KEF

RSS

Az állam sorban veszi el a kisebb cégek üzleteit és adja oda a kiválasztott nagyoknak

Állami kommunikáció, közbeszerzési tanácsadás, kórházi takarítás, szervezetfejlesztés, munkaerő-közvetítés, vagyonvédelem – az állam mind több ágazatban ír ki hatalmas központi tendereket. Ezeken a kisebb magyar cégek nem tudnak elindulni, legjobb esetben is csak a kiválasztottak alvállalkozói lehetnek.

Gulyás Gergely megtámadta, mire a kiíró állami szervezet gyorsan visszavonta a közbeszerzési gigatendert

Ilyet sem gyakran látni Magyarországon. A belső konfliktusokat a színfalak mögött szokta a kormány elintézni, de most a Miniszterelnökség nyilvánosan megtámadta a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 45 milliárd forintos gigantikus közbeszerzését. Úgy tűnik ez a pályázat még a politikának sem tetszett, de aztán az is lehet, hogy némi ráncfelvarrás után újra kiírják.

Orbán Viktor gyorsan szeretne sok uniós forrást, ehhez teljesen központosította a közbeszerzéseket

Az állam mindössze pár kiválasztott szereplővel központosítja a teljes közbeszerzési piacot. Papíron a magyar állam szereti a versenyt és a hazai kkv-kat, de azért olykor mégis igyekszik őket kipenderíteni a piacokról. Most is ez történt, a kormány csak három gigacéggel fut neki a következő négy év tendereinek. De mi lehet Orbán Viktor igazi célja?