A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint káros lobbitevékenységet végez a Transparency International Magyarország

2024. október 14. – 14:11

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb fejezetükhöz értek a Szuverenitásvédelmi Hivatal Transparency International Magyarország (TIM) elleni intézkedései. Hétfőn kiadott jelentésében a hivatal arról számol be, hogy a TIM magyar állami intézményeket „stigmatizáló, dezinformáción alapuló befolyásoló tevékenységet véget, valamint egy globális lobbihálózat részeként szolgál nagyhatalmi érdekeket”.

A jelentés a TIM elleni átfogó vizsgálódás egészét foglalja össze, ennek lezárásaként megállapították:

„A TIM egy több mint harminc éve működő globális lobbihálózat részeként, a hálózat mögött meghúzódó nagyhatalmi érdekek mentén fejti ki politikai nyomásgyakorló tevékenységét.”

A Transparency International (TI) nevű hálózatot az Amerikai Egyesült Államok érdekeit képviselő Világbank hozta létre, hogy érvényesítse stratégiai célkitűzéseit, áll a jelentésben.

A hivatal egyik legfontosabb vádpontja a TIM ellen, hogy külföldi állami finanszírozás bevonásával végzi tevékenységét. A külföldi finanszírozók között szerepel a Világbank, az Európai Bizottság és a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány is, írja a hivatal. Továbbá szerintük

„a TIM mögött meghúzódó nemzetközi hálózat által tematizált átláthatóság, korrupcióellenesség fogalmai nem a közélet tisztaságát, a piaci résztvevők közötti kiegyenlített versenyt szolgálják, hanem az amerikai gazdasági és politikai érdekek érvényesítésének fegyverei”

– írja a Szuverenitásvédelmi Hivatal, amely szerint a TIM ezen témák kisajátításával fejti ki Magyarországra káros, Magyarországot és a magyar állami intézményeket stigmatizáló, dezinformáción alapuló befolyásoló tevékenységét.

A Lánczi Tamás által vezetett hivatal aggályosnak tartja a TIM működésében azt is, hogy „tudományosnak álcázott” felmérésekkel igyekszik Magyarországot és a magyar államigazgatási szerveket rossz színben feltüntetni. Szerintük az ilyen „dezinformációt tartalmazó árnyékjelentéseivel valódi politikai, gazdasági és társadalmi károkat okoz Magyarországnak.”

A Transparency a jelentéssel kapcsolatos megkeresésünkre azt válaszolta, arra számítottak, hogy a a szuverenitásvédelmi törvény előírásának megfelelően a jelentést publikálás előtt megkapják, reagálhatnak, majd arra visszajelzést is kaphatnak a hivataltól. Ezzel ellentétben a hivatal előbb a kormánypárti sajtónak adta ki a jelentést, majd ők is publikálták, a TIM szerint mindez nem csak törvényt sért, de inkorrekt is.

Mivel ők maguk is csak most értesültek a jelentésről, ezért ilyen rövid idő alatt egyelőre nem tudtak reagálni. Amint a jelentés értelmezése és feldolgozása eredményeként további közlendőjük lesz, azt megosztják a nyilvánossággal, közölték.

Azt azonban közölte válaszában a TIM, hogy a hivatal úgy vádolja őket átláthatatlansággal, hogy valójában elér minden rájuk vonatkozó adatot. Épp a pénzügyeikről, bevételeikről, a támogatóikról szóló részletes adatok alapján minősítik őket átláthatatlannak, pedig a szervezet átlátható működése miatt férhettek hozzá ezekhez.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal idén februárban kezdte meg működését, ezt a 2023 novemberében benyújtott, majd decemberben megszavazott szuverenitásvédelmi törvény tette lehetővé. Az intézmény egyik első célpontja a korrupció elleni harccal és az átláthatósággal foglalkozó Transparency International Magyarország lett, idén júliusban indított ellenük eljárást a hivatal. Nem sokkal ezután, a tihanyi Tranzit Fesztiválon vitázott Lánczi Tamás és Ligeti Miklós, a TIM jogi igazgatója.

A vitában Lánczi igencsak ellenséges hangnemben szembesítette Ligetit az előállt helyzettel: „Azt értsétek meg, hogy ti nem álltok a magyar állam felett. A magyar állam legitimitása megkérdőjelezhetetlen. (…) A saját magatok által teremtett legitimitásba próbáltok kapaszkodni. Abba, hogy ti valamiféle nemes célokért küzdötök. Az a helyzet, hogy ennek a játéknak mostantól vége” – mondta akkor Lánczi. A vitáról a Mandiner mint a TI „Sztálingrádjáról” számolt be.

Hétfőn, a jelentés megjelenése után a Magyar Nemzet két cikket is szentelt a jelentés ismertetésének (első és második), amelyben ismertették a Szuverenitásvédelmi Hivatal megállapításait a TIM működésével kapcsolatban, és nem mulasztották el kifejteni azt sem, hogy a szervezet tevékenysége miként szolgálja Soros György érdekeit.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!