Természetvédelem

RSS

Amikor meglátták a lepkehálómat, azt mondták, ne menjek halászni, hiszen arra nincsen víz

Szanyi Szabolcs több mint tíz éve kutatja a Kárpátalja és a Beregi-sík élővilágát, elsősorban lepkéit, szöcskéit és sáskáit. Tudományos tevékenységével az UNESCO díját is kiérdemelte, pedig ilyet nagyon ritkán kap észak-amerikai vagy európai térségben kutató tudós. Miről árulkodik a vöröslábú hegyi sáska vagy az erdélyi kurtaszárnyú avarszöcske?

Kitolták a természetvédelmi érintettségű vadlibák vadászati idényének hosszát

A gazdák panaszkodtak, hogy a védett madarak elpusztították a termést, ezért most a két legérintettebb megyében egy hónap helyett három hónapig vadászhatóak.

A tó a falué, de a partja már a polgármesteré

Szálkán valaki beletett a megyei fejlesztési tervbe egy vízi csúszdát a polgármester ingatlanjára, ő nem tudja, hogy került oda. Riport a faluból, ahol a tiltakozások ellenére a medvehagymás ösvényre terveznek szép erdei betont.

A kísérleti méhlegelők megszülték, hogy milyen virágokkal lehet ökotudatosabbá tenni Budapestet

Tövig nyírt pázsit helyett jöhet a fajgazdag gyep. Ha minden jól megy, Budapest Hillbilly és Pest Arid magkeveréket is elszórhatnak a kerttulajdonosok.

Most már biztosak a tudósok abban, hogy az ember okozta a klímaváltozást

99,9 százalékban egyetértenek abban, hogy az olaj, a gáz, a szén, a tőzeg és a fa elégetése felmelegíti a bolygót, ez pedig szélsőségesebb időjárást okoz.

Tömegével halnak éhen a lamantinok Florida partjainál

Amerikai biológusok szerint természeti katasztrófa zajlik.

„Lőttek a természetvédelemnek”: megtrollkodta a vadászati világkiállítás óriásplakátját a Greenpeace

Két és félszer annyit költ az állam a vadászati kiállításra, mint a tíz nemzeti parkra összesen.

Kisoroszi önkormányzata vadbarmozó, idiótázó kommenteket lájkolgat, miután a kormány leállította a Szigetcsúcson a beruházást

A polgármester kommunikációs szakértője pedig elkezdte listázni azokat a helyieket, akik lájkolták a leállítást bejelentő posztot.

Megkaphatja az elmaradt természetvédelmi státuszt a kisoroszi Szigetcsúcs, az agrárminiszter utasítást adott erre

Adminisztrációs hibák miatt nem lehetett eddig természetvédelmi terület a szigetspicc.

Váratlan fordulat: a kormány leállíthatja a kisoroszi Szigetcsúcson a beruházást

Az önkormányzat már lezárta a területet, de Vitályos Eszter fejlesztéspolitikai államtitkár közbelép.

Az ENSZ a Föld legalább egyharmadát természetvédelmi területté nyilvánítaná

Környezetvédők szerint ez az elképzelés nem elég merész, és az országok csak ki fogják válogatni a nekik szimpatikus vállalásokat, a többit pedig figyelmen kívül hagyják majd.

A magyar vadászok hátán is csak púp Semjén Zsolt és Kovács Zoltán lázálma

A „Magyarországon világhírű” klasszikus esetének ígérkezik az őszi Egy a Természettel névre keresztelt rendezvény, amelyet csak belföldön hirdetnek világkiállításként. A legitimációra használt természetvédelem szerint kifejezetten visszás az egész koncepció, és a magyar vadgazdálkodással rengeteg a probléma. De még náluk is jobban kiakasztja az esemény a vadásztársadalmat, akik imposztor politikusokat, felháborító pénzszórást és amatőr szervezést látnak, ráadásul a drága, közpénzes program miatt most a fél ország rajtuk köszörüli a nyelvét.

A Telex bemutatja: Amiről a fák suttognak

A Telex történetében először egy egész estés természetfilmmel kedveskedünk húsvétkor 0–99 éves korig minden olvasónknak. A természetfilm Magyarország utolsó érintetlen erdeiről szól, ahová a filmes stábon és a kutatókon kívül ember be nem tette a lábát már sok éve.

Szombaton filmpremier a Telexen!

Magyarország egyik legősibb erdejének életét mutatja be lélegzetelállító felvételekkel az Amiről a fák suttognak filmváltozata, amit először a Telexen lehet megnézni húsvétkor.

Az Őrségi Nemzeti Park is ellenzi, hogy a Mol Őriszentpéteren fúrjon szénhidrogénkutat

A Magyar Természetvédők Szövetsége közérdekű adatigényléssel tudta meg a nemzeti park álláspontját. A harist is zavarná a beruházás.

