Nagy Márton: 2028-ban jön az egymilliós bruttó átlagbér

2024. október 11. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

2028-ra érheti el a 1000 eurót a minimálbér, és az 1 millió forintot a bruttó átlagbér – jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a pénteki Év felelős foglalkoztatója díjátadón mondott beszédében. Orbán Viktorhoz hasonlóan a miniszter elmondta, a jövő évtől 3-6 százalék között alakulhat a GDP növekedési üteme, ezen alapul majd a kormány által kitűzött gyors béremelés is.

„Már látjuk, hogy növekedés idén nem lesz olyan jó, mint korábban gondoltuk” – mondta a miniszter az Atv.hu beszámolója szerint. Hozzátette, ennek egyik fő oka a német gazdaság mélyrepülése, de a lakosság óvatossága is hozzájárul, ami „lassabban oldódik” a vártnál.

Nagy Márton arról is beszélt, hogy a harmadik negyedévben még csak kis GDP-növekedésre lehet számítani. A kormány várakozásai szerint a negyedik negyedéves GDP éri majd el a 1-2 százalékot, a nagy ugrást pedig 2025 első negyedévétől várják.

A bérekkel kapcsolatban a miniszter azt mondta, a reálbér-emelkedés 9 százalékos, de a fenntartható reálbér-növekedés évente 4-5 százalékos lehet. Elmondása szerint a rendszeres bruttó átlagkeresetet 2027. január elsejére 50 százalékkal fogják megemelni. „Innen könnyű kiszámolni, 374 800 hogy emelkedik 2028 januárjára 1000 eurósra” – jelentette ki Nagy Márton, hozzátéve, hogy ehhez teljesülnie kell a 3–6 százalékos gazdasági növekedésnek.

A miniszter elmondta, bár átmenetileg nő a munkanélküliség, ez pozitív, mert regisztrálják a munkanélkülieket, akik dolgozni szeretnének. A kormány célja, hogy a foglalkoztatottság 81 százalékról 85 százalékra nőjön, Nagy Márton szerint Magyarországon lesz a legerősebb a foglalkoztatottság az Unióban. Hozzátette, ehhez szükség van a vendégmunkásokra, de a vendég csak átmenetileg tartózkodhat a házunkban.

„Az az igazság, hogy már hetek óta csak a magyar gazdaság kérdéseivel foglalkozom” – mondta Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában. Orbán szerint most már körvonalazódnak a konkrét intézkedések, amelyekkel óriási lendületet terveznek adni a magyar gazdaságnak. Ennek az alapja a gazdasági semlegesség, vagyis hogy egyszerre üzletelünk a Nyugattal és a Kelettel, ez szerinte egy 3–6 százalékos gazdasági növekedést eredményezhet jövőre.

A miniszterelnök a három főbb intézkedés között beszélt a béremelésről is: szerinte jól állnak a tárgyalások a szakszervezetekkel, szerinte meg tudnak majd állapodni a minimálbérről és a béremelések mértékéről. Nem tartja irreálisnak az egymillió forintos átlagbért, bár azt nem mondta el, hogy mikorra tartja ezt elérhetőnek. A diákhitel mellé munkáshitelt is bevezetnének a dolgozó fiataloknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!