Orbán: Nem tudom megígérni, hogy az árakat leszorítom vissza a földre, mert az tönkreteszi a gazdaságot

2024. október 4. – 07:44

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem szabad elcsábulnunk” – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott szokásos péntek reggeli rádióinterjújában, amikor arról beszélt, hogy mik voltak a háromnapos geszti kormányülés legfontosabb témái. Azt mondta, ősszel és tavasszal van egy-egy ilyen hosszabb, kihelyezett kormányülés, mint amilyet most a geszti Tisza-kastélyban tartottak, és az ilyen üléseken a kormány működése szempontjából fontos ügyeket kell eldönteni. Szerinte most is az volt a cél, hogy beállítsák a kormányzás legfontosabb irányait.

A műsorvezető a beszélgetés elején arról kérdezte a miniszterelnököt, hogyan lehet elérni azt a 3-6 százalékos gazdasági növekedést, amiről Orbán a gazdasági semlegesség tervének bemutatásakor is beszélt, miközben az idei második negyedévben 1,3 százalékos volt a hazai bővülés, az euróövezetben 0,6 százalékos, a német gazdaság pedig stagnált.

„Erre mondják a sportemberek, hogy innen szép nyerni” – válaszolta Orbán, majd azonnal rá is tért a háromnapos geszti kormányülésre. Azt mondta, nagy a csábítás, hogy a kormány a külpolitikai eseményekkel foglalkozzon, de szerinte ennél is fontosabbak a gazdasági ügyek, ugyanis

„óriási veszély a gazdasági hidegháború Magyarország számára”

– mondta. Orbán szerint a gazdasági semlegesség megalapozását végzi most a kormány, a geszti kormányülésen ezt gyűjtötték össze, azt mondta, hogy ha a szavak mögé nézünk, akkor minden támadás mögött az van, hogy „le akarják szorítani” erről az útról Magyarországot.

„Ha jól csináljuk, akkor jövőre 3-6 százalék közé tudjuk emelni a gazdasági növekedést” – mondta Orbán, aki szerint ez jóléthez és fizetésemelésekhez vezet majd. „Nekünk siker kell” – mondta, majd arról beszélt, hogy a gazdaság szempontjából a legfontosabb, hogy az embereknek van-e munkájuk. Szerinte „ma Magyarországon mindenkinek van munkája”, azt mondta, 60-70 ezer betöltetlen álláshely van, majd sorolni kezdte, hogyan tud a kormány segíteni a gazdaságban.

Milliós átlagbér, havi ezer eurós minimálbér

„Az árakat nem tudjuk hatóságilag szabályozni, legfeljebb átmenetileg. Ezt csináltuk is. Tehát amikor nagyon nagy baj van, akkor árstop van, meg árszabályozás. De a gazdaság normális működésében ez nem vezet jóra, tehát hosszabb távon nem lehet fönntartani” – mondta, majd részletesen kifejtette, hogy szerinte hosszabb távon egy módon tud segíteni a kormány a magas árakkal szemben, ha „olyan gazdaságpolitikát csinálunk, hogy először is mindenkinek legyen keresete”. Szerinte ez két dolgot jelent:

  1. legyen munkahely;
  2. a munkaadók tudjanak bért emelni.

Ha magasabb a bér, akkor könnyebben ki lehet fizetni még a magas árakat is. Én ezt tudom segíteni. Én nem tudom megígérni, hogy az árakat leszorítom vissza a földre, mert az tönkreteszi a gazdaságot

– mondta, majd hozzátette, hogy ez csak különösen válságos időkben lehetséges, majd arról beszélt, hogy Geszten nemcsak a havi ezer eurós minimálbérről volt szó, hanem arról is, hogyan lehet megteremteni az egymilliós átlagbért.

Folytatva a gazdasági növekedésről szóló értékelését, rátért arra, hogy a kormány szerint az állami szektorban dolgozók bérét kell emelni, példaként a pedagógusokat, közalkalmazottakat és a vízügyeseket említette, visszautalva az árvízi helyzetre.

Egy év alatt meg akarja duplázni a gyerekek után járó adókedvezményt

Orbán ezután részletesen beszélt arról, hogy szerinte kétszeresére kell növelni a gyerekek után járó adókedvezményt, azt mondta, a családok védelme kifejezetten fontos neki, „ezt a csontot nem engedik el”.

„A következő évben ennek meg kell történnie. Én ebből nem engedek. Lehet, hogy két lépésben, majd nem egyszerre emeljük ezt meg, de egy év alatt meg kell duplázni a gyerekek után járó adókedvezményt, ami mindenkit érint, mindegy, hogy állami szektorban dolgozó vagy magánszektorban. Tehát a gyerekesek számíthatnak arra, hogy függetlenül a foglalkozásuktól és a foglalkozásuk bérszínvonalától, az ő helyzetük érezhetően javulni fog a '25-ös és '26-os években” – mondta.

Orbán rátért a közel-keleti katonai konfliktusra is, azt mondta, a forint értékén látszik is, hogy gazdasági szempontból mindenképpen fontos Magyarországnak. Beszélt arról is, hogy a Magyarországon élő zsidó közösség védelméért is meg kell tenni mindent, azt mondta, ezért is hívta össze a nemzetgazdasági kabinetet a héten.

A miniszterelnök a múlt héten Észak-Macedóniában adta a szokásos pénteki rádióinterjút, amiben többek között szóba kerültek a politikai igazgatójának, Orbán Balázsnak az '56-os kijelentései is. Ezekről Orbán Viktor a múlt pénteken azt mondta, hogy a politikai igazgatója félreérthetően fogalmazott, „ami ebben az összefüggésben egy hiba”. A geszti Tisza-kastélyban, pontosabban annak teraszán tartott, rendhagyó kormányinfón viszont Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már azt mondta, hogy az Orbán Balázs-ügy a kormány részéről le van zárva. A geszti kormányinfó legfontosabb állításait itt gyűjtöttük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!