Orbán Viktor három ponton avatkozna be, hogy fellendítse a magyar gazdaságot

2024. október 11. – 09:25

Másolás

Vágólapra másolva

„Az az igazság, hogy már hetek óta csak a magyar gazdaság kérdéseivel foglalkozom” – mondta Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában. Ezután részletesen beszélt arról, hogy összeraktak egy akciótervet, amellyel új lendületet adnának a magyar gazdaságnak.

Orbán szerint most már körvonalazódnak a konkrét intézkedések, amelyekkel óriási lendületet terveznek adni a magyar gazdaságnak. Ennek az alapja a gazdasági semlegesség, vagyis hogy egyszerre üzletelünk a Nyugattal és a Kelettel, ez szerinte egy 3-6 százalékos gazdasági növekedést eredményezhet jövőre.

Szerinte az idei harmadik és negyedik negyedévben ezt még nem fogjuk látni, de 2025 első negyedévében óriási lendületet fog venni a magyar gazdaság. Három nagy beavatkozási pontot jelöltek meg, ezek:

Megfizethető lakhatás: Erről Budapesttel is tárgyalnának, a terveik között szerepel kollégiumok építése, a fiatalok lakáshoz jutásának elősegítése, akár a lakásbérlésük támogatása, a magyar falu programon keresztül a falusi lakásépítések támogatása. Ezen kívül engedélyezik, hogy az emberek a nyugdíjcélú megtakarításaikat otthonteremtésre, például lakásfelújításra költsék.

Azt már az elmúlt napokban közölték, hogy engedélyezni fogják az önkéntes nyugdíjpénztárakban lévő pénzek lakáscélokra való elköltését, bár a részletek még nem ismertek. Kiszivárgott emellett egy kormányzati döntés-előkészítő dokumentum, amely szerint váratlan és radikális fordulat jöhet az állami lakáspolitikában.

Béremelés: Orbán szerint jól állnak a tárgyalások a szakszervezetekkel, szerinte meg tudnak majd állapodni a minimálbérről és a béremelések mértékéről. Nem tartja irreálisnak az egymillió forintos átlagbért, bár azt nem mondta el, hogy mikorra tartja ezt elérhetőnek. A diákhitel mellé munkáshitelt is bevezetnének a dolgozó fiataloknak.

Kisvállalkozók: Segítenének a kisvállalkozóknak a méretnövekedésben, ennek a tervnek a munkaneve a Demján Sándor-program. Ennek részeként tőkét és kedvezményes hiteleket juttatnának kis- és középvállalkozásoknak.

Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára kedden egyébként bejelentette már, hogy a kormány egy 181 milliárd forintos támogatási programot indítana a magyar kis- és középvállalatoknak.

Ez a három terv együtt „meg fogja lendíteni” a magyar gazdaságot, és Orbán azt mondja: a következő időszakban ő is ezek megvalósítására fog összpontosítani. Az erről szóló videót itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!