Könyv

RSS

A martfűi rémtől a hárshegyi gyerekgyilkosig

Gyilkosság a panel tetején című könyvében a Kádár-korszak tíz bűnügyét dolgozta fel Dulai Péter. Hideg fej, egy kísérteties bakelitborító, eltűnt iratok, a hely szelleme – interjú a szerzővel, aki személyes indíttatásból kezdett el a bűnügyekkel foglalkozni. A nővérét 1995-ben féltékenységből megölte a férje. Álmában szúrta szíven.

A titkosügynökök élete nem mindig hasonlít James Bond mindennapjaihoz

Dezső Andrásnak a kémek világáról szóló könyvéből kiderül, melyik volt a magyar szolgálatok legtökösebb akciója, hogy az oroszok megint a spájzban vannak-e, és az is, hogy miért nem ítélték el kémkedésért KGBélát.

Magunknak köszönhetjük a Covidot, és a következő világjárvány is a mi hibánk lesz

Ez a legsúlyosabb tanulsága a Vírusvadászat című könyvnek, amely nemcsak a járvány első évének krónikája, de Kemenesi Gábor virológus szemén keresztül betekintést enged azoknak a kutatóknak a munkájába is, akik évek óta azért küzdenek, hogy felkészülten várhassuk a világra leselkedő új vírusokat. Eddig senki nem figyelt rájuk, most mindenki őket hallgatja, kérdés, hogy meddig.

Kilőtt a cellulóz ára, papírhiány fenyeget Magyarországon is

Már kvótázzák a készleteket, akadozik a szállítás, globálisan drágul a papír, amit fűtenek a nejlonmentes elvárások is.

Ezt jobb lett volna megúszni – kritika Kovács Ákos novelláiról

Kovács Ákos első novelláskötete, az Ezt nem lehet megúszni olyan, mint papírmasé figurák egy félig sem kész babaházban. Az írások többségének nincs mélysége, nincs igazi tétje. Dalszöveg-generátorokat próbára tevő költői burjánzások viszont vannak.

Bödőcs Tibor új könyvével jön a csütörtökön kezdődő Margó Irodalmi Fesztiválra

Ott lesz a Telex első könyve is, a napokban megjelent A fukusimai búvár és más novellák című kötet.

Megjelent a Harry Potter írójának karácsonyi könyve, amit a fia játékmalacai ihlettek

J.K. Rowling szerint a sztori a reményről és a kitartásról is szól.

„Mit mondasz azoknak, akiknek a szeretteit egy másodperc alatt megölted?” – megjelent Eva Rezešová könyve

Filterek és szépítések nélküli könyvet ígér Eva Rezešová, aki 2012-ben ittasan négy ember halálával végződő balesetet okozott az M3-ason, de abban a kényelmetlenebb részletekről inkább hallgat, és elintézi azzal, hogy azokra nem akar emlékezni. Felelősségét ugyanakkor egyértelműen vállalja, és most kér először bocsánatot a négy áldozat családtagjaitól. És még Rogán Antal is kapott három oldalt a könyvben.

Még mindig kultikus Brazíliában a Pál utcai fiúk és fordítója is

Közel hetven éve jelent meg Brazíliában A Pál utcai fiúk. Azóta a regény, a fordítás és a fordító is kultikus státuszban van a dél-amerikai országban. Egy különleges magyar család különleges története a trópusokon.

A fukusimai búvár – megjelent a Telex első könyve

A kortárs prózaírók, köztük a legismertebb magyar szerzők csaknem harminc novellája, köztük még nem publikált írások olvashatók a Telextárcákból készült válogatáskötetben. A Telexen lehet majd online megrendelni, de személyesen is megvásárolható lesz több könyvesboltban.

Nézik a világvégét, és csak levelezgetnek róla, míg várják, hogy valaki végre szeresse őket

Magyarul is megjelent a ezredfordulós generáció hangjának tartott sztárszerző, Sally Rooney legújabb regénye. A Hová lettél, szép világ főszereplői, Alice és Eileen megtestesítik a generációjuk leggyakrabban emlegetett negatív sztereotípiáit, mégis nehéz nem szurkolni nekik.

Ártatlanul elítélve – megjelent munkatársunk új könyve

Janecskó Kata olyan eseteket dolgozott fel, amikor ártatlanul kerültek emberek rács mögé, akár évekre is.

Titkos tervet kovácsolt az USA vezérkari főnöke arra az esetre, ha Trump utolsó napjaiban be akarná vetni az atomfegyvert

Mark Milley állítólag még Kínának is megígérte: előre szól, ha a szerinte mentálisan leépült, leköszönő elnök háborút akarna indítani. A Watergate-botrányt is kirobbantó Bob Woodward a tanítványával közösen új könyvet írt többek között a Trump-kormányzat végnapjairól, amiből már az előzetes részletek is vihart kavartak.

