Futás

RSS

Napi két maraton sem elég a célba éréshez a leghosszabb futóversenyen

A világ leghosszabb, 3100 mérföldes futóversenyét 52 nap alatt kell teljesíteni.

338 ezer kilométer van a lábában, de amíg járni tud, addig futni is

Ha valakiről, akkor Bogár Jánosról tényleg elmondható, hogy az egész élete a futásról szól. 1991-ben első magyarként nyerte meg a közel 250 kilométeres Spartathlont, majd 30 év után visszatért Görögországba. Öt nappal később pedig lenyomta a 216 kilométeres Ultrabalatont is. Most 57 éves, és szinte belebetegszik, ha nem lehet ott a futók között. De minden győzelemnél többet ad neki a közös szenvedés és drukkolás.

Hétvégén több ezer futó van előnyben Budapesten, figyeljen a lezárásokra

A budai alsó rakpartot vasárnap estig részlegesen lezárják, több BKV-járat menetrendje is módosul a Budapest Maraton miatt.

Célba ért a Telex csapata az Ultrabalatonon

Méltóképpen ünnepeltük a Telex legelső születésnapját, 216 kilométert futott a Telex csapata, éjjel és nappal, hegyen és városokon át a Balaton pompás partjainál.

Csécsei Zoltán fantasztikus idővel nyerte az Ultrabalatont, hamarosan a Telex váltója is elstartol

A férfi egyéni győztes 18 óra alatt kerülte meg a Balatont. Szombat hajnal óta már a váltók is futnak a 216 kilométeres távon, a sok ezer embert megmozgató Ultrabalatonon a telexesek is hamarosan nekilódulnak.

Maráz Zsuzsanna második lett a Spartathlonon, a 246 kilométeres ultrafutáson

Az ultrafutónőnek nem sikerült megvédeni a címét, de így is nagyszerű időt ment, 26 órán belül ért célba, sok férfit is megelőzve, abszolútban a kilencedik lett. Eddig mind az öt indulásakor dobogós helyet szerzett.

Utólag kizárták a bristoli félmaraton győztesét, mert be sem nevezett a távra

Omer Ahmed nem vette észre, hogy kettévált a pálya, így 10 helyett 21 kilométert futott egészen jó idővel. Utólag azonban elvették tőle a győzelmet.

Nádas Péter: Futókból nem lehet háborús hadosztályt csinálni, de futballistákból, futballdrukkerekből már igen

A író ötven éven át futott, gyakran átélte a futás őrületes szabadságát, de ezekből kevés szűrődött át az írásaiba. Futóélményeit most egy podcastban idézte fel, amelyben arról is beszélt, hogy sajnálja, hogy túlélte az infarktust.

33 éve megdönthetetlen a minden jel szerint kamu világcsúcs, nem is a leggyorsabb futónő a leggyorsabb

1988 óta most először értek Florence Griffith-Joyner 100 méteres világrekordjának a közelébe. A csúcsot sokan kétségbe vonták, hátszél repíthette az amerikait, akit doppingvádakkal is megtaláltak. Közelebb járnánk az igazsághoz, ha vasárnap óta a jamaicai Elaine Thompson-Herahot tekintenénk világcsúcstartónak.

Eliud Kipchoge a hőségben is könnyed versenyzéssel őrizte meg a maratonfutás trónját

A kenyai az utolsó 11 kilométert már egyedül futotta, megdöbbentő magabiztossággal nyert a nehéz szapporói körülmények ellenére is. A hőségben a mezőny negyede nem ért célba. Kipchoge a harmadik olyan maratonista, aki megvédte a címét.

A magyar maratonfutó, akit a szívükbe zártak a japánok

Az 1964-es tokiói olimpián egy órán át futott együtt Sütő József és a később tragikus sorsú Cuburaja. Szótlan összekapcsolódásuk milliókban ragadt meg. Sütő országos rekorddal ötödik lett az olimpián, amivel sokakat meglepett. A hegyi futások tették erőssé, edzések után 15-20 mákos palacsintát is bedobott. 84 évesen is mindennap fut hat kilométert.

A pálya és a futócipő is trambulin, ezért futnak hihetetlen időket a sprinterek az olimpián

Tokióban már két sprintszámban is megdőlt a világrekord, és tucatszám születtek még szenzációs idők. A pályaatlétikában segít a vitatott szuperszöges cipő, de az olimpiára egy minden eddiginél gyorsabb, visszapattanós gumiborítást is fejlesztettek.

