Választás

RSS

Rodrigo Duterte lánya alelnökjelöltként indul a következő Fülöp-szigeteki választáson

A közvélemény-kutatásokon ő szerepelt a legjobban, eddig Davao polgármestereként tevékenykedett.

Lemondott Andrej Babis, az új cseh kormány megalakulásáig ügyvezetőként irányít már csupán

Milos Zeman államfő elfogadta a távozást, sőt Petr Fiala, az ODS elnöke kedden már megbízást is kapott a kormányalakítási tárgyalásokra.

Az iskolai LMBTQ is téma volt a virginiai kormányzóválasztáson, ahol figyelmeztető vereséget szenvedtek a demokraták

Az állam inkább a demokraták felé húz, de a párt két ciklusa után veszített az eddigi kormányzó a rendpárti, konzervatív ígéretekkel kampányoló republikánus jelölttel szemben.

A francia szélsőjobb új sztárja egyre jobban szorongatja Marine Le Pent

Éric Zemmour szélsőséges, xenofóbnak és nőgyűlölőnek is tartott nézeteiről ismert tévés személyiségként és íróként eddig is a francia közélet szereplője volt. Külföldön francia Trumpként emlegetik, hirtelen felívelése a felmérésekben átírja az elnökválasztási kampányt, és már Macronnak is fejtörést okoz. A múlt héten Le Pent fogadó Orbán Viktor persze semmit nem bíz a véletlenre, egy hónapja Zemmourt is meghívta a demográfiai csúcsra.

A CDU elnöke szerint ő felelős a pártja vereségéért

A leköszönő Angela Merkel pártja, a CDU 24 százalékot szerzett a szeptemberi választáson, ami Armin Laschet szerint például azért történt, mert hiányzott az egység a kampány mögül.

Elvesztette a csehországi választást a Pandora-botrányba keveredett Andrej Babiš

A jobboldali hárompárti Spolu koalíció a szavaztok 27,75 százalékát szerezte meg. Az eddig kormányzó ANO mozgalom 27,17 százalékkal végzett. A Babišsal szemben összeálló ellenzéki szövetség a 200 képviselői helyből várhatóan 108-at fog megszerezni.

A Pandora-iratok árnyékában indult a csehországi választás

Ha nyer is a botrányba került Andrej Babiš pártja, nehéz kormányalakításra lehet számítani.

A német választáson győztes szocdemek tárgyalásra hívták a Zöldeket és a liberálisokat

Az SPD frakcióvezetője szerint az emberek gyors kormányalakítást akarnak Németországban.

Tárgyalnak a Zöldek és a liberálisok az új német kormányról, a CDU nem kötne mindenáron koalíciót

Bár vasárnap még bejelentkezett Merkel pártja is a kormányalakításra, hétfőn azt mondták, nem kaptak megbízást a választóktól. A szocdemek viszont készen állnak a kormányzásra.

Karácsony és Dobrev is gratulált a német szocdemeknek a választási győzelemhez

Míg az itthoni ellenzékből több képviselő is reagált a németországi választások eredményére, a kormánypárti politikusok inkább hallgatnak.

A szociáldemokraták gyenge győztesek, Merkel pártja a mélypont ellenére is kormányon maradhat

Semmi nem dőlt el a német választásokon: a szociáldemokraták szorosan győztek, de a konzervatívok történelmi vereségük ellenére is reménykedhetnek. Minden egy hárompárti koalíció felé mutat, amiben a két kisebb partner ugyanaz lenne: a Zöldek és a szabad demokraták egyezkedésén múlhat, hogy merre megy Németország.

Megvan a német parlament első transznemű képviselője

Egy régi törvény miatt azonban a korábbi, férfineve volt a szavazólapon.

Szoros versenyben, de nyertek a szociáldemokraták a német választásokon

Az összesített szavazatok alapján győzött a baloldali SPD, a szociáldemokraták pártja lesz a legerősebb a Bundestagban. A CDU/CSU rekordgyengén teljesített, míg a Zöldek fennállásuk legjobb szereplését érték el a 2021-es német választáson. Mind az SPD, mind a CDU bejelentkezett a kormányalakításra, de úgy tűnik, a Zöldeken és a liberálisokon múlhat az, ki legyen Németország új kancellárja.

Most dől el, ki jöhet Merkel után, pártja történelmi mélypontra számíthat

A vasárnapi németországi választásokon a szociáldemokrata Olaf Scholznak van a legnagyobb esélye arra, hogy a 16 év után távozó Angela Merkel kancellár helyére kerüljön. Sokak szerint a kereszténydemokraták mélyrepüléséről Merkel utódjelöltje, Armin Laschet tehet, de nem teljesen kizárt, hogy a CDU története legrosszabb eredményével is kormányra kerüljön. A koalíciós kényszer miatt biztos, hogy változások jönnek a német politikában.

Hekkertámadások veszélyére figyelmeztetnek a német választások előtt

Kiderült, hogy kibertámadás érte a választások főfelügyelőjét és a statisztikai hivatal szervereit is. Azonban a választás informatikai rendszerét nem érintette, és ennek a védelmét megerősítették.