Ezt is megéltük: Szili Katalin az ellenzéktől félti az elmúlt tíz évet

A Fidesz nagyra értékelte az egykori MSZP-s politikus által szerkesztett tanulmánykötetet, amely a kormány határon túli politikáját veti össze az Orbán-kormány előtti időszakkal.

Elolvastuk Orbán Viktor kedvenc nyári könyveit

A miniszterelnök elolvashatta például, hogy miért boldogok a dánok: mert jól keresnek, mert kiváló náluk az egészségügy, mert alig van korrupció, mert toleráns a társadalom a nők, szexuális kisebbségek felé. Egy másik kedvencében a kereszténység nagy ellenségeiként a szexet, a Nyugatot és a technológiát határozza meg a szerző.

Hollywood csúcsragadozója? Nem csak egy van!

A Weinstein-botrány egyik felgöngyölítője, Ronan Farrow írt egy könyvet arról, hogyan került megfigyelés alá, és hogyan próbálták behálózni a biztonsági cégek azért, hogy ne jelenjen meg a tényfeltárása.

Orbán után Karácsony is kiposztolta az olvasmányait

A főpolgármester többek közt Ferenc pápa könyvét ajánlja.

Az új jogszabály szigorú értelmezésében akár a Bibliát is le lehetne fóliázni a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete szerint

Az új határozat nemcsak a kereskedelem súlyos akadályozása, de egy életszerűtlen cenzúra is az egyesület elnöke szerint.

Fóliázni kéne a világirodalom egy részét? Értelmezhetetlen, mit vár el a kereskedőktől a melegellenes törvény

Hiába jött ki a rendelet, a jogszabály gumiszabály-jellege megmaradt. Szigorúbb értelmezések szerint a fél világirodalmat elzárnák a gyerekek elől, a templomok és iskolák közelében lévő vidéki könyvesboltok kínálatát pedig biztos súlyosan érinteni fogja a korlátozás.

Vigyázat, a könyvesboltokban hagyományostól eltérő tartalmú könyvek vannak!

Megtrollkodja a Líra a szivárványcsaládos könyv miatti kormányhivatali büntetést, és peren gondolkodnak.

Elkészült Tarantino regénye a Volt egyszer egy Hollywoodról

Előzetest is kapott a filmből kivágott jelenetekkel.

Az önbizalom-hiányos kiscsapat egészpályás letámadása

Brazilos cselek, erőfoci és fanatikus szurkolótábor – Orbán Viktor és a Fidesz politikáját a futballon keresztül is megérthetjük. Kritika Rényi Pál Dániel Győzelmi kényszer című könyvéről.

Franciaországban újra kiadják a Mein Kampfot

A 864 oldalas könyv kétharmadát történészek kritikai megjegyzései teszik ki.

Nem a kétharmad a kérdés, hanem hogy marad-e a Fidesz

Orbán egy vereség esetén átadná a hatalmat, a Fideszben viszont még nem időszerű utódlásról beszélni. Interjú G. Fodor Gáborral, aki azt mondja: Amerikában már akár rocksztár és milliárdos lehetne.

A rajongók imádják, a laikusoknak viszont követni is nehéz a Netflix Magyarországon készült fantasysorozatát

Az Árnyék és csont a 2010-es évek népszerű regénysorozata alapján készült. Amennyire látványos, annyira komplikált a történet.

A szerző elleni szexuális zaklatási vádak miatt nem adják ki a Philip Rothról szóló könyvet

Blake Bailey-ről olyan cikkek jelentek meg, hogy a kilencvenes években diáklányokat molesztált, később pedig megerőszakolt egy nőt.

Mire nem képes az ember, ha unalmas az élete

Néha az se elég, ha repülni megtanul. Egy könyv, amit akár az árkádos kamu rablótámadás is ihlethetett volna.

Hetvenkötetes, óriás könyvespolccá varázsolták a Bethesda Gyermekkórház betonkerítését

Ismert, klasszikus gyerekkönyvek gerincét festették fel a Hungária körútra néző betonoszlopokra.

Ha Putyin trolljai rád szállnak, neked annyi

A finn újságíró, aki 7 évvel ezelőtt leleplezte a hírhedt szentpétervári trollgyárat, most könyvet írt az ellene folytatott bosszúhadjáratról, aminek az lett a vége, hogy el kellett menekülnie a hazájából.

A Trónok harca alkotója mindent csinál, csak a könyveket nem tudja befejezni

Lassan tíz éve, hogy meg kellett volna jelennie a Trónok harca alapjául szolgáló regénysorozat befejezésének. Csak közben George R.R. Martin akkora sztár lett, hogy pár havonta jelentik be a legújabb projekteit. De mikor zárulhat le végleg a regényfolyam, és mivel foglalkozott Martin a karantén alatt?