A kormány lemondta a köztisztviselőkkel tervezett ülését, a Miniszterelnökség szerint a szakszervezet nem akar tárgyalni

2024. október 25. – 08:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) pénteki ülését a kormányzati oldal lemondja – olvasható a Miniszterelnökség MTI-ben kiadott közleményében. Azt írták, hogy nyilvánvalóvá vált, hogy a szakszervezeti oldalnak nem áll szándékában a kormányzattal érdemi egyeztetést folytatni.

„Ha a szakszervezetek valóban tárgyalni szerettek volna a kormányzattal és az önkormányzatokkal, akkor nem a sajtó nyilvánosságához fordulnak már az egyeztetéseket megelőzően”

– olvasható a közleményben. A Miniszterelnökség azt is írta, hogy amint a szakszervezeti oldal kész érdemben visszatérni a tárgyalásokhoz, akkor a kormány újra megszervezi a KÉF ülését.

A KÉF a közigazgatásban foglalkoztatott kormánytisztviselők és köztisztviselők munkáját érintő kérdésekről, az ő béreikről, juttatásaikról, életkörülményeiről szóló egyeztető fórum, amin a kormány és az önkormányzatok képviselői is részt vesznek.

A 24.hu nyáron írt arról, hogy nettó 200 ezer körül keres a kormány- és köztisztviselők többsége, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) szerint viszont a kormányhivatali dolgozók az elmúlt öt évben háromszor is kaptak béremelést, amivel 2020 óta összesen átlagosan csaknem 50 százalékos illetményemelés valósult meg a kormányhivataloknál. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke viszont azt mondta a lapnak, hogy kijön ugyan a matek, de nem általános bérfejlesztést, hanem bértömegemelést jelent, vagyis az alacsonyabb beosztású dolgozók bére jellemzően nem vagy keveset változhatott, addig a magasabb beosztásúaké jelentősebben emelkedhetett.

Orbán Viktor október elején, a geszti kormányülés után azt mondta a Kossuth rádióban, hogy nemcsak havi ezer eurós minimálbérről volt szó, hanem arról is, hogyan lehet megteremteni az egymilliós átlagbért. Orbán akkor azt is mondta, hogy szerinte jól állnak a tárgyalások a szakszervezetekkel, szerinte meg tudnak majd állapodni a minimálbérről és a béremelések mértékéről.

Később Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt mondta, 2028-ra érheti el az ezer eurót a minimálbér, és az egymillió forintot a bruttó átlagbér.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!