Gigantikus gödröt vájt a tihanyi tájba, 500 ezer forintos bírsággal úszta meg

Illetve úszta volna, de az illető fellebbezett.

Húszméteres lángokkal égett, húsz kilométerről is látni lehetett a nádast pusztító fonyódi tüzet

Nem először gyulladt ki a Fonyód közelében lévő, természetvédelmi szempontból értékes lápterület; most is szinte ugyanonnan indult a tűz, ahonnan két évvel ezelőtt. A hétvégén 120 hektár égett le rövid idő alatt.

Az Őrség csendje is lehet ugyanolyan közérdek, mint egy földgázkút forrása

A Mol az Őrség központjában, Őriszentpéteren akar egy 2850 méter mély szénhidrogénkutat fúrni, de a helyiek szerint ennek semmi keresnivalója nincs egy nemzeti parki területen. A turizmust és a tájképet is féltik a zajtól és szennyezéstől. Az engedélyeztetési tanulmány szerint ugyanakkor nem jár súlyos károsítással az építés és üzemeltetés. A Mol bejelentette, hogy egyeztet a helyiekkel, és felfüggeszti az engedélyeztetést.

Hogy került egy óriási fenyőerdő a Balaton partjára?

A Siófok és Balatonvilágos közötti szakaszon, mintha egy fenyőerdőbe tévednénk, pedig a fák alatt sorakoznak a villák és a kisebb-nagyobb házak. A fenyőnek nem sok keresnivalója van a vízparton, de tájidegensége ellenére is védik ebben az üdülőövezetben, ahol skandináv életérzés is elkaphat minket.

Egy undok bagoly egyszer azt mondta, kvak, erre az összes többi kirepült

Kovács Ágnes már kisgyerekként is köszönt a Kisújszálláson telelő baglyoknak, most pedig ő koordinálja a hétvégén zajló országos fülesbagoly-számlálást. Az ország két legbaglyasabb településén mi is csatlakoztunk hozzá, és rá kellett jönnünk, a baglyoké az igazi háttérhatalom. Százszámra vannak körülöttünk, de észre sem vesszük őket. Csak Túrkeve belterületén 600 bagoly nappalozott. Némi nyaktáji izomlázzal és elhivatottsággal mi is bagolyspotterek lehetünk.

Eddig őzikék jártak itt, most buldózerek

Karácsony előtt kezdték letarolni a Szilas-tónál fekvő természetvédelmi területet. Az önkormányzat kisajátítással próbálta megakadályozni a fairtást, de a föld maradt magántulajdonban. Hiába tűnik külső szemlélőként pusztításnak, érvényes hatósági engedélyekkel újítják fel Budapest egyik utolsó vizes élőhelyét.

A hermelint választották itthon az év emlősévé

Az éghajlatváltozás miatt már szinte olyan ritkán látni fehér bundájában ezt a menyétfélét, mint fehér hollót.

Egy 400 kilós, már elpusztult ördögráját emeltek ki a vízből Szicíliában

A szakértők szerint nem magától úszott be a palermói kikötőbe a ritka porcoshal.

Egy nemzeti parkos engedélyével pusztítottak el menekülni képtelen élőlényeket a tokaji Ively-éren

A csatorna kotrására gondosan megfogalmazott engedélyt adtak ki, de egy helyszíni jegyzőkönyvvel életbe léphetett egy eltérő rendelkezés. Több száz védett hal és kétéltű pusztult ebbe bele.

Végleg elveszett az elveszett cápa nevű faj, és kihalt 30 másik élőlény is

Van pozitív változás is: az európai bölény (Bison bonasus) populációja 2003 óta több mint háromszorosára nőtt.

Bevetették a készenléti rendőröket az erdei terepmotorosok ellen

A hétvégén a Börzsöny védett területén motoroztak, egy részük támadólag lépett fel, mások elmenekültek.

Természetvédelmi terület lett a Föld legelszigeteltebb települése

Az atlanti-óceáni Tristan da Cunha sziget Afrikától és Dél-Amerikától is több ezer kilométerre fekszik.

A kerület nem tehetett semmit, felépült az Árpád-kilátó panorámáját zavaró villa

Építésrendészeti eljárás miatt nyolc hónapig állt az építkezés, de végül mindent rendben találtak. A kormányhivatal mondta ki a végső szót, miután ezt a lehetőséget törvényileg elvették az önkormányzatoktól.

Madártani Egyesület: Ne hozzák be a vörös foglyot!

A szervezet szerint az agrártárca egy idegen, az őshonos fajokat veszélyeztető madarat telepítene be sportvadászati céllal.

Jane Goodall Intézet: Veszélyezteti az USA ökoszisztémáját a szürke farkasok fajvédelmének megszüntetése

A közismert kutatót, Jane Goodallt sokkolta a döntés, a róla elnevezett intézet szerint pedig itt az ideje, hogy Amerikának olyan vezetői legyenek, akik hisznek a tudományban.