Több szálon kötődik a közbeszerzéseken taroló takarítócég a közbeszerzéseket kiíró állami szervhez

2024. május 21. – 08:15

Másolás

Vágólapra másolva

Több kapcsolódási pontot tárt fel a 444.hu a NER kedvenc takarítócégeként is jellemzett B+N Referencia Zrt. és a kórházak takarítási és üzemeltetési feladatait kiszervező állami szerv, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) között.

A B+N A 30 éve takarítócégként indult, mára „teljes körű létesítményüzemeltetési szolgáltatásokat” nyújtó vállalkozás. Teljesítménye 2010 után lendült meg látványosan, 2010 és 2022 között az árbevételét több mint nyolcvanszorosára, az adózott nyereségét pedig kétszázszorosára növelte.

2019 és 2021 között a B+N nyerte el az országban a második legtöbb állami megrendelést.

A B+N takarítja a MÁV vonatait, emellett több száz állami tulajdonban lévő épületben végez felújítási és karbantartási feladatokat, a legnagyobb dobása viszont a kórházi szektorhoz köthető, 2021-ben 300 milliárdos keretszerződést nyertek el kórházak takarítására és fertőtlenítésére, tavaly pedig további 400 milliárdos keretszerződést kórházak üzemeltetésére.

Ezeket a KEF-től nyerte el.

A KEF vezetőségében a főigazgató és a főigazgatóhelyettes mellett jelenleg hat különböző területért felelős igazgató vállal szerepet, egyikük Horváth Gábor, az egészségügyi létesítményüzemeltetési igazgató.

Horváth 2022. novemberéig 12 éven keresztül dolgozott a B+N-nél az üzemeltetési üzletág igazgatójaként.

A kormány 2023-ban döntött arról, hogy központosítják az ország kórházainak üzemeltetési feladatait, és ezek egységesen a KEF alá kerülnek, ennek ellátására 2023. július 1-jén új igazgatóságot hoztak létre, az élére a volt B+N-es Horváth Gábort nevezték ki. Július 10-én hirdették ki, hogy a KEF a B+N-t bízza meg a kórházak üzemeltetésével, 400 milliárdos keretszerződéssel.

De nem Horváth az egyetlen kapcsolat az állami szervezet és a cég között. Horváth Gábor és a KEF-főigazgató, dr. Demény Ádám felesége is a B+N környékén dolgozik. A 444 kérdésére a két nő szóban megerősítette, hogy HR Business Partnerként, illetve EHS osztályvezetőként dolgoznak cégnél. A B+N a 444-nek az írta, hogy a két feleség nem közvetlenül a B+N alkalmazásában áll, más minőségben látják el a munkájukat.

A cég szerint Horváth felesége „HR business partnerként egy külső partnerünk képviseletében munkaerő-toborzási feladatokat lát el egyik leányvállalatunk számára. Tevékenysége távol esik a KEF illetékességébe tartozó szerződések teljesítésétől”. A KEF-főigazgató felesége pedig „jelenleg egy külső partnerünkön keresztül EHS feladatokat koordinál. A külső partnerrel fennálló szerződésünk szerint a KEF illetékességébe tartozó szerződések teljesítésében nem vehet részt.”

A 444 kereste a KEF-et és a B+N-t is azzal kapcsolatban, hogyan biztosítják, hogy a két szervezet között fennálló személyes szálak ne okozzanak összeférhetetlenségi problémát.

„Főigazgatóságunk több mint 20 éve végzi a központosított közbeszerzési feladatait, minden esetben vizsgálva és betartva a közbeszerzési törvény szerinti szigorú összeférhetetlenségi szabályokat” – írta a KEF. „Az összeférhetetlenség fogalmát jogszabály rögzíti, és mint minden esetben, társaságunk ez alkalommal is ennek maximális figyelembe vételével, a jogszabályi rendelkezések maradéktalan betartása mellett járt és jár el” – írta a B+N.

Januárban az Átlátszó mutatta be, hogy a KEF egyik legújabb, 88 milliárdos tendere rendkívül komplex feltételek meghatározásával szűkítette a piaci versenyt, és borítékolható volt, hogy a kiírásnak csak a B+N lesz képes megfelelni. A cég végül meg is nyerte a tendert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!