezdődnek a valamennyire elfogadható, kétcsillagos szállodák árai egy éjszakára (reggelivel), egy belvárosi négycsillagos hotelszoba ára viszont már inkább 200 euró körül van. Strasbourgban kevesebb a szállodai férőhely, így ott magasabbak is lehetnek az árak. A képviselők brüsszeli irodáit emellett úgy alakított ki, hogy szükség esetén ott is éjszakázhatnak, minden irodához tartozik ugyanis egy fekhely és egy fürdőszoba is, de ez hosszútávra nem nevezhető ideális megoldásnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!