Transparency International a szuverenitásvédelmi vizsgálatról: Az ítéletet már azelőtt meghozták, hogy a vizsgálatot lefolytatták volna

2024. október 15. – 13:01

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn még nem tudott alapos reakciót küldeni lapunknak a Szuverenitásvédelmi Hivatal által jelentésben támadott Transparency International Magyarország (TIM), de kedden már elküldték kommunistázással indított válaszukat. A hivatal a TIM-et többek közt az amerikai érdekek kiszolgálásával, külföldi finanszírozással, dezinformáció terjesztésével vádolja, miközben – mint írtunk róla – a 2010-es fülkeforradalom előtt még a fideszes politikusok is előszeretettel hivatkoztak a TIM jelentéseire.

A TIM keddi reakciójában arról ír, hogy „a kommunista ideológia nyugati-imperialista összeesküvés-elméleteit megszégyenítő kitalációkkal, tárgyi tévedésekkel és súlyos csúsztatásokkal terhelt” a hivatal jelentése, amit a június 19-án indított vizsgálata összegzéseként készített. A TIM szerint sikerült a hivatalnak úgy közzétennie jelentését, hogy nem tartotta be a működésére vonatkozó törvény előírásait.

Ugyanis a jelentéstervezetet megjelenése előtt meg kellett volna kapnia a civil szervezetnek, azt a TIM észrevételezhette volna, amire reagálnia kellett volna a hivatalnak publikálás előtt.

Ezzel kapcsolatban a Telex hétfőn megkérdezte a hivatalt, szintén úgy értelmezi-e a vonatkozó törvényt, hogy először a vizsgálattal érintett szervezetnek kellene megkapnia a róla készült jelentést, amit kommentálhat is. Arról is érdeklődtünk, miért nem küldték el a TIM-nek az ő működésükről szóló anyagot publikálás előtt, illetve hogyan értelmezik a vonatkozó jogszabályt. Választ még nem kaptunk a Lánczi Tamás vezette szervezettől.

A TIM felsorolja még reakciójában a jelentés furcsa részeit a sorosozástól az SZDSZ felemlegetéséig, de a hivatal dokumentuma foglalkozik a TI berlini irodája által összeállított Korrupció Érzékelési Indexszel is. Ennek nyilvános a módszertana, „tehát ennek megismerése érdekében igazán kár volt eljárást indítani a TI Magyarország ellen” – írja a szervezet. Megemlítik, egy 2018-as, az Európai Bizottságtól kért audit után az indexüket a korrupció mérésére alkalmas eszköznek találták. Itt a TIM is említést tesz róla, hogy a Fidesz vezetői ellenzékben az ő jelentéseikre hivatkozva kritizálták a baloldali kormányokat.

A TIM szerint ők változatlanul csak „a korrupciót feltáró és az ellen küzdő, pártoktól független, Magyarország fejlődését előmozdítani kívánó civil szervezet”, ez fáj a hatalomnak voltaképp. A hivatal szerintük arra a valótlan megállapításra jutott, hogy a Transparency tevékenysége is hozzájárult az uniós források visszatartásával járó feltételességi eljárás elindításához. Így fogalmaz a civil szervezet:

„A TI Magyarország nincs meglepve, hogy az évi hatmilliárd forint közpénzből működő hivatal, melynek kutatóintézetében olyan kiválóságok dolgoznak, akik a rendszerváltás előtt a III/III-as ügyosztályon voltak beosztásban, vagy éppen megkérdőjelezik az 1956-os forradalom jelentőségét, ilyesfajta fércmunkával támadja a szervezetünket.”

Szerintük a hivatal ahhoz keresett a jelentésben muníciót, amit már az eljárás előtt megfogalmazott a TIM-mel szemben, de igaz következtetést nem sikerült levonnia. A tanú című film ikonikus jelenetét idézik itt: „az ügyünkben az ítéletet már azelőtt meghozták, hogy a vizsgálatot lefolytatták volna”.

A TIM arról ír, alaptalan a kijelentés, hogy nem átláthatók, minden adatot közzétesznek magukról, többek közt évente egy közhasznúsági beszámolót is. A hivatal jelentéséből több adat a honlapjukról és beszámolóikból származik, ami cáfolja az átláthatatlanságot. Hozzáteszik még, a Szuverenitásvédelmi Hivatal a TIM helyett a Magyar Nemzetnek küldte el a jelentését, másképp nem magyarázható, hogy ott megjelentek részletek a hétvégén a még nem is publikált dokumentumból.

Végül megjegyzik, a hivatal miatt az Alkotmánybírósághoz fordultak a szintén vizsgálat alá vont Átlátszó.hu-val együtt, eközben pedig az Európai Bizottság is kötelezettségszegési eljárást indított emiatt Magyarországgal szemben. Mivel ez utóbbira a magyar kormány nem adott kielégítő választ, az ügy az Európai Bíróság elé került, ami bő egy év múlva hoz majd ítéletet.

Az előző részek tartalmából

A Szuverenitásvédelmi Hivatal idén februárban kezdte meg működését, ezt a 2023 novemberében benyújtott, majd decemberben megszavazott szuverenitásvédelmi törvény tette lehetővé. Az intézmény egyik első célpontja a korrupció elleni harccal és az átláthatósággal foglalkozó Transparency International Magyarország lett, idén júliusban indított ellenük eljárást a hivatal. Nem sokkal ezután, a tihanyi Tranzit Fesztiválon vitázott Lánczi Tamás és Ligeti Miklós, a TIM jogi igazgatója.

A vitában Lánczi igencsak ellenséges hangnemben szembesítette Ligetit az előállt helyzettel: „Azt értsétek meg, hogy ti nem álltok a magyar állam felett. A magyar állam legitimitása megkérdőjelezhetetlen. (…) A saját magatok által teremtett legitimitásba próbáltok kapaszkodni. Abba, hogy ti valamiféle nemes célokért küzdötök. Az a helyzet, hogy ennek a játéknak mostantól vége” – mondta akkor Lánczi. A vitáról a Mandiner mint a TI „Sztálingrádjáról” számolt be.

Hétfőn, a jelentés megjelenése után a Magyar Nemzet két cikket is szentelt a jelentés ismertetésének (első és második), amelyben ismertették a Szuverenitásvédelmi Hivatal megállapításait a TIM működésével kapcsolatban, és nem mulasztották el kifejteni azt sem, hogy a szervezet tevékenysége miként szolgálja Soros György érdekeit.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!