Merkel: az eminens jó tanuló, akiből a világ Muttija lett

A vasárnapi német választások után még ügyvezetőként egy ideig marad, de hamarosan lelép a világpolitika színpadáról Angela Merkel, akinek az elején nem sok jövőt jósoltak az ellenfelei. Milyen képességek tették az NDK-ban felnőtt fizikust a világ legbefolyásosabb nőjévé a férfiak által dominált politikában? Tizenhat év, négy kancellári ciklus, tíz erős idézet.

A német választás átrendezi az európai erőviszonyokat – csak nem tudni, hogyan

A leköszönő Angela Merkel az utóbbi 16 évben az európai politika legfontosabb szereplője volt. Utódja nehezebb helyzetből indul majd, a merkeli Európa-politika folytatását számos tényező hátráltatja. A nagy pártok potenciális koalíciós partnerei jóval ambiciózusabb ötletekkel álltak elő az EU erősítéséről és például a renitens lengyel és magyar kormány megrendszabályozásáról.

Szűken nyert, de marad a liberális Trudeau-kormány Kanadában

Még nem világos a kormány összetétele, de az eddig is kisebbségi kormányt vezető Trudeau Liberális Pártját nem előzték meg a konzervatívok.

Trudeau saját magát hozta szorult helyzetbe az előrehozott választással

A miniszterelnök biztos helyzetből jelentette be augusztus közepén, hogy a vártnál két évvel korábban választás jön. Végül mégis fej fej mellett érkeztek meg a szavazásra a legnagyobb rivális erővel.

Putyin pártja áll nyerésre szabálytalanságoktól hemzsegő orosz parlamenti választásokon

A választási bizottság elutasította az ellenzéki aktivisták szabálytalanságról szóló panaszait, mondván, hogy külföldről pénzelik őket.

A Kreml nem finomkodik a parlamenti választással

Minden korábbinál jobban megszűrt jelöltek, kamuindulók, leépített kamerarendszer, távoltartott megfigyelők segítik, hogy ne érhesse meglepetés Putyin kormánypártját a háromnaposra kiterjesztett választáson, ahol a netes szavazást nyereményekkel is ösztönzik.

Csak az a kérdés, hogy mennyivel győz Putyin pártja

Parlamenti és regionális választásokat tartanak Oroszországban.

Navalnij ellenzéki aktivistái még a kommunistákra is leszavaznának Putyin ellen

Hétvégén tartanak választásokat Oroszországban, az ellenzék pedig taktikai szavazást hirdetett.

Schwarzeneggeri győzelemmel váltanák le Kalifornia demokrata kormányzóját a republikánusok

Kedden szavazhatnak a legnépesebb amerikai államban arról, hogy visszahívják-e a kormányzói pozícióból Gavin Newsomot, aki az embereket otthonmaradásra szólította, miközben részt vett egy népes luxusvacsorán a járvány kellős közepén. Egy konzervatív rádiós műsorvezető, egy medvével parádézó üzletember és Caitlyn Jenner is harcba szállt, de meglepetés lenne, ha meg tudnák ismételni Schwarzenegger 2003-as sikerét.

Az ellenzék nyerte a választásokat Norvégiában, balközép kormány alakulhat

Nyolc év után váltották le az Erna Solberg vezette jobboldali, konzervatív kormányt. A Munkáspárt a Centrum Párttal és a Szocialista Baloldallal léphet koalícióra.

Norvégiában nyolc év után úgy tűnik, leváltják a jobboldali, konzervatív kormányt

A vasárnap és hétfőn megtartott választásokon az előzetes eredmények alapján a Munkáspárt vezet.

A Kremlnek az emigráns ellenzéki a jó ellenzéki

A vasárnapi parlamenti választások közeledtével ellenzékiek újabb hulláma hagyta el Oroszországot. Sokan már az ellenük indított eljárások után mentek el, amit a Kreml láthatóan nem bán. Az ellenzék elsúlytalanítása így kényelmesebb, mintha börtönben ülnének, mint Navalnij, aki épp azzal nehezítette meg a hatalom dolgát, hogy hazament.

Szabad Európa: Vizsgálatot indított az Európa Tanács az Alaptörvény módosítása miatt

A lapnak a Velencei Bizottság megerősítette, hogy a jövő héten elindulnak a megbeszélések a magyar kormány képviselőivel, állami szervekkel és civil szervezetekkel.

Két héttel a választások előtt húsz százalék alá zuhant Merkel pártjának támogatottsága

Németországban szeptember 26-án tartanak szövetségi választást, szinte biztosan hárompárti koalícióra lesz szükség a kormányalakításhoz.

Merkel baloldali fordulat veszélyére figyelmeztetett parlamenti búcsúbeszédében

A visszavonuló politikus szerint a következő választás azért is különleges, mert Németország II. világháború utáni történelmében először nem indul a hivatalban lévő kancellár.