Az MNB szerint nagyobb lesz az infláció a tranzakciós illeték emelése miatt

2024. augusztus 16. – 15:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az MNB szerint a tranzakciós illeték emelése az idén 0,1, jövőre pedig 0,2-0,3 százalékkal növelheti meg az átlagos éves inflációt – írja az Rtl.hu.

A kormány augusztus 1-től megemelte a pénzügyi műveletek után fizetendő különféle illetékeket. Az átutalásokra a korábbi 0,3 százalék helyett már 0,45 százalékot kell fizetni. Az illetékmentes összeghatár ugyan 20 ezerről 50 ezerre nőtt, de ezzel együtt az illeték maximumát is megemelték 10 ezerről 20 ezer forintra. A készpénzfelvételnél 0,6 százalék helyett 0,9 lett az illeték. Ráadásul októbertől az olyan tranzakcióknál, ahol pénznemváltás is történik, kiegészítő illetéket is kell fizetni.

A pénzügyi műveletek után fizetendő illetékek Magyarországon eddig is nagyon magasak voltak. A mostani emeléstől a kormány bevételt vár, de az intézkedés közben negatív hatással lehet a magyar pénzügyi piac jövőjére és a forint árfolyamára is jelentős negatív hatása lehet. Erről bővebben itt írtunk.

A tranzakciós illetéket a bankoknak kell megfizetniük, de ezt általában áthárítják az ügyfeleikre. Mivel a kormány az év végéig teljes díj- és jutalékstopot vezetett be, ezért a bankok most még csak vállalkozásra terhelhetik rá az összegeket. Az áremelést viszont nem fogja megúszni a lakosság sem – persze van néhány jó praktika is, amivel ki lehet kerülni az illetéket.

Magyar Nemzeti Bank elnökét, Matolcsy Györgyöt Tóth Bertalan MSZP-s parlamenti képviselő kérdezte meg erről. Válaszul az MNB azt írta, hogy a tranzakciós illetékek emelkedése két csatornán keresztül gyűrűzhet be a fogyasztói árakba: a lakossági díjak emelkedése közvetlenül, a vállalati banki költségek növekedése pedig közvetetten hat az inflációra.

A díj- és jutalékstop miatt a közvetlen inflációs hatás csak 2025 elejétől jelentkezhet, a közvetett hatás azonban már az idén is. Mindezek alapján az MNB úgy becsüli, hogy a tranzakciós illeték emelése az idén 0,1, jövőre pedig 0,2-0,3 százalékkal növeli meg az átlagos éves inflációt.

Az MNB hangsúlyozza, hogy a tranzakciós illeték miatti díjemeléseket eddig is kiemelt figyelemmel követte, és ezután is szigorúan fellép, ha jogsértő díjemeléseket hajtanak végre a bankok erre hivatkozva a bankszámláknál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!