A Szuverenitásvédelmi Hivatal hétfői jelentése csúnyán leleplezte a Fideszt is

2024. október 14. – 20:54

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn jött ki a Szuverenitásvédelmi Hivatal jelentése a Transparency International Magyarországról, amelyben meglepőnek nehezen nevezhető módon a szervezet arra jut:

a TI egy káros lobbiszervezet, „egy több mint harminc éve működő globális lobbihálózat részeként, a hálózat mögött meghúzódó nagyhatalmi érdekek mentén fejti ki politikai nyomásgyakorló tevékenységét”.

Eggyel izgalmasabbá teszi a hivatal megfejtését a korrupciókutatásról ismert szervezetről az a tény, hogy amikor nem volt kormányon (de még bőven 30 éven belül), a Fidesz és csatolt részei is előszeretettel hivatkoztak az eredményeire. Erre korábban is mutattunk egy videós példát Varga Mihálytól, de az Arcanum adatbázisát böngészve számos alkalmat találni 2010 előttről, amikor a mai kormánypárt politikusai és a Fidesz-közeli média a TI elemzéseit használva ekézték az akkori MSZP-SZDSZ-kormányokat. A teljesség igénye nélkül ideteszünk néhányat:

  • „Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint annak köszönhető a nemzetközi korrupciós listán [a Transparency International listáján] elfoglalt rosszabb helyünk, hogy a vállalkozók az MSZP-kormányzás alatt nem üveg-, hanem táguló zsebekre számítanak.” (Magyar Nemzet, 2002. augusztus 30.)
  • „Révész Máriusz (Fidesz) sajnálatosnak nevezte, hogy még hátrébb csúsztunk a Transparency International korrupciós jelentésében...” (Magyar Nemzet, 2004. október 21.)
  • „Ne feledjük, hogy hazánk a Transparency International nemzetközi korrupciókutató csoport legutóbbi elemzése szerint újabb két hellyel csúszott le a nemzetek korrupciós listáján, és ezzel Kuvait és Botswana szintjére süllyedt.” (Magyar Nemzet, 2005. január 25.)
  • „Botswanában is kisebb a korrupció. Hazánk Olaszországgal holtversenyben az európai rangsor vége felé a negyvenedik helyen szerepel a Transparency International ez évi, a világ 158 országára kiterjedő korrupciós listáján, amelyet tegnap mutattak be újságírók előtt.” (Magyar Nemzet, 2005. október 29.)
  • „Az ellenzéki politikus [Nógrádi Zoltán, Fidesz] a Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet 2005- ös jelentését is felidézte, amely szerint hazánkban a pártpolitika szorosan összefonódik az EU-s pénzeket elosztó rendszerekkel, s ez a korrupció lehetőségét rejti magában.” (Magyar Nemzet, 2006. július 1.)
  • „Bennfentes pályáztatás? Transparency International: A hazai közbeszerzések tíz százaléka szabályszerű” (Magyar Nemzet, 2008. január 11.)
  • „Nőtt a korrupció az országban. Romlott Magyarország korrupciós megítélése 2002-ben a Transparency International (TI) legújabb felmérése alapján...” (Magyar Nemzet, 2002. augusztus 29., címlap, a belső oldalon az alcím: A legjobb megítélést hazánk az Orbán-kormány idején kapta)
  • „Lyukas zseb. Hét helyet csúszott vissza Magyarország a korrupciót vizsgáló Transparency International (TI) 2003-as rangsorában, így a listán 133 ország között a 40. helyet foglalja el. [...] Halász János, a Fidesz frakciószóvivője szerint a felmérés azt bizonyítja, hogy a szocialisták által hangoztatott ”üvegzseb„ program eredménytelen.” (Magyar Demokrata, 2003. október 16.)

A sor egész hosszan folytatható lenne, de ettől most eltekintünk. Miután azonban a Szuverenitásvédelmi Hivatal értékelése szerint a TI Magyarország „harminc éve működő globális lobbihálózat részeként” tevékenykedik, felmerül a kérdés:

miért hivatkozott ennyiszer a Fidesz a 2010 előtti időszakban egy ilyen nemzetellenes, a szuverenitásunkat lábbal tipró szervezetre?

Lehetséges lenne, hogy a kormánypárt titkon nem ért egyet az SZH értékelésével? Vagy csak az időpontban vitatkozna, hogy mikortól vált a globalisták kiszolgálójává a TI? Erre vonatkozó kérdéseinket a példákkal együtt megküldtük a párt sajtóosztályának is, ha érdemben válaszolnak, mindenképp beszámolunk róla.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!