Izomszakadással, könnyeivel küszködve sétálta le 200 méteres távját egy brit sprinter

Adam Gemili már a rajtnál sérült volt, de végigsántikálta a távot. Húsz másodperc helyett két perc alatt ért célba.

Háromszor esett össze a kimerültségtől a célegyenesben, de mindig felállt az ausztrál hosszútávfutó

A fura taktikát hozó 10 ezer méteren az etióp Barega nyert, de a 19. helyen betámolygó ausztrál Tiernan is hősiesen küzdött.

Minden idők leggyorsabb magyarországi száz méterét futották a Gyulai Memorialon

A fehérvári atlétikai versenyen a nőknél és a férfiaknál is megdőlt a versenycsúcs. Thompson-Herah 10,71-gyel, Akani Simbine 9,85-tel győzött.

Egy doppinggyanús burrito okozhatta az amerikai távfutás tragédiáját

Az olimpiai aranyra is esélyes Shelby Houlihannál szteroidot mutattak ki, de ő állítja, hogy egy food truckból vett sertéshús miatt lett pozitív. Hajmintával, hazugságvizsgálóval is az ártatlanságát próbálta bizonyítani, de négy évre tiltották el.

Két nap alatt kétszer javították meg a 10 ezer méteres futás világrekordját

Az etióp Letesenbet Gidey majdnem áttörte a 29 perces álomhatárt, egy másik etióptól vette el a csúcsot.

Négyen együtt 363 évesek, és repesztettek egy futóvilágcsúcsot

Négy japán futó, akik nemcsak, hogy öregek, de még tényleg tudnak futni is, rendesen megdöntötte a 90 pluszosok 4x400 méteres váltójának világrekordját.

Győzelemmel és szuper idővel tért vissza a maraton királya

Eliud Kipchoge hét éven át volt veretlen, de októberben pocsék versenyt futott. Most egy lezárt repülőtéren körözve bizonyította be, hogy még mindig ő a főnök 42,2 kilométeren.

Eljött az ideje, hogy külön világrekordjai legyenek a szupercipőknek?

Egy, a világelittől messze lévő skót futónő jobb időt teljesített 5 kilométeren, mint a világrekord. Gyanítható, hogy a szédületes időben a cipő is alaposan benne van, ahogy a szintén frissen megdőlt női félmaratoni világrekordban is. A technológia miatt ideje lenne hivatalosan is új korszakot nyitni.

Caster Semanya, az XY-kromoszómás bajnok futónő emberi jogi bírósághoz fordul, hogy újra versenyezhessen

Arra kötelezték, hogy mesterségesen szállítsa lejjebb a tesztoszteronszintjét, ha a női mezőnyben akar futni, de ő ezt nem vállalja.

Harmincezer forintba került Dúró Dóra esti futása

Szándékosan sértette meg a kijárási tilalmat, és lemondott a mentelmi jogáról az önfeljelentés után.

Eljárás indult a saját magát feljelentő Dúró Dóra ellen

Futott, fotózott, posztolt, önfeljelentett, aztán lemondott a mentelmi jogáról.

Megdőlt a futógépes 100 kilométeres rekord

Florian Neuschwander az utolsó kilométert 3 perc 20 másodperc alatt futotta le.

A szupercipőben mutáns eredmények születnek, de más is rekordhoz repíthette a futókat

Hatalmasat javítottak a félmaraton világrekordján, és még hárman futottak a világcsúcson belül Valenciában. A versenyhiány, a tökéletes körülmények, az erős mezőny is segíthetett a nagy idők elérésében, de valószínűbb, hogy a rugószerű szupercipők szerepe a legnagyobb a már-már irreális eredményekben. A fegyverkezési verseny még inkább fokozódhat a gyártók között, hogy szabad kezet kaptak.

Szédületes világrekordot futottak félmaratonon

A kenyai Kibiwott Kandie 29 másodpercet javítva 57:32-őt futott Valenciában, ahol négyen értek be a korábbi rekordidőn belül.

Megdőlt két korszakos futóvilágcsúcs

Férfi 10 000 méteren Cheptegei 15 éves rekordot javított meg, a nőknél Gidey ötezren állított fel világcsúcsot.

Nem a csodacipő miatt kapott ki a maratonkirály

A legjobb maratonfutó, Eliud Kipchoge életében először nem lett dobogós egy maratonon, miután görcsöt kapott a londoni versenyen. Ráadásul ismét felszínre jött a vita, hogy fairnek számítanak-e az általa használt különleges cipők.

Bódis Tamás és Maráz Zsuzsanna kerülte meg leggyorsabban futva a Balatont

Idén 92 egyéni induló és közel 1200 csapat teljesítette az Ultrabalatont.