Az MNB szerint belassul a magyar gazdaság

2024. szeptember 24. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen rontotta az idei és a jövő évi GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését a Magyar Nemzeti Bank (MNB), írja a Portfolio a jegybank jelentése alapján. Az MNB három hónapja még 2-3 százalékos bővülést jósolt az idei évre, ezt mostanra 1-1,8 százalékosra módosította. A kormány ezzel szemben 2 százalék körüli növekedést vár.

Az jegybank szerint ráadásul 2025-ben is lassabban nőhet a gazdaság, mint ahogy azt korábban várták. Friss előrejelzésük szerint jövőre 2,7-3,7 százalékos lesz a GDP-növekedés, ezt korábban még a 4,5 százalékra jósolták. A 2026-os előrejelzés viszont bizakodóbb, akkor már a 3,5-4,5 százalékos növekedést is elképzelhetőnek tartják.

Az infláció tekintetében egy kicsit javultak a kilátások: korábban 3,5-4,5 százalékra számítottak, a jegybank friss adatai szerint viszont valószínű, hogy idén 4 százalék alatt marad. Előrejelzésük szerint az infláció jövőre és 2026-ban is az MNB 2-4 százalékos toleranciasávjában marad. A júniusihoz képest azonban magasabbra emelték a 2025-re vonatkozó inflációs előrejelzést: ezt a pénzügyi tranzakciós illeték emelésével magyarázzák, ami a fogyasztói árakra is kihat.

A pénzügyi műveletek után fizetendő illetékek Magyarországon eddig is nagyon magasak voltak. A mostani emeléstől a kormány bevételt vár, de az intézkedés közben negatív hatással lehet a magyar pénzügyi piac jövőjére és a forint árfolyamára is jelentős negatív hatása lehet. Erről bővebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!